12 χρόνια μετά την 11η Σεπτεμβρίου

Από τον Παναγιώτη Χριστόπουλο

Το σημερινό ξημέρωμα ήταν λίγο διαφορετικό από τα υπόλοιπα. Όχι γιατί τα πρωτοσέλιδα είχαν βαφτεί πάλι μαύρα, μνημονεύοντας την επέτειο της αποφράδας εκείνης ημέρας που οι τρομοκράτες χτύπησαν στην καρδιά των ΗΠΑ –σκορπώντας την θλίψη και την αμηχανία σε όλον τον κόσμο…

Αλλά ακριβώς γιατί η 11η Σεπτεμβρίου του 2001 σχεδόν απουσίαζε από την… 11η Σεπτεμβρίου του 2013…

Η πρώτη είδηση σε όλα τα μέσα ερχόταν πάλι από την Αμερική και είχε ξανά να κάνει με το «χτύπημα» κάποιου ξένου. Αλλά ήταν αθλητική. Ο Βρετανός Άντι Μάρεϊ είχε κατακτήσει το US Open. Το μνημόσυνο των 2.819 νεκρών κρυβόταν σε κάποιο μονόστηλο πιο κάτω…

11 χρόνια μετά

Τι συνέβη ξαφνικά; Ξεπέρασαν οι Αμερικανοί το πιο μεγάλο πλήγμα που δέχτηκαν ποτέ; Επουλώθηκαν ήδη οι πληγές τους; Μπορούμε να πούμε πως ναι. Το σχετικό με τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου θέμα που συζητιέται αυτές τις ημέρες στη Νέα Υόρκη δεν έχει να κάνει με την τρομοκρατία, δεν έχει να κάνει με κάποιο γεωπολιτικό παιχνίδι, δεν έχει να κάνει με κάποια άγνωστη, συγκινητική ή συνομωσιολογική ιστορία από τότε. Η κουβέντα περιστρέφεται γύρω από το μνημείο που στήθηκε πέρσι, στην 10η επέτειο της αποφράδας ημέρας, στο σημείο όπου βρίσκονταν οι Δίδυμοι Πύργοι.

Οι συγγενείς των θυμάτων που χάθηκαν στο σημείο εκείνο θεωρούν πως το μνημείο, δηλαδή οι δύο τεχνητές λίμνες από σκούρο γρανίτη, στην περίμετρο των οποίων είναι χαραγμένα τα ονόματα των νεκρών, καταστρέφονται κάθε μέρα από τους περαστικούς. Πολλοί σταματούν εκεί και κάνουν πικ-νικ, χωρίς να σέβονται καθόλου την μνήμη των νεκρών. Συχνά αφήνουν πίσω τους σκουπίδια ή φωτογραφίζονται χαμογελώντας.

Υπάρχει και μια ακόμη γκρίνια από τους συγγενείς των θυμάτων. Το Δημοτικό Συμβούλιο της Νέας Υόρκης, προκειμένου να βοηθήσει στο να ξεπεραστούν τα αρνητικά στερεότυπα και οι προκαταλήψεις κατά των μουσουλμάνων, μετά το χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου, αποφάσισε να κατασκευάσει ένα Ισλαμικό Πνευματικό Κέντρο (με παιδική χαρά, τέμενος και θέατρο) δίπλα στο σημείο όπου έγινε η επίθεση. Δεν αντιλαμβάνονται όλοι τους λόγους των αρχών της Νέας Υόρκης για κάτι τέτοιο. Πολλοί το θεωρούν προσβολή στη μνήμη των αδικοχαμένων του Ground Zero.

Όπως και να έχει, τα δύο παραπάνω ζητήματα είναι ενδεικτικά του πόσο πιο ήπια, σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, αντιμετωπίζεται πια η επέτειος στις ΗΠΑ. Ούτε φήμες για νέο τρομοκρατικό χτύπημα και «κόκκινοι συναγερμοί» (ο Μπιν Λάντεν, άλλωστε, είναι πια νεκρός και η Αλ Κάιντα αποδείχτηκε στην πορεία ότι δεν είχε τα μέσα να ξαναπετύχει ένα τόσο μεγάλο πλήγμα, όσες φορές κι αν προσπάθησε σε διάφορα μέρη του κόσμου), ούτε «βαριές» τελετές με δακρύβρεχτες ομιλίες και εξουθενωτικά αφιερώματα.

Η 11/9 σε αριθμούς

Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι οι ΗΠΑ ή ο κόσμος ξέχασαν τι ακριβώς συνέβη εκείνο το πρωινό της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 στη Νέα Υόρκη, το Πεντάγωνο και άλλες περιοχές των ΗΠΑ. Αντιθέτως, δείχνει την ολοκλήρωση ενός κύκλου. Το τρομοκρατικό χτύπημα προκάλεσε μια αντίδραση, μια παγκόσμια και συντονισμένη ενέργεια, η οποία έφερε αποτελέσματα και σήμερα, δέκα και κάτι χρόνια μετά, μπορεί να θεωρηθεί επιτυχημένη.

Οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου –για όσους δεν θυμούνται ακριβώς τα γεγονότα- ήταν τέσσερις. 19 τρομοκράτες της Αλ Κάιντα έκαναν αεροπειρατεία σε 4 αεροπλάνα που εκτελούσαν δρομολόγια εκείνο το πρωί. Έστρεψαν τα δύο από αυτά πάνω στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου (τους Δίδυμους Πύργους, τα δύο πιο ψηλά κτήρια της Νέας Υόρκης). 

Και τα δύο κτήρια κατέρρευσαν μέσα σε δύο μόλις ώρες. Ένα αεροπλάνο έπεσε στο Πεντάγωνο, προκαλώντας μικρότερες ζημιές, ενώ το τέταρτο έπεσε σε ένα χωράφι στην Πενσιλβάνια όταν οι επιβάτες του κατάφεραν να ξαναπάρουν τον έλεγχο από τους αεροπειρατές και να αποτρέψουν ένα ακόμη τρομοκρατικό χτύπημα.

Οι αριθμοί εκείνης της ημέρας είναι ενδεικτικοί της καταστροφής από το χτύπημα:

Συνολικός αριθμός νεκρών και από τις 4 αεροπειρατείες και τις συνέπειές τους: 2,819

Πυροσβέστες, νοσοκόμοι και γιατροί που χάθηκαν στο Ground Zero: 343

Αστυνομικοί που χάθηκαν στο Ground Zero: 23

Λιμενικοί που χάθηκαν στο Ground Zero: 37

Εργαζόμενοι που σκοτώθηκαν στον 1ο Πύργο: 1,402

Εργαζόμενοι που σκοτώθηκαν στον 2ο Πύργο: 614

Εργαζόμενοι που σκοτώθηκαν στο παρακείμενο κτήριο Cantor Fitzgerald: 658

Αριθμός χωρών των οποίων πολίτες σκοτώθηκαν στις επιθέσεις: 115

Ανθρώπινα μέλη που βρέθηκαν διασκορπισμένα: 19,858

Αριθμός οικογενειών που δεν έθαψαν πτώμα ή υπόλειμμα πτώματος (που ο νεκρός συγγενής τους δεν βρέθηκε ή δεν ταυτοποιήθηκε ποτέ): 1,717

Άνθρωποι που έχασαν τον ή την σύζυγό τους: 1,609

Παιδιά που έχασαν ένα γονέα: 3,051

Ποσοστό των Αμερικανών που γνώριζαν κάποιον που σκοτώθηκε ή τραυματίστηκε στις επιθέσεις: 20

Τόνοι από συντρίμμια που μεταφέρθηκαν από την περιοχή του Ground Zero: 1.506.124

Ημέρες που η φωτιά από την επίθεση στο Ground Zero συνέχισε να καίει: 99

Εκτιμώμενο κόστος καθαρισμού του Ground Zero: 600 εκατ. δολάρια

newsbomb.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *