10 συμπτώματα καρκίνου που καμιά γυναίκα δεν πρέπει να αγνοήσει

1

Ο φόβος και ο τρόμος κάθε σύγχρονου ανθρώπου, ο καρκίνος, που «θερίζει» τις τελευταίες δεκαετίες, άλλοτε δρα ύπουλα κι αθόρυβα κι άλλοτε προειδοποιεί με κάποια συμπτώματα-κόκκινους συναγερμούς.Είναι λοιπόν εξαιρετικά σημαντικό να παρατηρούμε το σώμα μας και τις αλλαγές που πραγματοποιούνται σ’ αυτό, να τις αξιολογούμε και χωρίς πανικό να απευθυνόμαστε στον γιατρό μας, εάν εντοπίσουμε κάποια από τις παρακάτω ανησυχητικές ενδείξεις.

Ξαφνική κολπική αιμορραγία
Η αιμορραγία είτε ανάμεσα στις περιόδους, είτε μετά την εμμηνόπαυση είναι ένα σύμπτωμα που μπορεί να οφείλεται σε λόγους λιγότερο επικίνδυνους, όπως ένας πολύποδας στο ενδομήτριο, ή σε σοβαρότερες αιτίες, όπως ο προχωρημένος πια καρκίνος του τραχήλου. Όπως διαβάζουμε και στο site του Αντικαρκινικού-Ογκολογικού Νοσοκομείου Αθηνών Άγιος Σάββας, δεν πρέπει να αγνοηθεί η κολπική αιμορραγία –ιδίως από γυναίκες που έχουν περάσει εμμηνόπαυση.

Απότομες αλλαγές στο βάρος
Ένα από τα κλασικότερα συμπτώματα καρκίνου, που όλοι όσοι είναι εξοικειωμένοι με τη νόσο ξέρουν εμπειρικά, είναι η αδικαιολόγητη μείωση βάρους. Ωστόσο, δεν είναι μόνο η απώλεια, αλλά και η πρόσληψη βάρους που πρέπει να μας οδηγήσει σε εξετάσεις καθώς μπορεί να σχετίζεται με διάφορες μορφές καρκίνου, όπως ο καρκίνος των ωοθηκών.

Αιμορραγία από τον πρωκτό
Παρά το ότι ασχολούμαστε πολύ λιγότερο μαζί του, απ’ ότι για παράδειγμα με τον καρκίνο του μαστού ή του τραχήλου, ο καρκίνος του παχέος εντέρου (που μπορεί να ξεκινήσει από έναν απλό πολύποδα) είναι μια απ’ τις πέντε πιο συνηθισμένες μορφές καρκίνου στις γυναίκες! Το αίμα στα κόπρανα, αλλά και η γενικευμένη ξαφνική δυσκοιλιότητα πρέπει να μας προβληματίσουν (και όχι να μας πανικοβάλλουν).

Ύποπτα σημάδια στο στήθος
Αν και Σύμφωνα με το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας, το 90% των όγκων στο στήθος δεν καταλήγουν σε καρκίνο, είναι ουσιώδες για κάθε γυναίκα να θυμάται ότι το κλειδί είναι η πρόληψη. Αλλαγές στο σχήμα ή το μέγεθος του στήθους, πρήξιμο στη μασχάλη ή την περιοχή του ώμου, αλλαγές στην υφή του δέρματος ή στην εμφάνιση της θηλής θα πρέπει να γίνουν αφορμή για ραντεβού με ένα μαστολόγο.

Επίμονο φούσκωμα στην κοιλιά και αίσθημα κορεσμού ή κράμπες
Οι κράμπες στο στομάχι μπορεί να προμηνύουν καρκίνο του παχέος εντέρου, ενώ το επίμονο ξαφνικό φούσκωμα και η έντονη δυσφορία ή το αίσθημα πρώιμης δυσφορίας κατά το φαγητό (να χορταίνουμε δηλαδή νωρίτερα απ’ ό,τι συνηθίζουμε) ίσως είναι σημάδι καρκίνου στις ωοθήκες.

Ξαφνική αλλαγή στις συνήθειες της τουαλέτας
Τόσο οι ξαφνικές διάρροιες ή η αναπάντεχη δυσκοιλιότητα, όσο και η συχνή ενούρηση ή η εμφάνιση αίματος στα ούρα είναι συμπτώματα που, χωρίς πανικό, πρέπει να εξεταστούν γιατί ενδέχεται να συνδέονται με καρκίνο στην ουροδόχο κύστη, στις ωοθήκες ή το παχύ έντερο.
Οι δερματικές αλλοιώσεις και οι επικίνδυνες ελιές
Η αγαπημένη συνήθεια της ηλιοθεραπείας, αλλά και η αμέλειά μας να βάζουμε αντηλιακό στα μέρη του δέρματος που εκτίθενται στον ήλιο όλο τον χρόνο, έχουν ως αποτέλεσμα τη συχνή εμφάνιση καρκίνου του δέρματος στις γυναίκες. Σύμφωνα με άρθρο της Elna Cano, Δερματολόγου – Αφροδισιολόγου Επιστ. Συνεργάτις ΥΓΕΙΑ Τιράνων, οι αλλαγές στις ελιές του δέρματος που πρέπει να μας ανησυχήσουν είναι η ασυμμετρία (όταν δηλαδή ο μισός σπίλος δεν είναι ίσος με τον άλλο μισό), το ανώμαλο περίγραμμα, η ανομοιομορφία στο χρώμα και η διάμετρος άνω των 6 χιλιοστών. Αν προσέξετε κάτι από τα παραπάνω ή εντοπίσετε οποιουδήποτε τύπου αλλοιώσεις στην επιδερμίδα σας, πρέπει να επισκεφτείτε έναν δερματολόγο και να υποβληθείτε σε σπηλαιογραφία ή βιοψία.

«Καούρες» στο στομάχι
Υπερβολική κατανάλωση φαγητού, αλκοόλ ή στρες (ή και όλα αυτά μαζί) μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές καούρες. Σύμφωνα με την ογκολόγο Dr. Robyn Anderson πρέπει να δοκιμάσει κανείς -πριν απ” όλα- να αλλάξει τη διατροφή του για μία, δύο εβδομάδες, για να δει αν οι καούρες θα μειωθούν. Αν τα συμπτώματα δεν υποχωρήσουν, μιλήστε στον γιατρό σας. Οι καούρες που δεν μειώνονται και όλο χειροτερεύουν, μπορεί να σημαίνουν καρκίνο στο στομάχι, στον λάρυγγα ή ακόμα και στις ωοθήκες.

Έντονος βήχας και δύσπνοια
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Iatronet, ο καρκίνος του πνεύμονα αναμένεται να ξεπεράσει σε ποσοστά τον καρκίνο του μαστού, κυρίως εξαιτίας της ευρείας συνήθειας του καπνίσματος στις γυναίκες. Πρώτες ενδείξεις, σύμφωνα με την Mayο Clinic, είναι ο ξαφνικός επίμονος βήχας, η δύσπνοια, ο πόνος στο στήθος, η ξαφνική βραχνάδα αλλά και τα ίχνη αίματος στο φλέγμα.

Διόγκωση στον λαιμό
Σύμφωνα με άρθρο του Δρ. Φίλιππου Καλδρυμίδη, Παθολόγου-Ενδοκρινολόγου και Επιστημονικού Συνεργάτη της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, ο καρκίνος του θηρεοειδούς είναι ο ταχύτερα αυξανόμενος καρκίνος παγκοσμίως και, καθώς ο κίνδυνος είναι ιδιαίτερα αυξημένος για τις γυναίκες, επισκεφτείτε έναν ενδοκρινολόγο εάν παρατηρήσετε διόγκωση στον λαιμό, δυσκολία στην αναπνοή ή την κατάποση ή διόγκωση των λεμφαδένων.

 

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *