16 Στοιχεία για τα Κοτόπουλα που η Βιομηχανία Δε θέλει να Γνωρίζετε.

1. Κάθε χρόνο 51.4 δισεκατομμύρια κοτόπουλα παγκοσμίως, εκκολάπτονται τεχνητά, παχαίνονται και σφάζονται όταν είναι 42 ημερών μωρά. Η φυσιολογική διάρκεια ζωής ενός κοτόπουλου είναι 10-15 χρόνια.


2. Τα κοτόπουλα που εκτρέφονται για το κρέας τους είναι αναμφισβήτητα τα πιο γενετικά τροποποιημένα από όλα τα ζώα, καθώς εξαναγκάζονται να αναπτυχθούν 65 φορές γρηγορότερα απ’ ότι θα έκαναν κανονικά τα σώματά τους, και η βιομηχανία διαρκώς αναζητά τρόπους για να αυξήσει το ρυθμό ανάπτυξής τους.

3. Τα κοτόπουλα στεγάζονται σε τεράστια, συνωστισμένα παραπήγματα, όπου στριμώχνονται κατά χιλιάδες και αναγκάζονται να στέκονται πάνω στο βρώμικο δάπεδο, γεμάτο με περιττώματα, το οποίο καθαρίζεται τυπικά κάθε 2 με 4 χρόνια. Το «ελευθέρας βοσκής» είναι ένας όρος χωρίς νόημα με αυτή την έννοια, καθώς σχεδόν όλα τα κοτόπουλα που εκτρέφονται για το κρέας τους είναι εγκλωβισμένα.

4. Η καρδιακή ανεπάρκεια μαστίζει τα κοτόπουλα σε ποσοστό τουλάχιστον 4,7% και αποδίδεται σε γενετική μετάλλαξη, αλλά αυτός ο αριθμός πιάνει μόνο τα πουλιά των πρώτων 42 ημερών της ζωής τους. Ο ρυθμός της προσβολής από καρδιακή ανεπάρκεια αυξάνεται στις εβδομάδες που ακολουθούν. Δύο από τα διασωθέντα κοτόπουλα στο Free from Harm πέθαναν από καρδιακή ανεπάρκεια στους πρώτους 3 με 4 μήνες της ζωής τους. Οι καρδιές μωρού δεν μπορούν να συμβαδίσουν με τα ενήλικου μεγέθους κορμιά τους.

5. Κάθε χρόνο παγκοσμίως, τουλάχιστον 12,5 δισεκατομμύρια κοτόπουλα βιώνουν επίπονα προβλήματα με τα πόδια τους, συμπεριλαμβανομένου του να κουτσαίνουν, εξαιτίας της εκτροφής τους για γρήγορη ανάπτυξη.

6. Αναπνευστικά νοσήματα και «εγκαύματα από αμμωνία» είναι επίσης συνηθισμένα από την έκθεση σε υψηλές συγκεντρώσεις αμμωνίας που αναδίδεται από τις μεγάλες συγκεντρώσεις περιττωμάτων.

7. Μετά από έξι μήνες, άνθρωποι κυνηγούν για να πιάσουν τα κοτόπουλα στριμώχνοντάς τα για να μην ξεφύγουν. Έρχονται στο σκοτάδι και στη μέση της νύκτας, αρπάζοντας τα κατατρομαγμένα κοτόπουλα από τα πόδια, στοιβάζοντάς τα βάναυσα σε κλουβιά μεταφοράς που φορτώνονται στα φορτηγά μεταφορών με περονοφόρα ανυψωτικά. Κατά τη διαδικασία υποφέρουν από σκασμένα πόδια και φτερά, πληγές, αιμορραγίες, αφυδάτωση, εμφράγματα, υποθερμία και καρδιακές ανεπάρκειες. Εκατομμύρια πεθαίνουν πριν φτάσουν καν στο σφαγείο.


8. Τα μηχανήματα που πιάνουν κοτόπουλα μοιάζουν με τεράστιους οδοκαθαριστές και εισήχθησαν το 1990. Αυτά τα μηχανήματα που ζυγίζουν 6 τόνους ρουφάνε 7.000 πουλιά κάθε ώρα με λαστιχένιες προεκτάσεις που μοιάζουν με δάκτυλα που τα σπρώχνουν σε μια ζώνη μεταφοράς και τα χώνουν σε κιβώτια.

9. Στριμωγμένα μέσα σε αυτά τα κιβώτια, τα κοτόπουλα μπορεί να ταξιδεύουν για πάνω από 12 ώρες προς το σφαγείο, σε ακραίες θερμοκρασίες και καιρικές συνθήκες χωρίς φαγητό ή νερό. Στην άφιξη, τα κοτόπουλα μπορεί να μαραζώνουν μέσα στα κιβώτια για ακόμα 12 ώρες μέχρι να τα ξεφορτώσουν.

10. Κοτόπουλα που είναι πολύ άρρωστα ή τραυματισμένα για να μπουν στον εφοδιασμό τροφίμων πετιούνται ζωντανά σε μεγάλους μαζικούς τάφους, όπως φαίνεται σε αυτό το βίντεο από μια μυστική έρευνα σε ένα πτηνοτροφείο, που διεξήχθη από έναν από τους μεγαλύτερους οργανισμούς υπεράσπισης των ζώων φάρμας, τον Compassion over Killing.





11. Στο σφαγείο, τα κοτόπουλα δεν αναισθητοποιούνται, αλλά δένονται και πιάνονται ανάποδα, με πλήρεις τις αισθήσεις τους, και οδηγούνται μέσα από ηλεκτροφόρο νερό που παραλύει τους μύες έτσι ώστε τα φτερά τους να βγαίνουν πιο εύκολα μετά τη θανάτωσή τους. 

12. Εκατομμύρια κοτόπουλα και γαλοπούλες ζεματίζονται ζωντανά αφού τους κόψουν το λαιμό. Ένας πρώην εργάτης σφαγείου, ο Virgil Butler αναφέρει ότι στη δεξαμενή ζεματίσματος, «τα κοτόπουλα ουρλιάζουν, κλωτσάνε, και τα μάτια τους βγαίνουν από τις κόγχες τους.» 

13. Οι λεγόμενες «ανθρώπινες» εναλλακτικές σφαγές περιλαμβάνουν τον «κώνο θανάτωσης», την αποσυμπίεση, και τους θαλάμους αερίων. Ο κώνος θανάτωσης είναι η πιο βάρβαρη και σκληρή μορφή θανάτωσης που μπορεί κανείς να φανταστεί. Τα κοτόπουλα τοποθετούνται ανάποδα σε ένα μακρύ κώνο όπου βγαίνει μόνο το κεφάλι τους από την κορυφή του σε ένα μικρό άνοιγμα. Οι λαιμοί τους σχίζονται και ουρλιάζουν σε αγωνία καθώς το αίμα ρέει μέσα από το στόμα τους. 

14. Τα κοτόπουλα και οι γαλοπούλες οδηγούνται στο σφαγείο άρρωστες, κουτσαίνοντας και πονώντας. Είναι προσβεβλημένες με Σαλμονέλλα, Καμπυλοβακτηρίδια, Εσερίχια Κόλι, και άλλα βακτήρια που αρρωσταίνουν τους ανθρώπους με τροφικές δηλητηριάσεις. Καθώς τα προϊόντα από πουλερικά είναι η κύρια πηγή τροφικών ασθενειών στους ανθρώπους, εξαιτίας των βρώμικων συνθηκών που εκτρέφονται, τα σφαγμένα κοτόπουλα μουλιάζονται σε τοξικά χημικά που καταναλώνονται μαζί με τη σάρκα τους. 

15. Σε λιγότερο από 60 χρόνια, ο αριθμός των έτοιμων για σφαγή κοτόπουλων εκτινάχθηκε 1400%, από 580 εκατομμύρια που ήταν το 1950 σε περίπου 9 δισεκατομμύρια σήμερα. Ακόμα και με τόσο απίστευτη αύξηση στην εκμετάλλευσή τους, τα κοτόπουλα που εκτρέφονται για το κρέας τους, εξακολουθούν να μην έχουν ακόμα δικαιώματα ή νόμους για να τα προστατεύσουν. 


16. Μπορούν τώρα να θανατώνονται σε ρυθμό 140 κοτόπουλα ανά λεπτό (πάνω από 130), και τα σφαγεία γίνονται όλο και πιο αποτελεσματικές μηχανές θανάτωσης με τη λιγότερη κυβερνητική επέμβαση από ποτέ.


..


Τώρα που γνωρίζετε τα βασικά για το πώς τα κοτόπουλα συνηθίζεται να χρησιμοποιούνται και να κακοποιούνται στην εκτροφή, δείτε τι είναι πραγματικά στο φυσικό τους περιβάλλον.

Ό,τι μάθαμε για τον εγκέφαλο των κοτόπουλων μόνο στα τελευταία 10 με 15 χρόνια είναι πραγματικά αξιοσημείωτο και καταρρίπτει τα στερεότυπα για τον «εγκέφαλο των πτηνών» που ήταν τόσο διαβρωτικά για τόσο πολύ καιρό. Δείτε την αναφορά μας Chicken Behavior: An overview of Recent Science.

Μεταφρασμένο άρθρο από το Free from Harm

ΠΗΓΗ

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *