Όσα ενοχλούν το στοµάχι µας!

1Είναι ένα από τα πιο ευαίσθητα όργανα του σώµατός µας, γι αυτό συχνά µπορεί να το ενοχλούν ακόµα και πράγµατα που ενίοτε ούτε καν φανταζόµαστε.

Το στομάχι είναι το αδύνατο σηµείο πολλών ανθρώπων και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή αν έχουµε ευαισθησία, καθώς κάποιες τροφές που καταναλώνουµε ή και άλλες συνήθειές µας µπορούν να µας δηµιουργήσουν έντονο πρόβληµα.Αν λοιπόν το στοµάχι σας δεν είναι στα καλύτερά του, αποφύγετε τα παρακάτω, καθώς ακόµα και η πιο µικρή παρέκκλιση µπορεί να προκαλέσει πλήθος συµπτωµάτων.

Καφές

Η κατανάλωσή του έχει άµεση σχέση µε πολλές παθήσεις και συµπτώµατα του πεπτικού συστήµατος. Έτσι η κατανάλωσή του προκαλεί υπερέκκριση γαστρικού οξέος µε συνέπεια τη δηµιουργία γαστρίτιδας και πεπτικού έλκους (έλκους στοµάχου και δωδεκαδακτύλου) και εκδηλώνεται µε πόνο στο στοµάχι (επιγάστριο – άνω µέρος κοιλιάς), δυσπεψία ή κάψιµο. Επίσης, επειδή προκαλεί χαλάρωση του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα, µπορεί να προκαλέσει γαστροοισοφαγική παλινδρόµηση, δηλαδή παλινδρόµηση του περιεχοµένου του στοµάχου προς τον οισοφάγο, που εκδηλώνεται µε κάψιµο στο στήθος, ξινίλες ή ενίοτε µε πόνο κατά την κατάποση, χρόνιο βήχα και βραχνάδα.

Η λύση: Αν έχετε διαπιστώσει ότι ο καφές σάς ενοχλεί, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να περιορίσετε την πρόσληψή του. Σίγουρα είναι καλύτερα ανεκτός µε γεµάτο στοµάχι και είναι καλύτερο να προτιµάτε καφέ µε λιγότερη καφεΐνη (αν και ακόµα και ο ντεκαφεϊνέ µπορεί κάποιες φορές να προκαλεί συµπτώµατα).

Τσιγάρο

Το κάπνισµα ενοχοποιείται για τη δηµιουργία πεπτικού έλκους µέσω της υπερέκκρισης γαστρικού οξέος και της µείωσης των αµυντικών µηχανισµών του στοµάχου. Επίσης η νικοτίνη προκαλεί χαλάρωση του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα µε αποτέλεσµα γαστροοισοφαγική παλινδρόµηση.

Η λύση: Η καλύτερη λύση είναι φυσικά να κόψετε το κάπνισµα αλλά επειδή αυτό σπάνια µπορεί να συµβεί κατευθείαν, προσπαθήστε τουλάχιστον να το περιορίσετε. Αν ανήκετε στους ανθρώπους που δεν αντέχουν ούτε τη µυρωδιά του τσιγάρου, καλό είναι να αποφεύγετε τους χώρους µε καπνό.

Νερό µε το φαγητό

Εικάζεται ότι δεν είναι καλό να συνοδεύουµε τα γεύµατά µας µε νερό, κι αυτό γιατί ο συνδυασµός τους µπορεί να προκαλέσει δυσπεψία. Αυτό όµως συµβαίνει σε παθήσεις όπου το στοµάχι παράγει µικρότερη ποσότητα υδροχλωρικού οξέος (π.χ. ατροφική γαστρίτιδα) και όχι σε περιπτώσεις φυσιολογικής λειτουργίας του στοµάχου.

Η λύση: Το φαγητό συνήθως περιέχει ικανοποιητική ποσότητα υγρών ώστε να µην κρίνεται σκόπιµη η συνοδός λήψη υγρών, αν και η λήψη νερού δεν είναι απαγορευτική, µε εξαίρεση την περίπτωση της ατροφικής γαστρίτιδας. Τα αναψυκτικά όµως και τα αεριούχα ποτά πρέπει να αποφεύγονται γιατί προκαλούν δυσπεψία και παλινδρόµηση.

Από το τραπέζι στο κρεβάτι
Μπορεί όταν τρώµε να σκεφτόµαστε ότι η καλύτερη συνέχεια είναι ένας καλός ύπνος, όµως αυτό είναι ένα από τα µεγαλύτερα λάθη που κάνουµε γιατί έτσι αυξάνεται ο κίνδυνος εµφάνισης γαστροοισοφαγικής παλινδρόµησης.

Η λύση: Φροντίστε να ξαπλώνετε αφού περάσουν τουλάχιστον 3 ώρες από τη λήψη του γεύµατος. Σε περίπτωση που υπάρχουν συχνές υποτροπές παλινδρόµησης, συνιστάται η ανύψωση του κρεβατιού από την πλευρά της κεφαλής, τοποθετώντας δύο τάκους 10 εκατοστών κάτω από το κρεβάτι ώστε αυτό να γίνει επικλινές, και όχι χρησιµοποιώντας επιπλέον µαξιλάρια.

Αλκοόλ

Η υπερβολική κατανάλωσή του προκαλεί υπερέκκριση γαστρικού οξέος αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο για γαστρίτιδα ή έλκος, ενώ ταυτόχρονα προκαλεί και χαλάρωση του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα µε συνοδό γαστροοισοφαγική παλινδρόµηση.

Η λύση: Το πρώτο που έχετε να κάνετε είναι να περιορίσετε την κατανάλωσή του. Επιπλέον είναι καλό το αλκοόλ να λαµβάνεται µε γεµάτο στοµάχι και µε τη συνοδεία αρκετού νερού, καθώς έτσι µειώνονται οι βλαπτικές επιδράσεις του.

Φαγητό στο πόδι

Η καθηµερινότητά σας δεν σας επιτρέπει να αφιερώσετε χρόνο στο φαγητό µε αποτέλεσµα συχνά να τρώτε στο δρόµο, και µάλιστα περπατώντας, ή να τρώτε βιαστικά χωρίς να µασάτε καλά την τροφή σας. Και οι δύο αυτές συνήθειες όµως είναι βλαβερές για το στοµάχι. Η πέψη της τροφής ξεκινά από το στόµα, όπου ο σίελος σε συνδυασµό µε την καλή µάσηση της τροφής κατέχουν σηµαντικό ρόλο στην καλή πεπτική λειτουργία. Επιπρόσθετα, όταν τρώµε γρήγορα, καταπίνουµε µαζί και αέρα, µε αποτέλεσµα την πρόκληση πόνου στο στοµάχι, φουσκώµατος και δυσπεψίας.
Η λύση: Αφιερώστε έστω και 20 λεπτά στο φαγητό σας φροντίζοντας να µασάτε καλά και να κάθεστε όταν τρώτε.

Πηγη medicalblog

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *