Με συνταγή ΔΝΤ δια χειρός Ραγκούση, η κυβέρνηση προχωρά σε αθρόες απολύσεις εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση δημιουργώντας έτσι νέες στρατιές ανέργων και οδηγώντας στην ανέχεια και το κοινωνικό περιθώριο χιλιάδες ελληνικές οικογένειες.
Τουλάχιστον 100.000 συμβασιούχους και υπαλλήλους αορίστου χρόνου ιδιωτικού δικαίου, οι οποίοι υπηρετούν σήμερα στους 1.034 δήμους της χώρας που στις αρχές του 2011 θα έχουν συρρικνωθεί σε 333 έως 343 και στις 4.000 δημοτικές επιχειρήσεις που καταργούνται, θα δουν την πόρτα της εξόδου.
Είναι τα πρώτα θύματα του “Καλλικράτη”, του σχεδίου το οποίο υποτίθεται …
… μέσω των συνενώσεων των ΟΤΑ θα φέρει την πολυπόθητη ανάπτυξη στην περιφέρεια και όχι μόνο, ενώ θα μειώσει τα λειτουργικά έξοδα της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης. Δεν αποκλείεται στο προσεχές μέλλον να βρεθούν εκτός δήμων κι όσοι υπάλληλοι, ακόμη και τακτικό προσωπικό, για τους οποίους δεν θα υπάρχουν θέσεις στους νέους ΟΤΑ που θα προκύψουν μετά τις τοπικές εκλογές του Νοεμβρίου.
Πράγματι, με το κόλπο των υποχρεωτικών μετατάξεων που θα ακολουθήσουν τις εθελοντικές και τις αλλαγές στα οργανογράμματα των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, χιλιάδες άτομα με διαφορετικές σχέσεις εργασίας δεν θα μπορούν να μετακινηθούν λόγω της μη δημιουργίας νέων θέσεων που θα τους απορροφήσουν στους δήμους του “Καλλικράτη”.
Ετσι (εξ)αναγκαστικά, ειδικά αν δεν έχουν κομματικό “δόντι”, θα λάβουν “φύλλο πορείας” για το σπίτι τους, ενώ θα προστεθούν στο μακρύ κατάλογο ανέργων του ΟΑΕΔ.
Οπως φαίνεται με οδηγία α λα καρτ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και του διευθυντηρίου που κρύβεται πίσω απ’ αυτό, άρχισε το ξήλωμα των υπηρετούντων στο Δημόσιο που θα πάρει εκρηκτικές διαστάσεις στους επόμενους μήνες, με τις συγχωνεύσεις ή καταργήσεις κρατικών φορέων και οργανισμών.
Οσο για το “μάρμαρο”, δηλαδή πόσο θα κοστίσει η συνένωση των 700 δήμων, αυτό θα κληθεί να το πληρώσει ο συνήθης ύποπτος, ο Ελληνας φορολογούμενος.
Από τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) ένα ποσοστό της τάξεως του 12%, από τον φόρο εισοδήματος Φυσικών και Νομικών Προσώπων το 20% και από το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας το 50% θα καταλήγουν στα ταμεία των δήμων.
Πάντως, οι ΟΤΑ χάνουν μια κύρια πηγή εσόδων από τα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων τα οποία δεν συμπεριλαμβάνονται στους νέους πόρους.
Στην πραγματικότητα, το βάρος του “Καλλικράτη” θα μετακυλισθεί μέσω της κατανάλωσης στην τσέπη του πολίτη, αφού η Ευρωπαϊκή Ενωση αρνείται μέχρι στιγμής να χρηματοδοτήσει τις αλλαγές στον αυτοδιοικητικό χάρτη της χώρας.
Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση οι δήμοι της επαρχίας θα έχουν πληθυσμιακό μέγεθος άνω των 10.000 κατοίκων, ενώ σήμερα μόνο ένας στους δέκα το ξεπερνά, ενώ στην Αττική το μέτρο ορίσθηκε στους 25.000 κατοίκους.
Σημαντική μείωση θα υπάρχει στον αριθμό των δημοτικών συμβούλων, αφού από τους 16.000 θα μείνουν οι 8.000, ενώ οι 1.496 νομαρχιακοί σύμβουλοι θα περιορισθούν σε 703 και οι αντινομάρχες (τώρα αντιπεριφερειάρχες) σε 90.
Από τις 6.000 δημοτικές επιχειρήσεις θα απομείνουν στις αρχές του 2011 λιγότερες από 2.000 με προοπτική να φτάσουν τις 400 μέσα στα επόμενα χρόνια.
Ανάμεσα στις καινοτομίες που εισάγει ο “Καλλικράτης” είναι:
* Το δικαίωμα του εκλέγεσθαι κατεβαίνει από το 21ο έτος στο 18ο. Δηλαδή κάποιος μπορεί να αναδειχθεί δημοτικός σύμβουλος με τη συμπλήρωση των 18 χρόνων του.
– Η διενέργεια των δημοτικών εκλογών μαζί με τις ευρωεκλογές. Αυτό σημαίνει αυτομάτως ότι θα διεξάγονται ανά πενταετία και όχι κάθε τετραετία, όπως σήμερα.
– Οι νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις αποτελούν παρελθόν και στη θέση τους δημιουργούνται περιφερειακά διαμερίσματα.
– Οι διοικητικές περιφέρειες παραμένουν ως έχουν (13), αλλά εφεξής οι περιφερειάρχες δεν θα είναι διορισμένοι από την εκάστοτε κυβέρνηση, αλλά αιρετοί.
– Στα περισσότερα νησιά, με εξαίρεση τα πολύ μεγάλα, όπως η Κρήτη και η Εύβοια, συστήνεται ένας και μοναδικός δήμος.
– Στη θέση των 13 κρατικών περιφερειών δημιουργούνται 7 κρατικές οντότητες που θα διαχειρίζονται τα κοινοτικά κονδύλια και ουσιαστικώς θα αποτελούν “καπέλο” για την αιρετή περιφέρεια, τις πράξεις της οποίας θα ελέγχουν.
– Για την περαιτέρω εξυπηρέτηση των πολιτών, ειδικά των απομακρυσμένων δήμων, θα λειτουργήσουν 1.200 ΚΕΠ.
– Θεσμοθετείται ο “Συμπαραστάτης του Δημότη”, στον οποίο μπορεί να προσφεύγει κάθε θιγόμενος από τη δράση του δήμου του.
– Καθιερώνεται η έξυπνη κάρτα του δημότη για τις συναλλαγές του με τον οικείο ΟΤΑ.
– Τα μέχρι τώρα ονομαζόμενα δημοτικά διαμερίσματα θα αποκαλούνται εφεξής «Κοινότητες», όπως λέγονται πριν την εφαρμογή του “Καποδίστρια”.
Εν κατακλείδι, ο “Καλλικράτης”, ιδιαίτερα στο οικονομικό του σκέλος, δεν φαίνεται να απαντάει στις πραγματικές ανάγκες των τοπικών κοινωνιών, αφού τα έσοδά του, π.χ. όπως από τον φόρο εισοδημάτων φυσικών και νομικών προσώπων, είναι δύσκολο να προσδιοριστούν, καθώς υπάρχουν σημαντικά προβλήματα στην είσπραξή τους. Και φυσικά δεν μιλάμε για τις στρατιές των απολυμένων.
adesmeytos
Use Facebook to Comment on this Post