«Τσουνάμι» 12 δις ευρώ τη διετία 2012-2014…

Με στόχο τη μείωση του ελλείμματος στο2,5% του ΑΕΠ στα τέλη του 2014 ετοιμάζεται το νέο πακέτο μέτρων για την επόμενη διετία, το οποίο οδηγεί σε «hair cut» παροχών και δαπανών 12 δις ευρώ ή 5% του ΑΕΠ!
Τα «νέα» μέτρα τίθενται από τη Δευτέρα στους επικεφαλής
της τρόικας -που αναμένεται να
τα εγκρίνουν- και…
 εν συνεχεία θα τεθούν προς συζήτηση στη Βουλή

και προς διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους.
Σύμφωνα με το «πακέτο» προτείνονται τα εξής :
Στον δημόσιο τομέα κατάργηση φορέων που δεν παράγουν έργο, συγχώνευση φορέων που επιτελούν παρόμοιες λειτουργίες και συγκέντρωση των συναρμοδιοτήτων σε ένα υπουργείο, ώστε να τερματιστούν οι επικαλύψεις. Στο ίδιο πλαίσιο ζητεί απλοποίηση του τρόπου λειτουργίας του δημόσιου τομέα.
Για το μισθολογικό κόστος στο Δημόσιο ζητεί πάγωμα των προσλήψεων στον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, αύξηση των ωρών εργασίας από τις 7,5 στις 8 και εναρμόνιση των συνθηκών με εκείνων του ιδιωτικού τομέα. Ήδη, εντός του Φεβρουαρίου θα παρουσιασθούν δύο νομοσχέδια από το υπουργείο Εσωτερικών που κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση. Επίσης, ζητεί μείωση των επιδομάτων ως αναλογία του βασικού μισθού και σύνδεσή τους με την εργασία που εκτελείται, αλλά και την εισαγωγή πλαφόν σε αυξήσεις και προαγωγές, ώστε να χορηγούνται πέραν της διετίας. Το συγκεκριμένο ζήτημα αναμένεται να ρυθμισθεί εντός του Απριλίου με την αποκρυστάλλωση του ενιαίου μισθολογίου.
Για τις ΔΕΚΟ προτείνει αύξηση των τιμολογίων προκειμένου να περιορισθούν τα κόστη, μείωση των επιδοτήσεων στους συγκοινωνιακών φορείς, πάγωμα προσλήψεων, συρρίκνωση προσωπικού, περιορισμό λειτουργικών δαπανών και μείωση του μισθολογικού κόστους. Στο πλαίσιο αυτό το υπουργείο Οικονομικών θα συνεργασθεί με ιδιωτικό φορέα, ο οποίος θα αναλάβει την υποστήριξη της Ειδικής Γραμματείας Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών, σε εξειδικευμένα χρηματοοικονομικά και ελεγκτικά θέματα.
Στο σκέλος της φορολογίας προτείνει νέες αλλαγές στον ΦΠΑ με περαιτέρω μείωση των προϊόντων που υπάγονται στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ και εξάλειψη της γεωγραφικής διαφοροποίησης (όπως τα νησιά). Οι αποφάσεις που θα ληφθούν στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών αναμένεται να διευκολύνουν την εφαρμογή αυτής της πολιτικής, καθώς η Γερμανία ζητεί την καθιέρωση δύο συντελεστών ΦΠΑ στα κράτη της ζώνης του ευρώ.
Η τρόικα ζητεί μεταρρύθμιση της φορολογίας των επιχειρήσεων, ώστε να διευρυνθεί η φορολογική βάση. Προτείνει δε μείωση των συντελεστών αποσβέσεων, εξάλειψη των εξαιρέσεων από την υποχρέωση καταβολής φόρου και καλύτερο έλεγχο των ενδοομιλικών συναλλαγών. Στο ίδιο πλαίσιο ζητεί εξορθολογισμό της φορολογίας κεφαλαίου. Πάντως, οι παρεμβάσεις αυτές αναμένονται στο επόμενο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί είτε πριν, είτε μετά το καλοκαίρι.
Για τις κοινωνικές παροχές ζητεί την μείωση των επιδομάτων που λαμβάνουν τα νοικοκυριά που βρίσκονται πάνω από το όριο της φτώχειας. Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, το όριο της φτώχειας είναι 6.897 ευρώ ανά άτομο και 14.484 ευρώ ετησίως για ζευγάρι με 2 ανήλικα παιδιά. Η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει μέτρα ισοδύναμου χαρακτήρα για να αποφύγει το ενδεχόμενο αυτό, χωρίς όμως να έχει καταλήξει σε συγκεκριμένες αποφάσεις.
Συνιστά τη μείωση των αμυντικών δαπανών για όλο το διάστημα έως το 2014. Ήδη η ηγεσία του υπουργείου Άμυνας κινείται προς την κατεύθυνση αυτή, δρομολογώντας μάλιστα πλήθος συγχωνεύσεων διευθύνσεων και φορέων. Το συγκεκριμένο έργο το έχει αναλάβει προσωπικά ο Αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Π. Μπεγλίτης.

http://politicanea.blogspot.com/

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

2 Comments

 1. Ανώνυμος

  ΣΤΗ ΕΛΛΑΔΑ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝΕ ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑΤΟΣ.
  ΓΙΑΥΤΟ ΣΤΑΜΑΤΗΣΑΝΕ ΝΑ ΔΙΝΟΥΝΕ ΔΑΝΕΙΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΩΜΗ ΤΩΝ ΠΑΛΙΩΝ ΟΠΩΣ ΓΙΝΕΤΕ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ.
  ΤΟ ΘΕΜΑ ΠΗΡΕ ΟΜΩΣ ΕΚΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΡΧΙΣΑΝΕ ΝΑ ΤΗΝ ΨΥΛΙΑΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ.
  ΤΟ ΚΟΛΠΟ ΑΡΧΙΣΕ ΝΑ ΧΑΛΑΕΙ.
  ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΟΜΩΣ ΤΟΥΣ ΞΕΦΥΓΕ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΣΙΑ.
  ΤΟ ΣΧΕΔΙΑΣΑΝΕ ΓΙΑ ΠΙΟ ΜΕΤΑ.
  ΟΙ ΒΟΡΕΙΟΙ ΛΑΟΙ ΑΡΧΙΣΑΝΕ ΝΑ ΒΛΕΠΟΥΝΕ ΤΟΣΟ ΤΟ ΚΟΛΠΟ ΜΕ ΤΑ ΔΑΝΕΙΚΑ ΟΣΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΤΩΝ ΕΞΕΓΕΡΣΕΩΝ ΜΕ ΤΟ ΚΥΜΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ.
  ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΙ ΚΟΛΟΣΟΙ ΕΙΔΑΝΕ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗ ΘΕΛΗΣΗ ΤΟΥ ΑΦΟΥ ΣΕ ΛΙΓΟ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΟΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΑ ΧΡΕΗ ΣΑΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΤΕ ΠΟΙΟΣ Ο ΛΟΓΟΣ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝΕ ΤΙΣ ΔΟΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΤΩΡΑ?
  ΕΤΣΙ ΑΡΧΙΣΕ ΟΙ ΜΟΝΟ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΒΓΑΙΝΕΙ ΤΟ ΚΟΛΠΟ ΑΛΛΑ ΝΑ ΚΙΝΔΥΝΕΟΥΝ ΝΑ ΧΑΣΟΥΝ ΚΑΙ ΤΗ ΦΟΥΣΚΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΧΡΕΩΝ.
  ΟΠΟΤΕ ΜΕΙΝΑΝΕ ΔΥΟ ΛΥΣΕΙΣ.
  Η ΠΡΩΤΗ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΦΤΑΣΕΙ ΕΔΩ ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΤΗΣ ΑΙΓΥΠΤΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΡΙΞΟΥΝΕ ΤΟ ΦΤΑΙΞΙΜΟ ΣΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ( ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ).ΝΑ ΠΟΥΝΕ ΔΗΛΑΔΗ ΟΤΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΦΤΑΙΓΕ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟ ΚΟΛΠΟ ΤΟΥΣ.
  Η ΑΛΛΗ ΑΝ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΒΓΕΙ Η ΠΡΩΤΗ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΑΡΧΙΣΟΥΝ ΝΑ ΚΟΒΟΥΝ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΝΟΥΝΕ ΠΟΡΟΥΣ ΓΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΝΑ ΛΕΝΕ ΟΡΙΣΤΕ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΕ ΛΙΓΟ ΣΥΜΜΑΖΕΜΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΑΝΕ.
  ΟΠΟΤΕ ΣΩΖΟΥΝΕ ΤΙΣ ΔΟΣΕΙΣ ΤΟΥΣ.
  ΓΙΑΤΙ ΑΛΛΟ ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΡΙΤΙΚΟΣΜΙΚΗ ΧΩΡΑΣ ΑΛΛΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ.
  ΜΕ ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΚΙ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΟΥΝ ΤΟ ΚΟΛΠΟ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ.
  .
  ΟΠΟΤΕ ΑΝ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΓΙΑ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΛΙΓΟ ΠΙΟ ΠΟΝΗΡΑ.
  ΟΙ ΚΑΙΡΟΙ ΠΑΡΑΕΙΝΑΙ ΠΟΝΗΡΟΙ ΓΙΑ ΦΑΝΑΤΙΣΜΕΝΗ ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ.
  ΚΑΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΕΣ ΓΙΑ ΛΙΓΟ ΚΑΙΡΟ ΑΚΟΜΑ ( ΟΧΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΡΙΜΗΝΟ)ΘΑ ΚΑΝΟΥΝΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΝΑ ΜΑΣ ΦΑΝΑΤΙΣΟΥΝΕ.

  Reply

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *