Αγόρασαν και «έκρυψαν» αχρείαστο εξοπλισμό €1,5 εκατ.

Λευκωσία:
Σύστημα Κεντρικού Κατανεμητή Καλωδίων Δικτύου (MDN) που κατασκευάζει η σουηδική Ericsson, και αγοράστηκε από την Cyta το 2008 με κόστος 1,5 εκατ. ευρώ, διαπιστώθηκε μετά την….
αγορά από την Υπηρεσία Δικτύων -την ίδια που το αγόρασε- ότι δεν είναι χρήσιμο και δεν χρειάζεται να εγκατασταθεί και να λειτουργήσει. Έκτοτε, αυτό παραμένει στα κιβώτια και δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ.

Το νέο αυτό σκάνδαλο που αποκαλύπτει σήμερα ο «Φ», πρέπει να σημειωθεί ότι «ξεχνιέται» να διερευνηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες, γεγονός που ενισχύει την αντίληψη ότι μετά από τόσα χρόνια συντηρείται η συγκάλυψη του.

Για να μην αναζητηθούν ευθύνες γι’ αυτή την αχρείαστη αγορά και τη δαπάνη του 1,5 εκατ. ευρώ, όταν κάποια στελέχη άρχισαν να διερωτούνται γιατί αγοράστηκε ο συγκεκριμένος εξοπλισμός, κάποιοι προχώρησαν σε νέα παρατυπία. Πήραν το σύστημα από την αποθήκη όπου βρισκόταν, απ’ όπου διαγράφηκε με το αιτιολογικό της εγκατάστασης και χρησιμοποίησής του στο τηλεφωνικό κέντρο της Cyta στην Παλουριώτισσα.

Στοιχεία του «Φ» δείχνουν ότι εκδόθηκαν μάλιστα τα σχετικά ενδοϋπηρεσιακά διατακτικά, το περιεχόμενο των οποίων όμως δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και είναι παραπλανητικό.

Η εντύπωση ότι το σύστημα παραλήφθηκε από την αποθήκη, εγκαταστάθηκε και λειτουργούσε, διδόταν για ένα διάστημα μέσα από τα έγγραφα του ημικρατικού οργανισμού. Ωστόσο αργότερα, διαπιστώθηκε πως επρόκειτο για παραποιημένα και ψευδή έγγραφα, αφού ο εξοπλισμός μετακινήθηκε μεν από την αποθήκη και διαγράφηκε, αλλά απλώς τα κιβώτια μεταφέρθηκαν στο Κέντρο της Παλουριώτισσας και το σύστημα παρέμεινε σε αυτά, χωρίς ουδέποτε να εγκατασταθεί και να λειτουργήσει. Με την πάροδο του χρόνου μάλιστα, τεχνικό προσωπικό που γνώριζε την «αποθήκευση» του συστήματος για καιρό, άρχισαν να παίρνουν από τα κιβώτια αντί διά της διαδικασίας αντικατάστασης, τμήματα και εξαρτήματα του συστήματος αυτού, με αποτέλεσμα να είναι πλέον εκτός από περιττό και άχρηστο.

Τα στοιχεία του «Φ» δείχνουν ότι το θέμα αυτό κουκουλώθηκε εντός της Cyta και διατηρήθηκε εκτός της προσοχής της Γενικής Ελέγκτριας. Υποδείξεις προ μηνών στην Ανώτατη Διεύθυνση και τον Εσωτερικό Έλεγχο του Οργανισμού για διερεύνηση, δεν είχαν αποτέλεσμα. Του θέματος αναμένεται να επιληφθεί πλέον το νέο Δ.Σ. του οργανισμού.

cytoday.eu

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *