Κατάσχεσαν επίδομα ανέργου για χρέος 1.300 ευρώ στο Δημόσιο!

Σε κατασχέσεις κοινωνικών επιδομάτων που καταβάλλονται σε οικονομικά αδύναμους πολίτες, οι οποίοι είναι ταυτόχρονα και…

οφειλέτες του Δημοσίου, προχωρούν οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να εισπράξουν απλήρωτα ποσά φόρων από όπου θεωρούν ότι είναι πιο εύκολο.

Θύματα της πρακτικής αυτή είναι πλέον ακόμα και άνεργοι οι οποίοι έχουν ως μόνα έσοδα για την επιβίωσή τους τα επιδόματα του ΟΑΕΔ.

Παράνομη όμως θωρείται αυτή η πολιτική, καθώς τα επιδόματα που καταβάλλονται για κοινωνικούς λόγους δεν επιτρέπεται να κατάσχονται για χρέη προς το Δημόσιο.

Στην ισχύουσα νομοθεσία και συγκεκριμένα με βάση την παράγραφο 7 του άρθρου 5 του Ν. 3552/2007 το επίδομα ανεργίας είναι ακατάσχετο, δηλαδή δεν μπορεί να δεσμευθεί και να κατασχεθεί από την εφορία για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο.

Οι πληρωμές κοινωνικών παροχών μέσω τραπεζικών λογαριασμών φαίνεται ότι λειτουργούν ως «γκρίζες ζώνες» κατά την εφαρμογή του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.

Πρόσφατα αποκαλύφθηκε περίπτωση ανέργου που όφειλε στο Δημόσιο ληξιπρόθεσμη οφειλή 1.300 ευρώ και διαπίστωσε προς μεγάλη του απογοήτευση ότι η εφορία προχώρησε σε κατάσχεση του επιδόματος ανεργίας ύψους 362 ευρώ από τον τραπεζικό του λογαριασμό.

Όταν μάλιστα επισκέφθηκε το κατάστημα της Τράπεζας για να προβεί σε ανάληψη του ποσού του επιδόματος διαπίστωσε ότι το υπόλοιπο του λογαριασμού του είχε μηδενιστεί. Μετά από ερώτηση του απαντήθηκε ότι το ποσό αυτό κατασχέθηκε για την οφειλή του προς το Δημόσιο.

Οι Τράπεζες και οι εφορίες επιτρέπουν τις κατασχέσεις επιδομάτων ανεργίας, ειδικά στις περιπτώσεις, στις οποίες οι λογαριασμοί στους οποίους κατατίθενται τα επιδόματα από τον ΟΑΕΔ δεν είναι λογαριασμοί μισθοδοσίας αλλά απλοί ταμιευτηρίου. Σε κάθε μια από αυτές τις περιπτώσεις η Εφορία δύναται να χρησιμοποιήσει ως δικαιολογία για την ενέργειά της το γεγονός ότι ο λογαριασμός αυτός δεν είναι μισθοδοσίας, αλλά κοινός λογαριασμός ταμιευτηρίου.

Μπορεί άρα ισχυριζόμενος ότι δεν είχε γνώση πως το ποσό που υπήρχε στον λογαριασμό ήταν επίδομα ανεργίας να προβεί σε κατάσχεση με βάση τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.

Πηγή: CLOPYPASTE

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *