15 Σεπτεμβρίου: Παγκόσμια ποδηλατοδράση στο Σύνταγμα!

Πάρε μέρος σήμερα, Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου, στη μεγαλύτερη παγκόσμια δράση με ποδήλατο στην ιστορία!

Ραντεβού στις 17.30 στο Σύνταγμα με την…

Greenpeace για μία ποδηλατοδράση που γίνεται σήμερα σε πάνω από 101 πόλεις στον κόσμο, για την προστασία της Αρκτικής. Η ποδηλατοδράση θα καταλήξει στον Μπάτη Παλαιού Φαλήρου, με σκοπό τη λήψη μίας ομαδικής φωτογραφίας που θα κάνει το γύρο του κόσμου. Θα ακολουθήσει εκδήλωση με δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους και μουσική που θα παίζει ο παραγωγός του Εν Λευκώ 87,7, Νίκος Δρογώσης.
Στόχος της δράσης είναι να αναδείξει τη σημασία του ευάλωτου συστήματος της Αρκτικής για το κλίμα της Γης, την ώρα που αυτό απειλείται από μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες. Επιπλέον, η 15η Σεπτεμβρίου είναι η ημέρα που ξεκινάει η εβδομάδα χωρίς αυτοκίνητο. Τι καλύτερο από μία ποδηλατοδράση, χρησιμοποιώντας δηλαδή το πλέον ειρηνικό, έξυπνο και οικολογικό μέσο μεταφοράς, για την ανάδειξη της ανάγκης προστασίας του πλανήτη από την καταστροφική εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα;

«Η εμμονή σε όλο και περισσότερο πετρέλαιο έχει φέρει τον πλανήτη ένα βήμα πριν την αμετάκλητη καταστροφή, ενώ ταυτόχρονα υπονομεύει άλλες επιλογές, όπως είναι η εξοικονόμηση ενέργειας και ένας πιο βιώσιμος τομέας μεταφορών με επίκεντρο τον άνθρωπο – και όχι το αυτοκίνητο» ανέφερε ο Τάκης Γρηγορίου, υπεύθυνος για θέματα ενέργειας στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace. «Παράλληλα, αυτό που συμβαίνει στην Αρκτική μοιάζει ιδιαίτερα οικείο και στην Ελλάδα: άπληστες επιχειρήσεις και ανεύθυνοι πολιτικοί θέτουν σε κίνδυνο το περιβάλλον και τις ζωές μας προς χάριν του βραχυπρόθεσμου κέρδους, αγνοώντας το συλλογικό συμφέρον. Συνεπώς, η Αρκτική βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της άμυνας και ανάγεται σε σύμβολο για ένα ασφαλέστερο και καθαρότερο μέλλον με περισσότερη ευημερία για όλους» συνέχισε ο Τάκης Γρηγορίου.

Η Αρκτική αφορά όλους μας

Ο πάγος της Αρκτικής αντανακλά την ηλιακή ακτινοβολία πίσω στο διάστημα, σταθεροποιώντας το κλίμα της Γης και διατηρώντας την έτσι “δροσερή”. Τα τελευταία 30 χρόνια, ο θαλάσσιος πάγος της Αρκτικής έχει μειωθεί κατά 75%, κυρίως εξαιτίας της καύσης πετρελαίου και άλλων ορυκτών καυσίμων. Οι επιπτώσεις της υπερθέρμανσης θα είναι ιδιαίτερα σοβαρές στην Ελλάδα, που θα χάσει το εύκρατο κλίμα της, ένα από τα καλύτερα και πιο ήπια του κόσμου.

Ωστόσο, οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες (όπως η Shell και η Gazprom) που έχουν προκαλέσει το πρόβλημα, θέλουν να εκμεταλλευτούν το λιώσιμο των πάγων για να ψάξουν για ακόμα περισσότερο πετρέλαιο. Αυτό παρατείνει την εξάρτησή μας από το πετρέλαιο και οδηγεί τον πλανήτη μας με μαθηματική ακρίβεια προς την καταστροφή.

Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα:  savethearctic.org

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *