Τελευταία Νέα

«Ραγισμένη Δημοκρατία»: 12.5 εκατομμμύρια Γερμανοί πολίτες κάτω από το όριο της φτώχειας

Διαβάζοντας κανείς την έκθεση με τίτλο «Ραγισμένη Δημοκρατία», που προέκυψε από τα στοιχεία που συγκέντρωσε η «Paritätische Gesamtverband», ομοσπονδία στην οποία συμμετέχουν 10.000 οργανώσεις κοινωνικής
αρωγής και του τομέα της υγείας της Γερμανίας, δεν θα δυσκολευτεί να καταλάβει το κίνητρο της ανάλγητης στάσης των Γερμανών πολιτικών προς τις αντιδράσεις της νέας Ελληνικής κυβέρνησης όσον αφορά την ανθρωπιστική κρίση που έχει δημιουργηθεί στη χώρα μας. Την έχουν ήδη προκαλέσει και την ζουν στη χώρα τους εδώ και πολλά χρόνια και δεν έχουν κανένα πρόβλημα με αυτό.

Άνθρωποι να ψάχνουν για φαγητό στους κάδους σκουπιδιών; Πολύ συνηθισμένη και αποδεκτή -ναι- εικόνα για Μέρκελ και Σόϊμπλε.

Στην έκθεση, που τιτλοφορείται «Ραγισμένη Δημοκρατία» καταγράφεται το υψηλότερο «στην ιστορία» ποσοστό φτώχειας μετά την επανένωση της Γερμανίας το 1990, καθώς αυξήθηκε από το 15% το 2012 στο 15,5% το 2013 (12.1 εκατομμύρια άνθρωποι το 2012, 12.5 εκατομμύρια το 2013, επί του συνόλου του πληθυσμού των 80 εκατομμυρίων κατοίκων).

«Ποτέ άλλοτε η φτώχεια δεν ήταν τόσο διευρυμένη στη Γερμανία, ποτέ άλλοτε ο διαχωρισμός μεταξύ των ομόσπονδων κρατιδίων τόσο βαθύς» επισήμανε κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου στο Βερολίνο ο Ούλριχ Σνάιντερ, πρόεδρος της «Paritätische Gesamtverband».

Μονογονεϊκές οικογένειες, συνταξιούχοι και πολλοί ανήλικοι πλήττονται ως επί το πλείστον, υπογραμμίζεται στην έκθεση, που εξηγεί ότι το 43% των μονογονεϊκών οικογενειών και σχεδόν το 60% των ανέργων έχουν καταγραφεί ότι ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας έχοντας κατά μέσο όρο εισοδήματα μικρότερα του 60% του μέσου εισοδήματος στη Γερμανία.

Ο Σνάιντερ επέμεινε ιδίως στην περίπτωση των συνταξιούχων, που έχουν πληγεί «από το 2006 από την πλέον ραγδαία άνοδο της φτώχειας» καταγγέλλοντας επιπλέον:

“την αντίστροφη σχέση μεταξύ των θετικών αποτελεσμάτων που καταγράφει η γερμανική οικονομία και της ανόδου της φτώχειας στην χώρα.”
Ειδικά το τελευταίο, σας θυμίζει κάτι…;

«Το χάσμα μεταξύ των πιο πλούσιων κρατιδίων με τα φτωχότερα κρατίδια μεγεθύνεται όλο και περισσότερο» τονίζεται.

Σύμφωνα με την έκθεση η κατάσταση επιδεινώθηκε στα 13 από τα 16 κρατίδια: Η Βρέμη και το Βερολίνο, όπως και το Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία, στη βόρεια Γερμανία, είναι τα κρατίδια που έχουν εκτεθεί περισσότερο στην φτώχεια. Αντιθέτως, η Βαυαρία (νότια) και η Βάδη-Βυρτεμβέργη (νοτιοδυτικά) είναι τα κρατίδια που έχουν πληγεί λιγότερο.

Στο Αμβούργο (βόρεια) και σε πολλές περιοχές της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας (δυτικά) τα ποσοστά της φτώχεια καταγράφουν μεγάλη άνοδο, ενώ τα ποσοστά αυτά παραμένουν σταθερά, ή παρουσιάζουν μικρή πτώση, στη Σαξονία- Άνχαλτ (κεντρικά), το Βρανδεμβούργο και τη Σαξονία (ανατολικά).

Η «Paritätische Gesamtverband» απευθύνει έκκληση προκειμένου να αυξηθεί το ύψος των κοινωνικών επιδομάτων, όπως και τα προγράμματα αρωγής των μακροχρόνια ανέργων και των μητέρων με μονογονεϊκές οικογένειες.

Δεν μιλάμε ούτε για ένα, ούτε για δύο, ούτε για τρία, μιλάμε για ΔΩΔΕΚΑ και παραπάνω εκατομμύρια ανθρώπους μόνο στη Γερμανία. Μερικά εκατομμύρια παραπάνω δεν θα τους κάνουν διαφορά…!

Επιπλέον με αυτά τα δεδομένα, γίνεται να μην γεννηθεί η εξής απορία; Πώς με αυτή την πολιτική, Μέρκελ και Σόϊμπλε έχουν καταφέρει να παραμείνουν στην εξουσία; Έλα ντε… Πώς είχαν καταφέρει Παπανδρέου, Σαμαράς, Βενιζέλος να παραμείνουν εδώ; Μα να ανατραπούν; Πώς έγινε αυτό; Αυτά δεν γίνονται…!

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *