Φινλανδία-Ελλάδα 1-1

Αν και προηγήθηκε με τον Καρέλη στο 25′, η Ελλάδα δεν κατάφερε να φύγει νικήτρια από το Ελσίνκι, καθώς η Φινλανδία ισοφάρισε στο 55′ με τον Χούρμε, κι έτσι με το τελικό 1-1 το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα παρέμεινε χωρίς νίκη στη 2η αγωνιστική του 6ου προκριματικού ομίλου για το EURO 2016.

Δείτε τα στατιστικά της UEFA για τον αγώνα.

Η παράδοση που θέλει την Εθνική ομάδα να φεύγει χωρίς νίκη από την έδρα της Φινλανδίας διατηρήθηκε για έκτο αγώνα. Το ανανεωμένο απόψε αντιπροσωπευτικό συγκρότημα, που ξεκίνησε με βασικούς τους Μαυρία, Καρέλη και Αθανασιάδη, προηγήθηκε με ωραίο γκολ του «πρωτάρη» Νίκου Καρέλη, αλλά δεν κατόρθωσε να διατηρήσει το προβάδισμα, καθώς ο Χούρμε είχε την «απάντηση» για τους σκανδιναβούς και «σφράγισε» την τρίτη ισοπαλία στην ιστορία των δύο ομάδων, όλες στη Φινλανδία και μάλιστα με το ίδιο σκορ, 1-1!

Ο αποψινός ήταν ο πρώτος βαθμός για την Ελλάδα στον 6ο προκριματικό όμιλο του EURO 2016, με τις ελπίδες για την παρθενική νίκη να μετατίθενται πια για τον αγώνα της Τρίτης με τη Βόρεια Ιρλανδία, στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης».

Οι Φινλανδοί ξεκίνησαν πολύ δυνατά και μόλις στο δεύτερο λεπτό ο Τοΐβιο πρόλαβε τους πάντες σε εκτέλεση κόρνερ, αλλά το πλασέ του πέρασε μόλις άουτ.

Η ελληνική απάντηση ήρθε στο 10΄, με τη σέντρα του Τοροσίδη και το «τσίμπημα» της μπάλας από τον Αθανασιάδη, που υποχρέωσε τον Μάενπα να πέσει στη γωνία του για να αποκρούσει. Από εκείνο το σημείο η Εθνική ισορρόπησε, βρήκε «πατήματα» και άρχισε να βγαίνει στην επίθεση με αρκετά καλή ανάπτυξη, κερδίζοντας πολλές προσωπικές μονομαχίες.

Στο 22ο λεπτό ο Χετεμάι γλίτωσε την αποβολή χάρις στην επιείκεια του Ισπανού Μπορμπαλάν. Ο πρώην παίκτης της ΑΕΚ, που έπαιζε με κίτρινη κάρτα από το 13΄ για σκληρό φάουλ στον Βύντρα, χτύπησε στο λαιμό με αγκωνιά τον Μανωλά. Η φάση «διέλαθε» της προσοχής του Ίβηρα διαιτητή και δεν μετέβαλε, όπως έπρεπε να γίνει, το συσχετισμό στον αγωνιστικό χώρο. Αντ΄ αυτού, ο Μπορμπαλάν «κιτρίνισε» τον Τοροσίδη για διαμαρτυρία.

Δύο λεπτά αργότερα το Ολυμπιακό Στάδιο της φινλανδικής πρωτεύουσας σίγησε στο διαγώνιο αριστερό σουτ του Καρέλη, με την μπάλα να καρφώνεται στη δεξιά γωνία της εστίας του Μάενπα και τον «πιτσιρικά» του Παναθηναϊκού να κάνει το ντεμπούτο των ονείρων του στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα, δικαιώνοντας παράλληλα την επιλογή της τεχνικής ηγεσίας.

Οι Σκανδιναβοί πίεσαν για λίγα λεπτά, πατώντας περιοχή με συνεχή κόρνερ που πέρασαν χωρίς όφελος γι΄ αυτούς, αλλά ήταν οι Έλληνες που απείλησαν άλλες τρεις φορές ως το τελευταίο σφύριγμα για το πρώτο ημίχρονο: στο 35΄ ο Αθανασιάδης άγγιξε, αλλά δεν έφτασε στην μπάλα με το κεφάλι στη «φαρμακερή» σέντρα του Βύντρα, στο 43΄ με την πάσα του Μαυρία στον Μανιάτη και το άστοχο γυριστό σουτ του τελευταίου και στο 45΄ με το τάκλιν του Ούρμε που πρόλαβε τον Τοροσίδη τη στιγμή του σουτ.

Η Φινλανδία ξαναβγήκε στον αγωνιστικό χώρο για το δεύτερο μισό έχοντας στόχο το γρήγορο γκολ. Αυξάνοντας την πίεση, κερδίζοντας τη μεσαία γραμμή και υπερισχύοντας στη δύναμη το κατόρθωσε στο 54΄ με τον Ούρμε, σε φάση που η ελληνική άμυνα άφησε εκτεθειμένο τον Καρνέζη απέναντι στον Φινλανδό σκόρερ.

Το γκολ έφερε την εκτόνωση της πίεσης των γηπεδούχων, που γνωρίζοντας πόσο επικίνδυνος είναι ο αντίπαλος στην κόντρα κάλμαραν το ρυθμό στη συνέχεια. Οι διεθνείς «ανάσαναν» και βρήκαν την ευκαιρία να βγουν μπροστά, αλλά τότε το πρόβλημα ήταν η τελική πάσα. Απρόσεχτοι στις μεταβιβάσεις τους, οι Έλληνες σπατάλησαν 2-3 υποσχόμενες φάσεις υποπίπτοντας σε αβίαστα λάθη, για να απειλήσουν μόλις στο 82΄ με το τεχνικό αριστερό σουτ του Ταχτσίδη που έφυγε άουτ, στην τελευταία φάση του αγώνα.

ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Νταβίντ Φερνάντεζ Μπορμπαλάν (Ισπανία)

ΚΙΤΡΙΝΕΣ: Χετεμάι, Σπαρβ, Μάενπα – Τοροσίδης, Καρέλης, Μανιάτης

Οι συνθέσεις:

ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ (Μίξου Παατελάινεν): Μάενπα, Αρκίβουο, Τοΐβιο, Μοϊσάντερ, Ούρμε, Χετεμάι (46΄ Χαμαλάινεν), Ρινγκ, Σπαρβ, Ερεμένκο, Πούκι (70΄ Πογιάνπαλο), Ρίσκι (88΄ Ταΐνιο)

ΕΛΛΑΔΑ (Κλάουντιο Ρανιέρι): Καρνέζης, Βύντρα, Τοροσίδης, Παπασταθόπουλος, Μανωλάς, Μανιάτης, Σάμαρης, Ταχτσίδης, Μαυρίας (70΄ Μόρας), Καρέλης (81΄ Σαμαράς), Αθανασιάδης (84΄ Μήτρογλου)

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *