Κ136: σχετικά με την ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ

Σχετικά με ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ στην πρόσφατη Γενική Συνέλευση των Μετόχων της ΕΥΑΘ Α.Ε., όπου δηλώνει, μεταξύ άλλων, ότι “σέβεται τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας”  η Κ 136 έχει να παρατηρήσει τα εξής :

–  Το ΤΑΙΠΕΔ στην πρόσφατη συνάντησή του με τους εκπροσώπους των συνδιοργανωτών του Δημοψηφίσματος, τόνισε ότι δεν κάνει τίποτε από μόνο του, αλλά ότι πει η κυβέρνηση. Επομένως το θέμα είναι τι θα…
κάνει η κυβέρνηση μετά το Δημοψήφισμα, η οποία δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη τη στάση της. Άρα το θέμα της ιδιωτικοποίησης δεν έχει λήξει, αντίθετα παραμένει ανοιχτό.

–  Το ΤΑΙΠΕΔ φρόντισε να διαρεύσει πιθανά σενάρια για τη συνέχεια, σε συνήθως “καλά πληροφορημένες πηγές”, που λένε ότι “το Ταμείο έχει στη συνέχεια τρεις επιλογές:

1. Την εκχώρηση μειοψηφικής συμμετοχής. Να πουλήσει δηλαδή ποσοστό ως 24% σε «στρατηγικό επενδυτή» μεταβιβάζοντας και το μάνατζμεντ. Σε αυτή την περίπτωση ο στρατηγικός επενδυτής θα αναλάβει και τη διοίκηση της επιχείρησης αλλά το Ελληνικό Δημόσιο θα διατηρεί τον έλεγχο.
2. Τη διάθεση μετοχών (πάλι ως 24%) μέσω Χρηματιστηρίου διατηρώντας το Δημόσιο το μάνατζμεντ.
3. Να επιστρέψει το ΤΑΙΠΕΔ ολόκληρο το ποσοστό του στο Δημόσιο ακυρώνοντας όχι απλώς το σχέδιο πώλησης, αλλά και αυτό της εισόδου ιδιώτη επενδυτή”.

Άρα, παρά τα όσα λέει το ΤΑΙΠΕΔ, άλλα προφανώς εννοεί. Αλλιώς γιατί ψάχνει “παράθυρα” στο συντριπτικό ΟΧΙ των πολιτών της Θεσσαλονίκης; Μπορεί το ΟΧΙ να “μεταφραστεί” σε είσοδο “στρατηγικού επενδυτή” και την ανάληψη του μάνατζμεντ από αυτόν; Ας τα αφήσουν αυτά οι κύριοι του ΤΑΙΠΕΔ, δεν περνάνε.

Το μόνο που μπορεί να κάνει το ΤΑΙΠΕΔ, αν εννοεί πραγματικά ότι σέβεται τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας, είναι να επιστρέψει το σύνολο των μετοχών της ΕΥΑΘ Α.Ε. στο Δημόσιο. Από εκεί και πέρα είναι θέμα της κυβέρνησης τι θα κάνει με την ΕΥΑΘ Α.Ε. Αυτά αφορούν την κυβέρνηση.

Όμως οι συνδιοργανωτές του ιστορικού Δημοψηφίσματος για το Νερό της Θεσσαλονίκης έχουν μπροστά τους μια ακόμη ιστορική πρόκληση : να μετατρέψουν τη “Συμμαχία του ΟΧΙ στην ιδιωτικοποίηση” σε “Συμμαχία του ΝΑΙ”.
Να διαμορφώσουν μέσα από ένα δημόσιο διάλογο, ανοιχτό σε όλους τους πολίτες της πόλης μας, μια κοινή πρόταση, που θα συνθέτει  σε μία τις τρεις διαφορετικές απόψεις για το μοντέλο διαχείρισης της ΕΥΑΘ Α.Ε. Μια πόλη, μια πρόταση για το Νερό.
Μετά το μεγάλο “ΟΧΙ στην ιδιωτικοποίηση”, είναι η σειρά για το μεγάλο “ΝΑΙ στον εκδημοκρατισμό” της ΕΥΑΘ Α.Ε.
Η Κ 136 έχει τη δική της πρόταση : Το νερό ούτε στο κράτος, ούτε στις πολυεθνικές, αλλά στα χέρια των πολιτών-χρηστών του. Σε μη κερδοσκοπικούς συνεταιρισμούς Νερού των πολιτών σε κάθε Δήμο. Στο Καταστατικό των Συνεταιρισμών Νερού προβλέπεται η συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης και των Εργαζομένων στην ΕΥΑΘ Α.Ε. Το πρόσφατο Δημοψήφισμα έφερε κοντά αυτοδιοίκηση και πολίτες. Είναι μια καλή προϋπόθεση για μια προσέγγιση των δύο πλευρών και στο επίπεδο της πρότασης για το μοντέλο διαχείρισης.

Η πρόταση της Κ 136 σκιαγραφεί την προσέγγιση όλων των απόψεων :
–  της δημόσιας διαχείρισης, μέσω της κρατικής ΕΥΑΘ Παγίων, όπου θα ανήκουν τα δίκτυα, οι εγκαταστάσεις και οι υποδομές,
–  της Δημοκρατικής (Δημοτικής και Συνεταιριστικής) Διαχείρισης, μέσα από τη σύγκλιση των δύο προτάσεων των Δήμων και της Κ 136, όπου προβλέπεται και η συμμετοχή των εργαζομένων της ΕΥΑΘ Α.Ε.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *