Στις 16 Μαρτίου η Κριμαία ψηφίζει για την προσάρτησή της στη Ρωσία

Την κατάσταση στα χέρια του παίρνει ο λαός της Κριμαίας. Στις 16 Μαρτίου, οι κάτοικοι της…

περιοχής καλούνται να δώσουν το δικό τους ηχηρό μήνυμα με δημοψήφισμα το οποίο θα περιλαμβάνει δύο ερωτήσεις.

Από τη Μαρία Γιαχνάκη/briefingnews.gr

Το τοπικό κοινοβούλιο αποφάσισε την προσάρτηση στην Ρωσία, κάτι που πρέπει να “εγκριθεί” και από το λαό.

Μάλιστα ζήτησαν από τον Βλαντιμίρ Πούτιν να εξετάσει το αίτημά τους να προσαρτηθεί η περιοχή στη Ρωσία.

Οι επιλογές στο δημοψήφισμα θα είναι δύο, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ρούσταμ Τεμιργκάλιεβ:

1) Να γίνει προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία και να αποτελέσει μέρος της Ομσπονδίας

2) Παραμονή της Κριμαίας στην Ουκρανία, με ενισχυμένη όμως την αυτονομία που ήδη απολαμβάνει. Δηλαδή την επιστροφή στην κατάσταση που υπήρχε με το σύνταγμα του 1992, που έδινε στην περιοχή de facto ανεξαρτησία.

Το τοπικό κοινοβούλιο ψήφισε για την επίσπευση του δημοψηφίσματος -είχε προγραμματιστεί για τα τέλη του μηνός-, με 78 υπέρ και οχτώ απόντες.

Σύμφωνα με ανταποκριτή του ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ στην Κριμαία, ένας από τους βουλευτές του τοπικού κοινοβουλίου εξελθών από τους χώρους του, απήγγειλε στους συγκεντρωθέντες πολίτες την απόφαση του Ανωτάτου Συμβουλίου της Κριμαίας, συμπεραίνοντας:

«Το πρώτο είναι ότι ελήφθη η απόφαση να ενταχθεί η Κριμαία στη σύνθεση της Ρωσικής Ομοσπονδίας ως υποκείμενό της και το δεύτερο είναι ότι το σχετικό δημοψήφισμα θα γίνει στις 16 Μαρτίου».

Σύμφωνα με τον βουλευτή, «στο δημοψήφισμα θα τεθεί το ζήτημα υποστήριξης της ένταξης της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία».

Δήλωσε επίσης ότι στη διάρκεια της συνεδρίασής του, το Ανώτατο Συμβούλιο έλαβε απόφαση να απευθύνει στη ρωσική ηγεσία το αίτημα περί της «έναρξης της διαδικασίας της ένταξης της Κριμαίας στη σύνθεση της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Ρώσου προέδρου, ο Βλαντίμιρ Πούτιν ενημερώθηκε για την απόφαση του Ανωτάτου Συμβουλίου της Κριμαίας να ενταχθεί στη Ρωσική Ομοσπονδία. «Η είδηση αυτή μόλις μεταδόθηκε, ο πρόεδρος είναι ενήμερος», δήλωσε ο κ. Πεσκόφ και συμπλήρωσε ότι προς το παρόν δεν έχει να προσθέσει τίποτε.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *