10 εντυπωσιακά αρχαιοελληνικά ονόματα για τον γιο σας

Μπορεί το όνομα των παππούδων να μην σας αρέσει ή απλώς να μην είστε υποστηρικτές αυτής της… ονοματολογικής παράδοσης. Μπορεί να ψάχνετε ένα όνομα μικρό και…
στιβαρό ή ένα όνομα μεγαλοπρεπές, με ιστορία. Ό,τι κι αν ψάχνετε, όποιο κι αν είναι το κατ’ εσάς τέλειο όνομα για τον γιο σας, το μόνο σίγουρο είναι ότι αξίζει να εξετάσετε τις αρχαιοελληνικές επιλογές.

Πάμε να δούμε δέκα απ’ τα πιο σπάνια, εύηχα και εντυπωσιακά αρχαιοελληνικά ονόματα.

Άγις

Λακεδαίμων βασιλιάς, που ξεχώρισε για τη σύνεση, τη σωφροσύνη και τη δικαιοσύνη με την οποία βασίλευε. Μικρό, κομψό και όσο «βαρύ» πρέπει –ταιριαστό με τη σπαρτιάτικη καταγωγή του.

Πάρις

Τον Πάρι τον ξέρετε: ήταν ο γιος του Πριάμου, του βασιλιά της Τροίας, που απήγαγε την δική μας Ωραία Ελένη και προκάλεσε έτσι μια ουτιδανή διαμάχη μεταξύ των δύο λαών διάρκειας μόλις δέκα χρόνων. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ο Πάρις σκότωσε και το πουλέν του Αχαιών, τον Αχιλλέα, τραυματίζοντάς τον στο μόνο τρωτό του σημείο –τη φτέρνα του.

Αίας ή Αίαντας

Θα θυμάστε ίσως απ’ το σχολείο τον Αίαντα τον Τελαμώνιο, πρίγκηπα της Σαλαμίνας και πρωταγωνιστή της ομώνυμης τραγωδίας του Σοφοκλή. Η ετυμολογία του ονόματος μπορεί να μην είναι αυτό ακριβώς που λέμε «ευχάριστη» (βγαίνει απ’ το ρήμα αιάζω, που σημαίνει θρηνώ, αναστενάζω) αλλά αποπνέει κύρος και μεγαλοπρέπεια.

Νηρέας

Το όνομα αυτό αποπνέει ηρεμία και σοφία και όχι τυχαία: σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, ο Νηρέας ήταν μια θαλάσσια θεότητα που παρουσιαζόταν απ’ τους ποιητές ως μειλίχιος και συμπαθής γέροντας, με μαντικές ιδιότητες.

Οδυσσέας

Είναι αυτός που διώκεται, που τον κυνηγούν, αφού το όνομα βγαίνει απ’ το αρχαιοελληνικό ρήμα «οδύσσομαι». Ο πιο πολυμήχανος και πολύπαθος ήρωας του Ομήρου, μπορεί κάλλιστα να δανείσει το όνομά του στον γιο σας.

Φαίδων

Σήμερα το αρχαιοελληνικό επίθετο «φαιδρός» σημαίνει «γελοίος», αλλά τότε σήμαινε «φωτεινός, λαμπερός». Απ’ αυτό το… απαστράπτον επίθετο βγαίνει και το όνομα Φαίδων, που ταιριάζει γάντι σε φωτεινά πλάσματα, όπως ο γιος σας.

Διογένης

Πρόκειται για αρχαίο Έλληνα φιλόσοφο, που έμεινε γνωστός για δύο πράγματα: για την αιρετική, κυνική κι αναρχική του ρητορική και σκέψη και για το φανάρι του. Αιώνιος πολέμιος του καθωσπρεπισμού, πολίτης του κόσμου και αρνητής κάθε εξουσίας και πολυτέλειας, ο Διογένης είναι μια μεγάλη αρχαιοελληνική μορφή που, αν μη τι άλλο, αξίζει να μελετήσετε.

Προμηθέας

«Μήτις» σημαίνει σκέψη. Ο Προμηθέας λοιπόν, είναι αυτός που σκέφτεται πριν πράξει, ο συνετός, ο λογικός, ο προνοητικός. Ήταν γιος του Τιτάνα Ιαπετού και της Ωκεανίδας Ασίας ή Κλυμένης και, σύμφωνα με τη μυθολογία, υπήρξε ο μεγαλύτερος ίσως σύμμαχος του ανθρώπινου γένους, αφού δώρισε στον άνθρωπο τη φωτιά, του έμαθε να φτιάχνει εργαλεία, του δίδαξε τις Επιστήμες και τα Γράμματα και τους έμαθε πώς να λατρεύουν τους θεούς για να κερδίζουν την εύνοιά τους.

Ιάσονας

Νόμιμος βασιλιάς της Ιωλκού και επικεφαλής της Αργοναυτικής εκστρατείας, ο Ιάσονας έμεινε γνωστός για το θάρρος και την ευφυΐα του αλλά για το ερωτικό του μπλέξιμο με την διασημότερη κακιά της αρχαιότητας, τη Μήδεια.

Λυσίμαχος

Ο Λυσίμαχος, αφού υπηρέτησε στον στρατό του Φιλίππου Β’, έγινε σωματοφύλακας του Μεγάλου Αλεξάνδρου, χάρη στην σωματική του δύναμη. Ήταν ένας απ’ τους διαδόχους του μεγάλου κατακτητή και έγινε βασιλιάς της Θράκης, της Μακεδονίας και μέρους της Μικράς Ασίας. Αν η στρατιωτική ιστορία, οι στρατηγοί και οι βασιλείς σας κάνουν «κλικ», ίσως βρήκατε το όνομα του μικρού σας.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *