Αντλήθηκαν 1,17 δισ. ευρώ

Στην πώληση εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας προχώρησε σήμερα το υπουργείο Οικονομικών, αντλώντας το ποσό των 1,17 δισ. ευρώ.
Η απόδοση της έκδοσης διαμορφώθηκε στο 4,82% η οποία κυμάνθηκε σε ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα, συγκριτικά με την απόδοση 4,65% της…προηγούμενης δημοπρασίας.
Πάντως, η έκδοση των εντόκων γραμματίων υπερκαλύφθηκε κατά 4,54 φορές έναντι υπερκάλυψης 3,64 φορές, κατά την προηγούμενη δημοπρασία. Οι συνολικές προσφορές που υποβλήθηκαν ανήλθαν σε 4,084 δισ. ευρώ έναντι 900 εκατ. ευρώ που ήταν το αρχικό ζητούμενο ποσό.

Σημειώνεται ότι, το υπουργείο Οικονομικών, την ερχόμενη Τρίτη θα προχωρήσει σε νέα έκδοση εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας.

Περιοδεία σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες

Αρχή γενομένης αύριο από το Λονδίνο, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου θα έχει την ευκαιρία έως και την Πέμπτη να παρουσιάσει σε διεθνή road shows τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία και την πορεία των μεταρρυθμίσεων και, παράλληλα, να απευθύνει πρόσκληση για επενδύσεις στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, που δημοσιοποίησε το υπουργείο Οικονομικών, μετά το Λονδίνο ο κ. Παπακωνσταντίνου θα μεταβεί το πρωί της Πέμπτης στο Παρίσι, όπου θα συναντηθεί με διεθνείς επενδυτές και με την υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ο υπουργός θα βρίσκεται στη Φρανκφούρτη, όπου, εκτός από το road show με διεθνείς επενδυτές, θα συναντηθεί με και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ. Σημειώνεται ότι τις συναντήσεις με επενδυτές οργανώνει το Institute of International Finance (IIF), ενώ τον υπουργό συνοδεύουν ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) του υπουργείου Γιώργος Ζανιάς, ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) Πέτρος Χριστοδούλου και οι επικεφαλής της τρόικας, Σ. Ντερούζ (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), Π. Τόμσεν (ΔΝΤ) και Κ. Μαζούχ (ΕΚΤ).

“Καταστροφικό για την αγορά η μετάταξη του ΦΠΑ στο 23%”

“Βασικός στόχος της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής και για αυτό το λόγο προχωρούμε στην αλλαγή του νομικού πλαισίου, ώστε να πάψουν να κρύβονται οι φοροδιαφεύγοντες”. Αυτό τόνισε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου στον τηλεοπτικό σταθμό ALTER.

Για τις φορολογικές υποθέσεις που βρίσκονται στα δικαστήρια, ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε μεταξύ άλλων ότι “θα προχωρήσουμε στην αλλαγή του νομικού πλαισίου και το σχέδιο νόμου που επεξεργαζόμαστε με το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει σκοπό να προωθούνται σε δίκες “εξπρές” οι φοροδιαφεύγοντες, ώστε να πληρώνονται γρηγορότερα τα πρόστιμα αλλά και να υπάρξει αποσυμφόρηση στα δικαστήρια”.

Όσον αφορά την εξίσωση του πετρελαίου θέρμανσης με της κίνησης, ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι μία τέτοια κίνηση θα χτυπήσει τη φοροδιαφυγή. “Αυτή τη στιγμή, όμως, δεν συζητάμε την εξομοίωση του πετρελαίου κίνησης με θέρμανσης, καθώς θα πρέπει να έχουμε πρώτα έτοιμο ένα σωστό μηχανισμό, προκειμένου να μπορούμε χορηγήσουμε το επίδομα θέρμανσης σε όσους το έχουν πραγματικά ανάγκη. Μόνο τότε το μέτρο της εξομοίωσης θα μπορεί να εφαρμοστεί”, πρόσθεσε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Για το ζήτημα της μετάταξης του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι δεν θα προχωρήσει η μετάταξη του ΦΠΑ από το 11% στο υψηλό επίπεδο του 23%, γιατί αυτό θα ήταν καταστροφικό για την αγορά.

Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου στο οχτάμηνο η υστέρηση των εσόδων είναι 1,5 δισ. ευρώ, όμως το έλλειμμα έχει μειωθεί κατά 7 δισ. ευρώ από την αρχή του χρόνου. Ακόμη, ανέφερε ότι από το επόμενο έτος θα αποδώσει η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, που στόχο έχει να μειωθεί το έλλειμμα και για το λόγο αυτό το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προσπαθεί να βρει τα πιο ανώδυνα μέτρα για τους πολίτες.

Με την επιστροφή του υπουργού Οικονομικών την ερχόμενη Παρασκευή στην Αθήνα, αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να υπάρξουν και συναντήσεις τόσο του κ. Παπακωνσταντίνου, όσο και του υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης Μιχάλη Χρυσοχοίδη, με τα στελέχη της τρόικας, τα οποία θα παραμείνουν στην Ελλάδα έως την προσεχή Τρίτη ή Τετάρτη. Σημειώνεται ότι από χθες ένα κλιμάκιο με χαμηλόβαθμα στελέχη της τρόικας βρίσκεται στην Αθήνα και έχει συναντήσεις με υπηρεσιακούς παράγοντες υπουργείων, στο πλαίσιο της κατάρτισης του προϋπολογισμού 2011.

Οι συζητήσεις αναμένεται να εστιασθούν τόσο στη σημαντική υστέρηση που παρουσιάζεται στο σκέλος των εσόδων και στον τρόπο κάλυψής της, όσο και στις απαιτούμενες παρεμβάσεις στις ΔΕΚΟ και σε φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα (νοσοκομεία, ασφαλιστικά ταμεία, ΟΤΑ), όπου το β΄ εξάμηνο δημιουργούνται επιπλέον ανάγκες στο σκέλος των δαπανών. Η ενδιάμεση αξιολόγηση της πορείας της ελληνικής οικονομίας, με βάση την οποία θα εγκριθεί η γ΄ δόση του δανείου που θα εκταμιευθεί τον Δεκέμβριο, θα γίνει Οκτώβριο, όταν θα έρθει εκ νέου στη χώρα το «υψηλόβαθμο» κλιμάκιο της τρόικας.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

3 Comments

  1. Ανώνυμος

    Καλοφάγωτα, σκατοπασόκοι, έχετε πολλούς κοπρίτες (βλ. υπουργούς,συμβούλους διοικητές, προέδρους, "δημοσιογράφους", συνδικαλιστές κλπ) να ταϊσετε.

    Reply

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *