Πακιστάν: Αποθέωση και… “βέλη” για την 17χρονη Μαλάλα

Ο πακιστανικός Τύπος πλέκει το εγκώμιο της νεαρής ακτιβίστριας Μαλάλα Γιουσαφζάι, η οποία τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης για την αγώνα της υπέρ της εκπαίδευσης των κοριτσιών.

Η Μαλάλα, ωστόσο, στο μήνυμά της δεν έχει καταφέρει να πείσει τους ηγέτες του Πακιστάν αλλά ούτε και τους κατοίκους της χώρας να πάψουν να στερούν την εκπαίδευση από εκατομμύρια παιδιά.

«Εθνική ηρωίδα», «Περηφάνια του Πακιστάν», «Ασυνήθιστο θάρρος», «Κόρη του έθνους»: είναι μερικοί από τους τίτλους των εφημερίδων που εγκωμιάζουν την 17χρονη Μαλάλα, η οποία από θαύμα κατάφερε να επιζήσει μιας δολοφονικής επίθεσης των Πακιστανών Ταλιμπάν εναντίον της στη γενέτειρά της κοιλάδα του Σαβάτ το 2012.

Κατηγορίες για επικοινωνιακά παιχνίδια

Παρόλα αυτά εξακολουθούν να υπάρχουν στο Πακιστάν πολλοί ισλαμιστές, απλοί πολίτες και εκπαιδευτικοί που την κατηγορούν ότι παίζει το παιχνίδι της Δύσης παρουσιάζοντας μια κακή εικόνα του Πακιστάν και της μουσουλμανικής θρησκείας.  Ταλιμπάν απειλούν την Μαλάλα ακόμα και μετά το Νόμπελ ειρήνης Πάντως η βράβευση της Μαλάλα με το Νόμπελ Ειρήνης προσέφερε χαρά σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού του Πακιστάν και ο τοπικός Τύπος δεν δίστασε σήμερα να τιμήσει τη νεαρή Νομπελίστα καλώντας τη χώρα να ακολουθήσει το παράδειγμά της αντί να της ανακόπτει την πορεία.

«Είναι μια στιγμή ταπεινότητας και έμπνευσης για τη χώρα. Παρόλο που πολλοί δεν την συμπαθούν, ένα γεγονός παραμένει: Η Μαλάλα Γιουσαφζάι είναι Πακιστανή και εκπροσωπεί τα εκατομμύρια νεαρούς Πακιστανούς της γενιάς της», γράφει η αγγλόφωνη εφημερίδα The Nation.

«Πλάι στους τρομοκράτες, τους βιαστές, τους ληστές και τους ψεύτες που παράγει το κράτος μας, υπάρχουν ήρωες που εργάζονται σιωπηλά για την ειρήνη, τις μεταρρυθμίσεις, την εκπαίδευση, την κοινωνική πρόνοια, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την αλήθεια. Η Μαλάλα είναι ταυτόχρονα ένας από αυτούς τους ανθρώπους και όλοι οι άνθρωποι αυτοί μαζί», υπογραμμίζει η εφημερίδα.

Το Νόμπελ αυτό δείχνει τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει ο γίγαντας αυτός των 180 εκατομμυρίων κατοίκων, οι λαϊκές και φτωχές τάξεις του οποίου πλήττονται από τον αναλφαβητισμό, σημειώνει η εφημερίδα Dawn
«Με πέντε εκατομμύρια παιδιά ηλικίας 5 έως 9 ετών που δεν πηγαίνουν στο σχολείο, δεν υπάρχει καλύτερο μέρος από το Πακιστάν για να προωθηθεί ο σκοπός της Μαλάλα», υπογραμμίζει η εφημερίδα. Σε αυτό τον αριθμό δεν περιλαμβάνονται τα παιδιά που εγκαταλείπουν το σχολείο ή αναγκάζονται να το εγκαταλείψουν από την ηλικία των 10 ετών.

Η Μαλάλα ζει πλέον στη Βρετανία και δεν φαίνεται να είναι πιθανό να επιστρέψει στο Πακιστάν για να ζήσει μόνιμα εξαιτίας των απειλών που δέχεται για τη ζωή της
«Καθήκον μας πλέον είναι να διασφαλίσουμε ότι το Πακιστάν θα γίνει μια χώρα στην οποία η Μαλάλα θα μπορούσε να επιστρέψει μια μέρα με ασφάλεια και να συνεχίσει να εργάζεται χωρίς να φοβάται για τη ζωή», επισημαίνει η εφημερίδα The News.

Οι εφημερίδες που εκδίδονται στη εθνική γλώσσα, τα ουρντού, είναι γενικά πιο μετριοπαθείς στις αντιδράσεις τους για τη βράβευση της Μαλάλα από αυτές που εκδίδονται στα αγγλικά.

«Το βραβείο Νόμπελ της Μαλάλα δείχνει ότι το Πακιστάν είναι μια ειρηνική χώρα και ότι οι πολίτες επιθυμούν την ειρήνη», αναφέρει η συντηρητική εφημερίδα Νάουα-ε-Ουακτ χαρακτηρίζοντας την νεαρή ακτιβίστρια «Κόρη του έθνους».

«Αν υπάρχει το πάθος και η ειλικρίνεια, οι προσπάθειες θα ξεπεράσουν τις αντιξοότητες και τα χειρότερα εμπόδια, αυτό είναι το μήνυμα αυτού του Νόμπελ», υπογραμμίζει η Τζανγκ, η εφημερίδα με τη μεγαλύτερη αναγνωσιμότητα στο Πακιστάν.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *