Συντάξεις-μαϊμού 13 εκ. ευρώ

Απάτη σε βάρος του Δημοσίου που αγγίζει τα 13 εκατομμύρια ευρώ, εντόπισαν οι Αδιάφθοροι της ΕΛ.ΑΣ και κατέθεσαν χθες σχετική δικογραφία στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών…

O ογκώδης φάκελος αφορά 179 περιπτώσεις παράνομης είσπραξης συντάξεων θανόντων συνταξιούχων, από συγγενικά τους πρόσωπα. Η διενέργεια των ερευνών ανατέθηκε στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων, ώστε να εξακριβώσει αν εμπλέκονται στην απάτη δημόσιοι λειτουργοί και διήρκεσαν περισσότερο από δώδεκα μήνες.

 Oπως προέκυψε, οι 179 περιπτώσεις απάτης αφορούν τουλάχιστον το διάστημα από το 1991 μέχρι το 2012, ενώ η ζημιά που προκλήθηκε σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου ανέρχεται συνολικά στα 12.864.730,26 ευρώ.

 Η αρχή για τις αποκαλύψεις των «μαϊμού» συντάξεων έγινε όταν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών απέστειλε στους Αδιάφθορους και τον Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος, έγγραφα που αφορούσαν 92 περιπτώσεις θανόντων συνταξιούχων του Δημοσίου, στους τραπεζικούς λογαριασμούς των οποίων συνεχιζόταν η καταβολή σύνταξης κανονικότατα και για πολλά χρόνια μετά τον θάνατο των δικαιούχων.

 Στη συνέχεια, οι άνδρες των Εσωτερικών Υποθέσεων «άνοιξαν» τις έρευνες και μέσω του τραπεζικού συστήματος ΔΙΑΣ αναζητήθηκαν στοιχεία για την εύρεση των συντάξεων.

 Παράλληλα και σε συνεργασία με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους βεβαιώθηκαν οι απάτες και υπεξαιρέσεις από συγκεκριμένα πρόσωπα, τα οποία λάμβαναν παρανόμως τις συντάξεις.

 Σε 59 περιπτώσεις κλήθηκαν να δώσουν εξηγήσεις εμπλεκόμενα άτομα που είχαν προβεί σε αναλήψεις των χρημάτων, τα οποία κατηγορούνται για απάτη κατ’ εξακολούθηση, διότι παρά τον θάνατο του συνταξιούχου δεν το είχαν δηλώσει στους ασφαλιστικούς φορείς και συνέχιζαν επί σειρά ετών να εισπράττουν τις συντάξεις. Ειδικότερα, εντοπίστηκαν 34 περιπτώσεις στην Αττική, 4 στην Αχαΐα, 5 στη Θεσσαλονίκη, 11 στη Λάρισα, 4 στην Κρήτη, καθώς και μία περίπτωση στην Κέρκυρα, ενώ η ζημιά για το Ελληνικό Δημόσιο απ’ αυτές τις υποθέσεις ανέρχεται στα 5.464.290,83 ευρώ.

 Η υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων έστειλε τη δικογραφία για τις 59 αυτές περιπτώσεις στην Εισαγγελία και έχει ταυτοποιήσει τους δράστες της απάτης ή και υπεξαίρεσης. Την ίδια στιγμή, οι ενδελεχείς έρευνες έδειξαν ότι σε καμία υπόθεση δεν εμπλέκεται δημόσιος υπάλληλος, είτε από ασφαλιστικό φορέα είτε από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

 Επιπλέον, οι Αδιάφθοροι της ΕΛ.ΑΣ κατάφεραν και εντόπισαν ακόμη 43 περιπτώσεις θανόντων συνταξιούχων, σε 25 περιφέρειες σε όλη τη χώρα, όπου συνδικαιούχοι τραπεζικών λογαριασμών, έβαζαν «χέρι» στις συντάξεις, ζημιώνοντας με 3.015.988,74 ευρώ το Δημόσιο. Και στις περιπτώσεις αυτές εξατομικεύτηκαν οι υπαίτιοι και θα υποβληθούν στις κατά τόπους αρμόδιες αρχές σχετικές δικογραφίες.

 Οσον αφορά τις υπόλοιπες 77 περιπτώσεις, όπου προκλήθηκε συνολική ζημιά ύψους 4.384.450,69 ευρώ στο ελληνικό Δημόσιο, συνεχίζεται η έρευνα για τη διακρίβωση των στοιχείων των ατόμων που έλαβαν κατά περίπτωση παράνομα σύνταξη, καθώς είτε δεν υπήρχε συνδικαιούχος στον τραπεζικό λογαριασμό, είτε δεν προέκυψαν τα στοιχεία της ταυτότητάς του από τα παρεχόμενα στοιχεία.

 ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΜΠΙΝΤΕΛΑΣ

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *