«Η Αθήνα χρειάζεται 1,5 δισ. ευρώ για να πληρώσει μισθούς και συντάξεις»

Η ελληνική κυβέρνηση πιέζει τα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης να παραδώσουν άμεσα τις καταθέσεις τους…
αναφέρουν οι Financial Times σε δημοσίευμά τους για το πρόβλημα ρευστότητας της χώρας.
Όπως σημειώνει η εφημερίδα ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης επιμένει ότι η Ελλάδα διαθέτει την απαιτούμενη ρευστότητα για να ανταποκριθεί στις δανειακές υποχρεώσεις της τον τρέχοντα μήνα, ενώ ταυτόχρονα προειδοποιεί ότι οι πληρωμές προς τους προμηθευτές του δημοσίου και η επιστροφή του φόρου προστιθέμενης αξίας μπορεί να ανασταλεί λόγω της κρίσης.
Ανώτερος αξιωματούχος, τον οποίο επικαλείται η εφημερίδα, δηλώνει ότι η χώρα χρειάζεται πρόσθετα 1,5 δισ. ευρώ έως το τέλος Μαρτίου για να αποφύγει την καθυστέρηση σε κάποιες πληρωμές μισθών και συντάξεων, αντίθετα με όσα διαβεβαιώνει ο υπουργός Οικονομικών.
Την άνευ προηγουμένου μεταφορά των τραπεζικών καταθέσεων, στην οποία αντιτίθενται τα ταμεία, ακολουθεί μια απροσδόκητα απότομη πτώση των φορολογικών εσόδων τον Ιανουάριο που έχει αφήσει το υπουργείο Οικονομικών να προσπαθήσει να συγκεντρώσει κεφάλαια για να εξυπηρετήσει τη δόση ύψους 1,2 δισ. ευρώ του ΔΝΤ στις 20 Μαρτίου.
Τα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης και άλλες κρατικές οντότητες διατηρούν περί τα 2 δισεκ. ευρώ σε ταμειακά αποθέματα, ποσό που θα μπορούσε να διασώσει τα δημόσια οικονομικά, τόσο τον τρέχοντα μήνα όσο και τον επόμενο αν μεταφέρονταν στο Ενιαίο Ταμείο της ΤτΕ, η οποία διαχειρίζεται ήδη περισσότερα από 8 δισεκ. ευρώ των κρατικών φορέων.
Η εφημερίδα τονίζει πάντως ότι η Ελλάδα θα έχει μια ανάπαυλα τον Απρίλιο, όταν θα έχει να εξυπηρετήσει μόνο 600 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ.

arouraios.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *