15 νέα κόμματα έχουν ήδη ιδρυθεί και έπεται συνέχεια ως τις εκλογές

Κομμάτια και θρύψαλα εμφανίζεται το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα του Μνημονίου. Δεκαπέντα κόμματα και άλλες τόσες πολιτικές κινήσεις έχουν ήδη δημιουργηθεί και διεκδικούν θέση στην πολιτική σκηνή της χώρας…

Πρώην υπουργοί, πολιτικοί αρχηγοί ή απλοί πολίτες, εκτιμώντας ότι έρχεται το τέλος των δύο μεγάλων κομμάτων, δοκιμάζουν την τύχη τους στην πολιτική.

Αλλοι ελπίζουν σε απλή επιβίωση και επανεκλογή στη Βουλή, κάποιοι φιλοδοξούν να εκδικηθούν τους αντιπάλους τους και να κόψουν ψήφους, ορισμένοι ελπίζουν ότι η προσπάθειά τους θα αλλάξει σελίδα στα πολιτικά ήθη.

Δημοσκοπήσεις… τσεκούρι
Σε κάθε περίπτωση, οι δημοσκοπήσεις δεν αφήνουν περιθώρια για πολλές ελπίδες: μόνο η Εθνική Αυγή, το νέο ακροδεξιό μόρφωμα των χρυσαυγιτών και το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη διεκδικούν μερίδιο στα γκάλοπ. Οι υπόλοιποι ελπίζουν σε κομματικές συγχωνεύσεις για να επιζήσουν, ενώ υπάρχουν και κόμματα που δημιουργούνται μόνο για τον …ντόρο.

Τα παραδοσιακά κόμματα άλλαξαν όνομα
Η πιο σημαντική διαπίστωση είναι ότι κόμματα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ άλλαξαν την ονομασία τους ενόψει των επερχόμενων εκλογών. Μια αιφνίδια ανάγκη ανανέωσης, αναπαλαίωσης ή και μεταμόρφωσης διαπερνάει τα παραδοσιακά κόμματα της κεντροαριστεράς, όπου παρατηρείται και η μεγαλύτερη κινητικότητα με δημιουργία νέων κομματικών σχημάτων και κινήσεων.

Φθαρμένο πολιτικό προσωπικό

Το πολιτικό προσωπικό μοιάζει ανεπανόρθωτα φθαρμένο, σε σημείο να μην αποκλείονται «ανθρωποθυσίες» ακόμη και στα υψηλότερα κλιμάκια, ενώ τα περισσότερα κόμματα είναι εσωτερικά διχασμένα και η κοινωνία κοχλάζει μεταξύ σύγχυσης και απόγνωσης. Η ρευστότητα του πολιτικού περιβάλλοντος είναι τέτοια ώστε τίποτε δεν στέκεται εμπόδιο στις διασπάσεις και στις επανασυγκολλήσεις των κομμάτων, καθώς επί τρία χρόνια όλη η αντιπαράθεση οικοδομήθηκε όχι σε ιδεολογίες, αλλά στο δίλημμα μνημόνιο – αντιμνημόνιο.

Τα σημαντικότερα νέα κόμματα είναι τα εξής:

Στον χώρο της Αριστεράς και κεντροαριστεράς

Το Ποτάμι -Σταύρος Θεοδωράκης
Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα -Ανδρέας Λοβέρδος
Δυναμική Ελλάδα -Ηλίας Μόσιαλος
Δραχμή Πέντε Αστέρων -Θόδωρος Κατσανέβας
Η Κοινωνία Πρώτα -Πάρις Μουτσινάς, Οδυσσέας Βουδούρης
Η Πρωτοβουλία των 58 -Γιάννης Βούλγαρης
Σοσιαλιστικό Κόμμα -Στέφανος Τζουμάκας
Σχέδιο Β’ -Αλέκος Αλαβάνος
Ελιά-Δημοκρατική Παράταξη -πρώην ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος
ΔΗΜΑΡ-Δημοκρατική Συμπαράταξη -πρώην ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης

Στον χώρο της συντηρητικής Δεξιάς, κεντροδεξιάς

Εθνική Αυγή -πρώην Χρυσή Αυγή
Ελληνες Ευρωπαίο Πολίτες -Γιώργος Χατζημαρκάκης
Ενωση για την Πατρίδα και το Λαό -Βύρων Πολύδωρας
Νέα Μέρα -Χρήστος Ζώης
Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα Ελλάδος -Νίκος Νικολόπουλος
Νέο Κόμμα -Κόμμα Πανεπιστημιακών
Νέα Γραμμή -Γιώργος Αναγνωστόπουλος

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *