11 πράγματα που δεν ήξερες για την περίοδό σου

Η γυναικεία περίοδος υπήρξε για πάρα πολλά χρόνια ταμπού για ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού, για πολλές θρησκείες και…
πολιτισμούς. Χαρακτηρίστηκε με διάφορα επίθετα μέσα στους αιώνες, της επιδόθηκαν μέχρι και μαγικές ιδιότητες, αλλά η αλήθεια είναι ότι χρησιμοποιήθηκε και για την πλήρη απομόνωση και την ανάπτυξη αισθήματος ντροπής στις γυναίκες.

Δες την αλλιώς! Η περίοδος μας και η παρατήρηση του έμμηνου κύκλου μας μπορεί να είναι η καλύτερη επαφή με το σώμα μας, οι μέρες της περιόδου μπορούν να γίνουν μέρες ενδοσκόπησης και ουσιαστικής αυτο-φροντίδας. Και σίγουρα η περίοδος μας δεν μπορεί να είναι λόγος για απομόνωση και ντροπή. Μην ξεχνάς ποτέ, πως το αίμα της περιόδου, είναι το μόνο αίμα που απελευθερώνει το σώμα μας χωρίς βία!

Πόσα όμως ξέρεις για την περίοδο σου;

#Περίοδος – ημέρες αναγέννησης
Το σώμα μας με την περίοδο αναγεννάται και ανανεώνεται! Το αίμα της περιόδου είναι ουσιαστικά ιστός που απορρίφθηκε από την μήτρα μας. Κατά την διάρκεια τον πρώτων ημερών μετά την περίοδο η μήτρα μας μέσω της δράσης των ορμονών ενισχύει τον βλεννογόνο της μήτρας και τον ετοιμάζει για να υποδεχθεί το ωάριο που σχηματίζεται μέσα στις ωοθήκες. Αν αυτό το ωάριο δεν γονιμοποιηθεί, ξεκινάει η απόπτωση του ωαρίου και του βλεννογόνου που είχε σχηματιστεί!

#Η ποσότητα του αίματος διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα
Αυτό είναι το μόνο σίγουρο, τα πράγματα όμως είναι πολύ διαφορετικά απ’ ό,τι πιστεύουμε οι περισσότερες Κατά μέσο όρο, ο όγκος του αίματος μιας περιόδου δεν υπερβαίνει τα 35ml στο σύνολο των ημερών με μια φυσιολογική απόκλιση 10-80ml. Αυτό σημαίνει ότι το συνολικό αίμα που βλέπεις σε μια περίοδο είναι περίπου 6-16 κουταλάκια του γλυκού! Μόνο!

#Το αίμα δεν μυρίζει άσχημα
Σε αντίθεση με ό,τι πιστεύαμε ως τώρα, το αίμα δε έχει κάποια ιδιαίτερη μυρωδιά και σίγουρα δεν είναι δύσοσμο. Η δυσοσμία προέρχεται από την έκθεση του αίματος στον αέρα και κυρίως από την αλληλεπίδραση που έχει με τις χημικές ουσίες και το βαμβάκι που υπάρχουν στα συμβατικά προϊόντα υγιεινής (σερβιέτες & ταμπόν).

 

#Προεμμηνορυσιακό σύνδρομο
Πολλές γυναίκες ταλαιπωρούνται από το Προεμμηνορυσιακό Σύνδρομο (PMS), το οποίο παραμένει μυστήριο για τους επιστήμονες, ως σήμερα. Ένα μείγμα ορμονικών αλλαγών κατά τη διάρκεια του κύκλου, χημικών αλλαγών στον εγκέφαλο, αλλά και συναισθηματικής κατάστασης, σε κάνει να νιώθεις διάφορα συμπτώματα ψυχολογικά ή σωματικά λίγες μέρες πριν την έναρξη και τις πρώτες μέρες της περιόδου.

#Διατροφή και άσκηση
Σε αντίθεση με αυτό που μπορεί να πιστεύουν πολλοί, η άσκηση και η διατροφή μπορούν να βοηθήσουν ιδιαιτέρως στη βελτίωση των συμπτωμάτων της περιόδου. Η κατανάλωση ζάχαρης, καφέ και αλκοόλ μπορεί να επιδεινώσει κατά πολύ τα συμπτώματα. Αντίθετα, η κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και δημητριακών ολικής άλεσης μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα ωφέλιμη. Δοκίμασέ το!

#Η περίοδος αλλάζει κατά τη διάρκεια της ζωής σου
Η έναρξη της περιόδου και τα πρώτα χρόνια χαρακτηρίζονται από πιο ελαφριά ροή, περισσότερες μέρες έμμηνου ρήσης και μεγαλύτερο κύκλο. Αυτό αλλά ζει με τα χρόνια, τις εγκυμοσύνες και φυσικά στην προκλιμακτηριακή περίοδο.

10 + 1 Πράγματα που δεν ήξερες για την Περίοδό σου!

#Οι σερβιέτες και το ταμπόν δεν είναι η μόνη σου επιλογή
Τα τελευταία 50 χρόνια δεν έχει γίνει καμία ιδιαίτερη καινοτομία στα προϊόντα γυναικείας υγιεινής. Περίεργο αν το καλοσκεφτείς… Ναι υπάρχουν στην αγορά υφασμάτινες σερβιέτες και εσώρουχα περιόδου που μπορεί να αποδειχθούν μια πολύ πρακτική και υγιεινή λύση. Ωστόσο, η πραγματική αλλαγή στην φροντίδα του σώματός μας έρχεται τώρα με τα κύπελλα περιόδου! Τα κύπελλα περιόδου είναι φτιαγμένα από ευπροσάρμοστη μαλακή σιλικόνη και συλλέγουν το αίμα μας χωρίς να το απορροφούν. Είναι οικονομικά καθώς επαναχρησιμοποιούνται για πολλά χρόνια, οικολογικά καθώς δεν δημιουργούν απόβλητα και υγιεινά καθώς δεν αλληλεπιδρούν με τον οργανισμό και δεν περιέχουν χημικά! Το κυριότερο όμως είναι ότι είναι άνετα καθώς μπορείς να τα φοράς συνεχόμενα έως και 12 ώρες!

#Μπορείς να μείνεις έγκυος και έχοντας περίοδο
Η περίοδος δεν είναι μέθοδος αντισύλληψης, τα πράγματα μπορεί να είναι πιο μπερδεμένα ειδικά σε γυναίκες που δεν έχουν σταθερό κύκλο! Επίσης, το σπέρμα μπορεί να παραμείνει στον οργανισμό για περισσότερες μέρες και να γονιμοποιήσει το ωάριο όταν απελευθερωθεί από τις ωοθήκες.

#Η περίοδος σε αριθμούς
Κατά μέσο όρο, μια γυναίκα που ζει στον Δυτικό κόσμο θα έχει περίοδο περίπου 450 φορές στη διάρκεια της ζωής της. Συνολικά, θα περάσει περίπου 3500 μέρες έχοντας περίοδο, περίπου 10 χρόνια στο σύνολο της ζωής της και θα καταναλώσει περίπου 11.000 αναλώσιμα προϊόντα υγιεινής. Ο μέσος όρος εμφάνισης της περιόδου είναι τα 12 έτη, ενώ είναι φυσιολογικό ο κύκλος να παραμένει ασταθής μέχρι τα 18έτη.

#Το βάρος παίζει ρόλο
Όταν το ποσοστό λίπους μιας γυναίκας πέσει κάτω από το 8-12% του σωματικού της βάρους τότε η περίοδος σταματά. Αυτό συμβαίνει γιατί ο λιπώδης ιστός παράγει περίπου το ⅓ των οιστρογόνων μια γυναίκας και χωρίς αυτά τα οιστρογόνα, η περίοδος σταματά. Χαμηλές σε θερμίδες δίαιτες και μη επαρκής πρόσληψη φαγητού μπορεί να οδηγήσουν σε αυτό. Για αυτό να σε φροντίζεις σωστά και με κάθε τρόπο!

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *