Καπνίζεις; 11 επικίνδυνα σημάδια ότι πρέπει να το κόψεις

Η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια ( ΧΑΠ) αναφέρεται σε μια ομάδα νόσων του πνεύμονα που…

δυσκολεύει την αναπνοή. Το εμφύσημα και η χρόνια βρογχίτιδα είναι οι δύο πιο κοινές συνθήκες που συνθέτουν τη ΧΑΠ . Η χρόνια βρογχίτιδα είναι μια φλεγμονή του βλεννογόνου των βρόγχων , που μεταφέρουν αέρα από και προς τους πνεύμονές σας . Το εμφύσημα συμβαίνει όταν η θύλακες αέρα (κυψελίδες ) στο τέλος των μικρότερων διόδων αέρα σταδιακά καταστρέφονται .Η βλάβη στους πνεύμονες από ΧΑΠ είναι μη αναστρέψιμη , αλλά η θεραπεία μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο των συμπτωμάτων και στην ελαχιστοποίηση περαιτέρω ζημιάς .

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα

Τα συμπτώματα της ΧΑΠ συχνά δεν εμφανίζονται έως ότου η βλάβη στους πνεύμονες να έχει γίνει μόνιμη και συνήθως επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου . Για τη χρόνια βρογχίτιδα , το κύριο σύμπτωμα είναι ο βήχας για τουλάχιστον τρεις μήνες το χρόνο για δύο συναπτά έτη . Άλλα συμπτώματα της ΧΑΠ, περιλαμβάνουν :

Δύσπνοια , ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της φυσικής δραστηριότητας

Συριγμός

Σφίξιμο στο στήθος

Υπερβολική βλέννα στους πνεύμονες

Χρόνιος βήχας με πτύελα

Συχνές λοιμώξεις του αναπνευστικού

Έλλειψη ενέργειας

Ακούσια απώλεια βάρους ( σε μεταγενέστερα στάδια )

Τα άτομα με ΧΑΠ είναι επίσης πιθανό να παρουσιάσουν εξάρσεις , κατά τη διάρκεια των οποίων τα συμπτώματα επιδεινώνονται και μπορεί να διαρκέσουν για μέρες ή και περισσότερο .

Αιτίες

Η κύρια αιτία της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας είναι το κάπνισμα. Περίπου το 20% των χρόνιων καπνιστών αναπτύσσουν ΧΑΠ ενώ άλλοι μπορεί να αναπτύξουν λιγότερο συχνές παθήσεις των πνευμόνων .

Αιτίες της απόφραξης των αεραγωγών

Εμφύσημα . Αυτή η ασθένεια των πνευμόνων προκαλεί την καταστροφή των εύθραυστων τοιχωμάτων και των ελαστικών ινών των κυψελίδων .

Χρόνια βρογχίτιδα . Χαρακτηρίζεται από παραγωγικό βήχα, που κυμαίνεται από ήπιο μέχρι επίμονο και ιδιαίτερα ενοχλητικό. Η απόχρεμψη είναι συνήθως παχύρευστη, χρώματος λευκού ή κιτρινοπράσινου.

Ο καπνός του τσιγάρου και άλλα. Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, η βλάβη των πνευμόνων που οδηγεί στην ΧΑΠ προκαλείται από το μακροχρόνιο κάπνισμα τσιγάρων . Υπάρχει πιθανότητα άλλοι παράγοντες να παίζουν ρόλο στην ανάπτυξη της ΧΑΠ , όπως μια γενετική προδιάθεση για τη νόσο , επειδή μόνο περίπου ο 20% των καπνιστών θα αναπτύξουν ΧΑΠ .Άλλα ερεθιστικές ουσίες μπορεί να προκαλέσουν ΧΑΠ , συμπεριλαμβανομένου του καπνού πούρων , το παθητικό κάπνισμα , η ατμοσφαιρική ρύπανση και η έκθεση σε σκόνη, καπνό ή αναθυμιάσεις .

boro.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *