Στην Κύπρο επέστρεψαν 173 εκκλησιαστικοί θησαυροί που κλάπηκαν μετά τον Αττίλα

Στην Κύπρο, έπειτα από σχεδόν 40 χρόνια «εξορίας», επεστράφησαν σήμερα Τρίτη 173 έργα χριστιανικής εκκλησιαστικής τέχνης, ανεκτίμητης αξίας…

Τα κειμήλια, που περιλαμβάνουν τμήματα μωσαϊκού ηλικίας 1.500 ετών που απεικονίζει τον Άγιο Θωμά και φρέσκο 1.100 ετών που απεικονίζουν μη ταυτοποιημένους αγίους, κλάπηκαν από περίπου 50 ορθόδοξες και μαρωνίτικες εκκλησίες στο βόρειο τμήμα του νησιού, μετά την τουρκική εισβολή το 1974.

Τα χαμένα έργα εντοπίστηκαν στο Μόναχο της Γερμανίας το 1997, κατά τη διάρκεια αστυνομικής έρευνας στο διαμέρισμα του τούρκου εμπόρου τέχνης Αϊντίν Ντικμέν. Παρέμειναν στη Γερμανία έως ότου, μετά από μία μακροχρόνια δικαστική μάχη, η Εκκλησία της Κύπρου απέδειξε την κυριότητά της επί των καλλιτεχνημάτων.

«Η Εκκλησία της Κύπρου χαίρεται που έπειτα από 40 χρόνια, ο μεγαλύτερος αριθμός κλεμμένων θησαυρών επιστρέφει στο σπίτι του», δήλωσε κατά τη σεμνή τελετή υποδοχής ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, ευχαριστώντας παράλληλα τον Πάπα Βενέδικτο τον 16ο, για τη βοήθεια που προσέφερε προκειμένου να επαναπατριστούν τα έργα τέχνης.

Ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου προσέθεσε πως στόχος της Εκκλησίας είναι η επιστροφή των θησαυρών στους ναούς όπου φιλοξενούνταν στο βόρειο τμήμα του νησιού, όταν θα επιτευχθεί πολιτική λύση για το Κυπριακό.

Πηγή: www.skai.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *