Βιοκλιματικά 120 σχολεία

Βιοκλιματικά 120 σχολείαΤο ποσό των 110 εκατ. ευρώ για βιοκλιματικές παρεμβάσεις και για την εξοικονόμηση ενέργειας σε 120 σχολεία σε όλη την Ελλάδα πρόκειται να …..
διατεθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός, Σταύρος Καλαφάτης.

Το εν λόγω ποσό θα διατεθεί μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη (ΕΠΠΕΡΑΑ) και σύμφωνα με τον Σ. Καλαφάτη, αυτή η δράση έχει διττό χαρακτήρα, καθώς βελτιώνονται οι συνθήκες στις οποίες δουλεύουν οι μαθητές και η ενεργειακή απόδοση των σχολείων.

Παράλληλα επιτυγχάνεται η ευαισθητοποίηση της εκπαιδευτικής κοινότητας και του μαθητικού πληθυσμού για τη σπουδαιότητα της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της ενεργειακής αποδοτικότητας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Επεσήμανε ότι η εξέλιξη του ενεργειακού συστήματος με αυξημένη διείσδυση των ΑΠΕ αποτελεί κυρίαρχο στόχο του υπουργείου ενώ πρόσθεσε ότι με αυτές τις παρεμβάσεις επιδιώκεται η προστασία του περιβάλλοντος, η σημαντική μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης και του λειτουργικού κόστους των κτηρίων αλλά και η μείωση της οικονομικής επιβάρυνσης με την ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων.

Από το ΥΠΕΚΑ σημειώνεται ότι στα σχολεία θα γίνουν παρεμβάσεις σε υφιστάμενα κτήρια που αφορούν κατά κύριο λόγο σε εργασίες εξοικονόμησης ενέργειας, όπως μονώσεις στεγών και τοιχωμάτων, αντικατάσταση παλαιών κουφωμάτων με νέα πιστοποιημένα με θερμοδιακοπή, αντικατάσταση, αναβάθμιση καυστήρα ή λέβητα, αντικατάσταση φωτιστικών σωμάτων με νέα χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης και εγκατάσταση διάταξης ελέγχου φωτισμού, τοποθέτηση συστημάτων ΑΠΕ, με παράλληλη ενεργειακή επιθεώρηση πριν και μετά την παρέμβαση ώστε να είναι δυνατό να μετρηθεί το ενεργειακό όφελος που θα προκύψει.

Στο πλαίσιο του προγράμματος πρόκειται να υπάρξουν δράσεις για την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των μαθητών και του κοινού, με έντυπο υλικό, ανάπτυξη ιστοσελίδων, διαλέξεις και σεμινάρια.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *