15 συχνά συμπτώματα του καρκίνου που οι περισσότερες γυναίκες αγνοούν!

1Το γεγονός ότι έχετε υποβληθεί σε ιατρικές εξετάσεις δεν σημαίνει πως αποκλείεται να πάσχετε από κάποια σοβαρή ασθένεια, όπως ο καρκίνος.

Κάθε καινούριο σύμπτωμα, που είναι διαφορετικό και δεν το ξαναείχατε ποτέ, δεν θα πρέπει να αγνοηθεί. Αντίθετα, θα πρέπει αμέσως να πάτε στο γιατρό.

Παρακάτω, αναφέρουμε τις πιο συνήθεις ενδείξεις που συνήθως παραβλέπονται:
Οι μεταβολές του δέρματος – Θα πρέπει αμέσως να πάτε στο γιατρό εάν παρατηρήσετε πως μία ελιά αλλάζει σχήμα, χρώμα ή μέγεθος.
Μεταβολές στο στόμα – Μην αδιαφορήσετε εάν παρατηρήσετε λευκές κηλίδες στο στόμα ή στα χείλη σας και ειδικά εάν είστε καπνιστής.
Μεταβολές στα νύχια – Πολλοί διαφορετικοί τύποι καρκίνου ενδέχεται να προκαλέσουν αδικαιολόγητες μεταβολές στα νύχια του χεριού ή του ποδιού. Κάποιες από αυτές σχετίζονται με τη μεταβολή του χρώματός τους, όπως είναι το άσπρο ή το ωχρό χρώμα του εξωτερικού τους στρώματος ή η ύπαρξη καφέ ή μαύρων κηλίδων κάτω από το νύχι ή ακόμη και με τη διόγκωση των άκρων των νυχιών, τα οποία γυρίζουν και μπαίνουν μέσα στο κρέας.
Καούρα – Η καούρα συνήθως είναι αποτέλεσμα κατανάλωσης αλκοόλ, ορισμένων τροφών ή άγχους. Εάν δεν υποχωρήσει έπειτα από λίγες εβδομάδες, ακόμη και αφού έχετε αλλάξει τη διατροφή σας, θα πρέπει οπωσδήποτε να πάτε στο γιατρό καθώς ενδέχεται να πάσχετε από καρκίνο.
Πρησμένα, κόκκινα στήθη που πονάνε – Θα πρέπει αμέσως να πάτε στο γιατρό όταν ψηλαφήσετε και παρατηρήσετε οποιαδήποτε μεταβολή στο στήθος σας.
Πολύ μεγάλη αιμορραγία ή αιμορραγία που συνεχίζεται στα μεσοδιαστήματα μεταξύ των έμμηνων ρύσεων. Αυτό ίσως είναι ένα από τα πρώιμα συμπτώματα του καρκίνου της μήτρας ή του ενδομητρίου.
Εκκρίσεις – Οι δύσοσμες κολπικές εκκρίσεις ενδέχεται να είναι σύμπτωμα του καρκίνου της μήτρας. Οι εκκρίσεις αυτές μπορεί να συμβούν κατά το μεσοδιάστημα μεταξύ των έμμηνων ρύσεων ή μετά την εμμηνόπαυση. Σε κάποιες περιπτώσεις, θα έχουν και αίμα. Επισκεφτείτε το γιατρό εάν παρατηρήσετε κάτι τέτοιο.
Συχνές μολύνσεις ή πυρετός – Συχνά, ο υψηλός πυρετός είναι κακή ένδειξη και ειδικά εάν δεν γνωρίζετε το λόγο.
Κοιλιακός πόνος συνοδευόμενος από κατάθλιψη – Είναι ένα σύμπτωμα που παραβλέπεται πολύ συχνά, όμως μπορεί να αποτελεί ένδειξη για καρκίνο του παγκρέατος. Γι’ αυτό, εάν έχετε ιστορικό στην οικογένειά σας ή εάν πίνετε πολύ, θα πρέπει αμέσως να πάτε στο γιατρό και ειδικά εάν ο πόνος δεν υποχωρεί.
Αδικαιολόγητη απώλεια βάρους – Αυτό είναι κάτι που επιθυμούν όλοι, να χάσουν κιλά χωρίς να προσπαθήσουν, όμως, τις περισσότερες περιπτώσεις, αποτελεί ένδειξη ότι κάτι κακό συμβαίνει. Δεν σημαίνει πάντα ότι έχετε καρκίνο, όμως γι’ αυτό πρέπει να πάτε αμέσως στο γιατρό.
Πόνος και ειδικά στην πλάτη – Ας είμαστε ειλικρινείς. Όλοι αισθανόμαστε πόνο στην πλάτη και γι’ αυτό είναι ένα σύμπτωμα που παραβλέπεται συχνά. Όμως, πολλοί τύποι καρκίνου συνδέονται με πόνο και γι’ αυτό εάν αισθάνεστε κάποιον αδικαιολόγητο πόνο, που δεν υποχωρεί, θα πρέπει να πάτε στο γιατρό.
Πόνος στο στήθος ή χρόνιος βήχας, δυσκολία στην αναπνοή ή λαχάνιασμα – Ενδέχεται να αποτελούν ενδείξεις για όγκο στους πνεύμονες ή λευχαιμία και γι’ αυτό δεν πρέπει ποτέ να αγνοήσετε αυτά τα συμπτώματα. Πάτε αμέσως στο γιατρό.
Κοιλιακός ή πυελικός πόνος, αίμα στα κόπρανα και αιμορραγία στο ορθό, αύξηση του βάρους στην κοιλιακή χώρα ή φούσκωμα – Ενδέχεται να αποτελούν ενδείξεις για καρκίνο των ωοθηκών, του γαστρεντερικού σωλήνα, των αδένων του πεπτικού (ήπαρ, πάγκρεας), όμως ο κοιλιακός πόνος αποτελεί και σύμπτωμα της λευχαιμίας. Αυτές τις ενδείξεις δεν πρέπει να τις αγνοήσετε. Πάτε αμέσως στο γιατρό.
Αδυναμία ή κούραση – Εάν δεν υποχωρεί για ένα μεγάλο διάστημα θα πρέπει αμέσως να πάτε στο γιατρό και ειδικά εάν εμφανίζονται σε συνδυασμό και με άλλα συμπτώματα.
Εξογκώματα στη μασχάλη, το λαιμό ή τη βουβωνική χώρα ή διογκωμένοι λεμφαδένες – Ποτέ να μην αγνοήσετε αυτά τα συμπτώματα. Πάτε αμέσως στο γιατρό.

Επιμέλεια κειμένου Σωτηριάδου Χριστίνα
ΠΗΓΗ

 

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *