“Δώρο” από τον Δ.Αβραμόπουλο προς την Ελλάδα 1,27 εκατ. ευρώ για την δημιουργία κινητών μονάδων παροχής ασύλου

Κίνηση… ανωτερότητας από τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, μετά τα όσα συνέβησαν με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά και κάτι που δείχνει την ικανοποίηση του Ζ.Κ.Γιούνκερ για την παραμονή του πρώην ΥΠΕΘΑ στο χαρτοφυλάκιό του!

Χθες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χορήγησε έκτακτη χρηματοδότηση ύψους 1,27 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης (ΤΑΜΕ) στην Ελλάδα για να στηρίξει τη χώρα όσον αφορά την ενίσχυση της ικανότητας της Υπηρεσίας Ασύλου να ανταποκρίνεται αποτελεσματικότερα στην εισροή προσφύγων, ιδίως στην περιοχή του Ανατολικού Αιγαίου.

Η χρηματοδότηση θα χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη πέντε κινητών μονάδων ασύλου που θα δραστηριοποιούνται στα παραμεθόρια νησιά της Σάμου, Χίου, Λέσβου και Κω, καθώς και στην Αττική για μια περίοδο 8 μηνών. Οι μονάδες θα εξετάζουν τις αιτήσεις ασύλου που υποβάλλουν οι υπήκοοι της Συρίας στην Ελλάδα μέσω μιας ταχείας διαδικασίας.

Η παροχή έκτακτης βοήθειας στο πλαίσιο του ΤΑΜΕ αποτελεί μέρος των συνολικών προσπαθειών της Επιτροπής να εφαρμόσει την αρχή της αλληλεγγύης μέσω συγκεκριμένων και αποτελεσματικών ενεργειών για την αντιμετώπιση επειγουσών και ειδικών αναγκών όσων κρατών μελών δέχονται μεγάλες πιέσεις σε θέματα ασύλου και μετανάστευσης. Για τον σκοπό αυτό, για το 2014 και το 2015, η Επιτροπή έχει συγκεντρώσει συνολικά 50 εκατ. ευρώ που θα διατεθούν μέσω του ΤΑΜΕ. Η έκτακτη χρηματοδότηση από την Επιτροπή προστίθεται στα τακτικά κονδύλια του ΤΑΜΕ που τα κράτη μέλη λαμβάνουν για την εφαρμογή των εθνικών τους προγραμμάτων κατά την περίοδο 2014-2020 – στην περίπτωση της Ελλάδας το βασικό ποσό ανέρχεται σε 259,35 εκατ. ευρώ.

Για την απόφαση αυτή ο Δημήτρης Αβραμόπουλος δήλωσε τα εξής: “Με χαρά σας ανακοινώνω ότι, στο πλαίσιο των νέων χρηματοδοτικών μηχανισμών που θέσπισε η Επιτροπή για να στηρίξει τις χώρες που έρχονται αντιμέτωπες με αυξημένες πιέσεις σε θέματα ασύλου και μετανάστευσης, χορηγούμε περισσότερα από 1,2 εκατ. ευρώ στις ελληνικές αρχές. Αυτή η έκτακτη χρηματοδότηση θα βοηθήσει την Ελληνική Υπηρεσία Ασύλου στην ενίσχυση της ικανότητάς της να εξετάζει γρήγορα τις αιτήσεις ασύλου του αυξανόμενου αριθμού Σύριων υπηκόων που φθάνουν στην Ελλάδα”.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *