Απολύονται 11.000 ΔΥ, σε διαθεσιμότητα άλλοι 8.000

Φόρμουλα συμβιβασμού με την τρόικα φαίνεται ότι βρίσκει ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντ. Μανιτάκης, προκειμένου να αποφευχθούν άμεσες μαζικές απολύσεις εργαζομένων στο δημόσιο τομέα. Στη χθεσινή συνάντηση με τους τροϊκανούς παρουσίασε εναλλακτικό σχέδιο, στο οποίο προβλέπεται απομάκρυνση-απόλυση των επίορκων και ααυνεπών δημοσίων υπαλλήλων και υπαγωγή σε διαθεσιμότητα μέρους του προσωπικού κρατικών φορέων που θα καταργηθούν ή….
θα συγχωνευτούν.Οι προτάσεις του έγιναν κατ’αρχήν δεκτές με επιφύλαξη και εκτιμάται ότι θα αποτελέσεουν βάση για την επίτευξη συμφωνίας τις αμέσως προσεχείς μέρες.

Οι εκπρόσωποι της τρόικας ζητούν ακριβή στοιχεία και βάσιμες εκτιμήσεις ως προς το οικονομικό αποτέλεσμα αυτών των μέτρων – πόσα δηλαδή θα εξοικονομήσει το Δημόσιο σε ετήσια βάση με αυτές τις απολύσεις και τις διαθεσιμότητες. Θα απαντήσουν λοιπόν οριστικά ως προς την αποδοχή ή την απόρριψη του σχεδίου μέχρι την Τρίτη, όταν το υπουργειο Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα έχει ολοκληρώσει τη μελέτη και θα τους παραδώσει τα στοιχεία.

Σύμφωνα με το σχέδιο που παρουσίασε χθες ο κ. Μανιτάκης στους εκπροσώπους της τρόικας, θα απομακρυνθούν πρώτα περίπου 8.500 δημόσιοι υπάλληλοι που είναι επίορκοι – έχουν δηλαδεί καταδικασθεί ή κατηγορούνται για πράξεις που επισύρουν ποιές απόλυσης.

Θα ακολουθήσουν περίπου 2.500, οι οποίοι κατά σύστημα απουσιάζουν αδικαιολόγητα από τις υπηρεσίες τους ή θα κριθούν ακατάλληλοι βάσει του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα.

Σε διαθεσιμότητα θα τεθεί μέρος του προσωπικού φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα που θα συγχωνευτούν ή θα καταργηθούν. Με τα κριτήρια που προτείνεται να ισχύσουν, υπολογίζεται ότι θα βρεθούν εκτός εργασίας περίπου 8.000 άμεσα ή έμμεσα μισθοδοτούμενοι από το Δημόσιο.

Η απομάκρυνση τους θα γίνεται σταδιακά, σε συνάρτηση με τον ρυθμό υλοποίησης του σχεδίου αναδιάρθρωσης των κρατικών φορέων (λουκέτα και συγχωνεύσεις)

Στη συνντηση με τους επικεφαλής του κλιμακίου της τρόικας, ο υπουργός Αντ. Μανιτάκης και ο υφυπουργός Μ. Βολουδάκης τόνισαν ότι το δημοσιονομικό όφελος θα είναι πολύ μεγαλύτερο από το σύνολο των αμοιβών των αποχωρούντων.

Οι απολύσεις και οι διαθεσιμότητες συνδυάζονται με αναδιάρθρωση υπηρεσιών και μείωση των οργανικών μονάδων τουλάχιστον κατά 50%. Αυτό θα επιφέρει δραστική μείωση λειτουργικών εξόδων και περιστολή δαπανών για επιδόματα θέσεων ευθύνης, οι οποίες θα καταργηθούν.

sofokleousin.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *