Μπαλαντέρ τα 11 δισ. του ΤΧΣ

Νέα δεδομένα μπαίνουν πλέον στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης –που θα ξεκινήσει μετά το καλοκαίρι- για τη διαχείριση του ελληνικού Δημοσίου χρέους. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Γιάννης Στουρνάρας το Eurogroup αν και …..
δεν δέχθηκε να συζητήσει το θέμα, φαίνεται ότι αποδέχεται την αξιοποίηση του αποθέματος των  11 δισ. του ΤΧΣ, υπό όρους.

Όπως επισήμανε στους Έλληνες δημοσιογράφους ο Γιάννης Στουρνάρας, προσπαθώντας να μεταφέρει το επίκεντρο της προσοχής, το Eurogroup θα μπορέσει να δεχθεί την αλλαγή χρήσης των 11 δισ. αν αυτά δεν απαιτηθούν για τη στήριξη των τραπεζών μετά τα stress tests της ΕΚΤ/SSM, τα οποία ολοκληρώνονται το Νοέμβριο.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ακόμα και να ανοίξει η συζήτηση για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους και την ελάφρυνσή του, στα πλαίσια της απόφασης του Eurogroup του Νοεμβρίου του  2012, αυτή δεν μπορεί να ολοκληρωθεί πριν τα stress tests άρα πριν τα τέλη του έτους.

Η παραδοχή αυτή αλλάζει επί της ουσίας το πλάνο της ελληνικής κυβέρνησης –για πολλοστή φορά- η οποία αρχικά επιζητούσε άμεσες λύσεις, στη συνέχεια σαφείς δεσμεύσεις για τη διαδικασία και το χρονοδιάγραμμα και τώρα φαίνεται ικανοποιημένη με την προοπτική διευθέτησης του ζητήματος στα τέλη του έτους.

Ετσι καθίσταται σαφές ότι η κυβέρνηση δέχεται αδιαμαρτύρητα το μαρτύριο της σταγόνας στο οποίο υποβάλλουν τη χώρα οι Ευρωπαίοι υπό το φόβο πολιτικής αποσταθεροποίησης και πρόκλησης πρόωρων εκλογών στην περίπτωση ικανοποίησης των απαιτήσεων της κυβέρνησης Σαμαρά.

Με αυτό τον τρόπο οι Ευρωπαίοι στέλνουν μήνυμα και στον Αλέξη Τσίπρα ότι θα πρέπει να αποδεχθεί τις διαδικασίες που θα υιοθετηθούν σε Ευρωπαϊκό επίπεδο για την ελάφρυνση του χρέους…

Σε δηλώσεις του προς τους Έλληνες δημοσιογράφους, εξήγησε ότι οι όποιες αποφάσεις υιοθετηθούν για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα είναι σε σημαντικό βαθμό συναρτημένες με τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής που θα πραγματοποιήσει τον Οκτώβριο η ΕΚΤ, τόσο για τις ελληνικές συστημικές τράπεζες, όσο και για τις αντίστοιχες τράπεζες των άλλων κρατών-μελών της ευρωζώνης.

Όπως αναφέρουν παράγοντες του οικονομικού επιτελείου οι εταίροι για πρώτη φορά από την έναρξη του προγράμματος εξετάζουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν τα υπόλοιπα των κεφαλαίων που σήμερα βρίσκονται στο ΤΧΣ (11 δισ.) και προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, είτε στη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος ως το 2016, είτε στην απομείωση του χρέους.

Ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι στη διάρκεια της συνεδρίασης πολλοί ομόλογοί του, αλλά και ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, έλαβαν το λόγο ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του για το ανακοινωθέν που συμφωνήθηκε για την Ελλάδα.

Ο κ. Στουρνάρας ανέφερε επίσης, ότι η επόμενη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος θα ξεκινήσει το καλοκαίρι και θα ολοκληρωθεί μετά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των τεστ αντοχής των τραπεζών που θα διενεργήσει η ΕΚΤ.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας που παρουσίασε στο Eurogoroup, ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι αυτό βασίζεται τόσο στη δημοσιονομική εξυγίανση, όσο και στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και ότι είναι δεκαετούς εμβέλειας.

Ο υπουργός οικονομίας σημείωσε ότι στόχος της ελληνικής πλευράς είναι η εκμετάλλευση του καλά εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού που υπάρχει στην Ελλάδα, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι το μεγάλο εμπόδιο που υπάρχουν σε σχέση με την υλοποίησή του είναι η έλλειψη ρευστότητας.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *