Αυτή είναι η λίστα με τα 16 νέα προαπαιτούμενα για τη συμφωνία

Σφίγγουν ακόμα περισσότερο τη θηλιά στο λαιμό του Έλληνα
Παλιά και νέα – πολλά εκ των οποίων αντιλαϊκά – μέτρα περιλαμβάνει η νέα λίστα των δανειστών προς την ελληνική κυβέρνηση…

Σύμφωνα με πληροφορίες, ακόμα και το οικονομικό επιτελείο «μούδιασε» στο άκουσμα των απαιτήσεων που έχουν οι πιστωτές, προκειμένου να κλείσει η συμφωνία.
Από τις πρώτες συζητήσεις με τους αξιωματούχους των δανειστών – και κυρίως του ΔΝΤ – η κυβερνητική πλευρά βρέθηκε με 16 νέα προαπαιτούμενα, τα οποία έπεσαν στο τραπέζι προκαλώντας αρνητική αίσθηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, που δημοσιεύει το Βήμα της Κυριακής, προκειμένου να εκταμιευτεί η πρώτη δόση του νέου προγράμματος, η Ελλάδα θα πρέπει μέσα σε τρεις μήνες (έως το Νοέμβριο) να έχει περάσει από τη Βουλή και εν συνεχεία υλοποιήσει μια σειρά σκληρών και επώδυνων μέτρων.
Τα 16 νέα προαπαιτούμενα που ζητούν οι δανειστές:
1. Αλλαγές στους νόμους περί προσλήψεων στο Δημόσιο, ρύθμισης των χρεών με 100 δόσεις, κρατικής χρηματοδότησης της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης. Επίσης, κατάργηση του υψηλού συντελεστή της έκτακτης εισφοράς 8% στα ετήσια εισοδήματα άνω των 500.000 ευρώ. Μάλιστα, το «κουαρτέτο» ζητά από την κυβέρνηση να υιοθετήσει νομοθεσία για την αντιστάθμιση των επιπτώσεων της εκτέλεσης των δικαστικών αποφάσεων, σχετικά με τις αυξήσεις στις συντάξεις και το εφάπαξ.
2. Να αλλάξει ο νόμος για το διορισμό των διοικητών των νοσοκομείων, ώστε να διασφαλιστεί η ανεξάρτητη επιλογή τους.
3. Να μην επαναπροσλαμβάνονται στο δημόσιο όσοι έχουν κατηγορηθεί και καταδικαστεί για δωροδοκία, όπως έγινε με περιπτώσεις γιατρών του ΕΣΥ που είχαν καταδικασθεί για “φακελάκια”.

4. Να αυξηθούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για τις πρόωρες συντάξεις στα 67 έτη ή στα 62 έτη με 40 χρόνια ασφάλισης από το 2022.

5. Να μειωθεί στο μισό η δαπάνη για τα επιδόματα πετρελαίου θέρμανσης στον προϋπολογισμό του 2016.
6. Να καταργηθούν οι φοροαπαλλαγές για τους αγρότες, με πρώτο βήμα τη μείωση της επιδότησης στο αγροτικό ντίζελ κατά 50%. Στη συνέχεια, η σταδιακή κατάργηση του αφορολογήτου των 12.000 ευρώ.
7. Να αυξηθεί ο φόρος στους εφοπλιστές.
8. Να γίνουν οι αναγκαίες τροποποιήσεις εγκαίρως για να διασφαλιστεί η είσπραξη του ΕΝΦΙΑ του 2015.
9. Να δρομολογηθεί η μείωση στο 50% στις τιμές των off-patent φαρμάκων και στο 32,5% στις τιμές των γενοσήμων και να επανεξεταστούν τα όρια στη συνταγογράφηση γενοσήμων.
10. Να μειωθούν κατά 200 εκατ. ευρώ οι στρατιωτικές δαπάνες από το 2016, με περικοπές από τις δαπάνες προσωπικού (λιγότερες προσλήψεις) και από τα εξοπλιστικά προγράμματα.
11. Να γίνει έλεγχος σε μισθούς και επιδόματα, και ειδικά στα οδοιπορικά και τις άδειες των δημοσίων υπαλλήλων.
12. Να γίνει η αναδιάρθρωση των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας (ΟΑΣΑ)
13. Να μειωθεί το ακατάσχετο όριο των 1.500 ευρώ για τους οφειλέτες στο Δημόσιο, στα ασφαλιστικά ταμεία και στις τράπεζες.
14. Να αλλάξει ο νόμος για τις ρυθμίσεις των οφειλών στο Δημόσιο και στα Ταμεία, με αυστηρότερα μέτρα για τους μεγαλοοφειλέτες (για ποσά άνω των 100.000 ευρώ).
15. Να προχωρήσει η απελευθέρωση της αγοράς με βάση την εργαλειοθήκη και τις συστάσεις του ΟΟΣΑ. Προτεραιότητα αποτελεί η πλήρης απελευθέρωση του ωραρίου των καταστημάτων και τις Κυριακές.
16. Να ολοκληρωθεί ως τον Οκτώβριο η πώληση τουλάχιστον του 51% των μετοχών του ΟΛΠ και του ΟΛΘ, όπως και η πώληση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Να κλείσει η διαπραγμάτευση με τη Fraport για την παραχώρηση 10 μεγάλων αεροδρομίων της χώρας (πλην Χανίων).

newsbomb.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *