Από την Γενεύη του 1974 στην Γενεύη του 2011

29 Ιαν 2011

Από την συνάντηση Αύγουστο του 1974 για το Κυπριακό στην Γενεύη, μέχρι την Γενεύη του 2011, έχουν μεσολαβήσει 37 χρόνια. Εάν μια πολιτική κρίνεται από το αποτέλεσμά της, σημαίνει ότι ο διαχρονικός στόχος της Ε/κ πλευράς για μια αποδεκτή λύση δεν πέτυχε, χωρίς να ξέρουμε με βεβαιότητα, κατά πόσον θα ήμασταν σε καλύτερη ή χειρότερη θέση αν γίνονταν άλλες επιλογές. Αναπόφευκτα και με δεδομένη την ως τώρα αποτυχία, μπορούμε να κάνουμε υποθέσεις για το….
που θα ήμασταν εάν ακολουθούσαμε άλλη πολιτική. Μια σύγκριση όμως με βάση πραγματικότητες ανάμεσα στο τότε και το σήμερα, φανερώνει το μέγεθος της αποτυχίας. Και οι ευθύνες είναι ασυγχώρητες.

Μετά την Γενεύη του 1974, ακολούθησε ο 2ος Αττίλας ο οποίος μετέτρεψε το κυπριακό κράτος σε χάος. Με ορθάνοιχτες τις πληγές που προκάλεσε η τουρκική βαρβαρότητα, χωρίς πολιτικά ερείσματα διεθνώς, με ελάχιστες πρεσβείες και διπλωματία, με ξεχαρβαλωμένη άμυνα, με καταστραμμένη οικονομία, με μεγάλο ποσοστό ενεργού πληθυσμού χωρίς εργασία, με υποστελεχωμένες κρατικές δομές, ήταν εντούτοις τότε που κερδίζαμε στην διεθνή σκηνή ερείσματα και υποστήριξη. Παρά τις απίστευτες αντιξοότητες και κινδύνους, χτίσαμε κράτος, οργανώσαμε διπλωματία, στήσαμε στοιχειωδώς αποτρεπτική άμυνα, αποκτήσαμε διεθνώς ερείσματα και για δεκαετίες, παρά τα τετελεσμένα της εισβολής και κατοχής επί του εδάφους με ψευδοκράτος και έποικους, κερδίζαμε σε καθαρά νομικό και πολιτικό επίπεδο με καταδίκη των παραγώγων της κατοχής. Η αγωνιστικότητα μας ξεκινούσε με βάση το πεντακάθαρο δίκαιό μας, πράγμα εμπεδωμένο και διάχυτο σ΄ όλη την κοινωνία, στην ηγεσία, στα κόμματα, στην παιδεία, στον στρατό. Σε αντίθεση, ενώ σήμερα σε όλες τις παραμέτρους ξεχωριστά υπήρξαν δυνατότητες βελτίωσης, στο συνολικό επίπεδο της αντιπαλότητας με την Τουρκία χάνουμε.

Το 2004, αρκετά χρόνια μετά το 1974, καταφέραμε να καταστούμε πλήρες μέλος της Ε.Ε. Έκτοτε λοιπόν, η Κυπριακή Δημοκρατία που αναμφισβήτητα ενδυναμώθηκε σε ΟΛΕΣ τις πιο πάνω συνιστώσες (ΟΛΕΣ), απέκτησε ένα τεράστιο συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι της Τουρκίας. Μόνο που τα τελευταία χρόνια υπάρχει ανατροπή. Τώρα, που φωνάζουμε ότι «θέλουμε λύση», που δηλώνουμε την «συνενοχή μας για τα εγκλήματα» και την «συνυπευθυνότητα μας για την κατάσταση», τώρα που υποβάλαμε «γενναίες προσφορές» μέχρι και για «νέο συνεταιρισμό δύο συνιστώντων states»…, τώρα είναι που προκύπτουν οι πιο αρνητικές εξελίξεις! Αυτή είναι η πραγματικότητα. Και το ερώτημα αδυσώπητο: Πως οδήγησαν έναν λαό, που το 1974 έμεινε πολιτικά απογυμνωμένος, οικονομικά καταστραμμένος, κοινωνικά εξαθλιωμένος και αμυντικά διαλυμένος και που βελτίωσε συγκριτικά την θέση του μπροστά στο συντριπτικό ανισοζύγιο έναντι της Τουρκίας, ενώ σήμερα, με κάθε μια παράμετρο ξεχωριστά βελτιωμένη σε σύγκριση με το 1974, να του φορτώνονται υποχωρήσεις και βαρίδια;

Την όποια πολιτική στο κυπριακό, πολιτικά πρόσωπα την αντιλαμβάνονται, την σχεδιάζουν και την εκτελούν. Και φυσικά, την προσαρμόζουν με βάση τις εκάστοτε εξελίξεις. Για την πολιτική των τελευταίων τριών χρόνων, υπάρχει η γενική διαπίστωση ότι (α) διαφοροποιήθηκε στο Κυπριακό από προηγουμένως και (β) ταυτοχρόνως, είδαμε σημαντικά ερείσματα και θέσεις της πλευράς μας να ανατρέπονται. Σημειώνεται ότι, η πολιτική του Προεδρικού είχε για τρία σχεδόν χρόνια αμέριστο συμπαραστάτη τον Ν. Αναστασιάδη (ΔΗΣΥ). Και δεν γίνεται οι πολιτικοί που την οργάνωσαν και την στήριξαν να είναι πετυχημένοι αλλά η πολιτική να είναι αποτυχημένη.

Δυνατότητα για άλλην πολιτική υπήρχε με βάση την αξιοποίηση της Ε.Ε. και την στρατηγική ανάγκη της Τουρκίας για ένταξη. Αλλά, επιτρέψαμε στην Τουρκία να προχωρήσει τις ενταξιακές της, χωρίς να δώσει το παραμικρό. Με την υφιστάμενη πολιτική, αν προκύψει τελμάτωση των ενταξιακών της Τουρκίας, το κυπριακό θα έχει ήδη επιδεινωθεί πολύ περισσότερο εις βάρος μας ώστε η όποια λύση θα είναι δυσμενέστερη για μας. Αυτό συνιστά το μέγεθος της αποτυχίας μας. Η δε εξεύρεση ενεργειακού πλούτου μπορεί να εξελιχθεί σε ευλογία ή σε κατάρα αφού εξαρτάται από την πολιτική που θα ακολουθηθεί.

Τι θα Γίνει Μετά τον Δεκ 2011;

30 Ιαν 2011

Σε πρόσφατο άρθρο του (Ιανουάριος 2011), ο επικεφαλής ενός Μη Κυβερνητικού Οργανισμού -που παρεμπιπτόντως, αποδεδειγμένα έλαβε εξωτερική χρηματοδότηση για να στηρίξει το σχέδιο Ανάν το 2004- σε «ευθυγράμμιση» με μερικούς άλλους (πολιτικούς, δικηγόρους και δημοσιογράφους) παραπλανεί για τις κατεχόμενες περιουσίες με θύματα Ε/κ ιδιοκτήτες. Συγκεκριμένα, ισχυρίζεται ότι οι Ε/κ ιδιοκτήτες που δεν θα προσφύγουν μέχρι τον Δεκέμβριο 2011 στην «Επιτροπή», θα αντιμετωπίσουν ως «πιθανότερο σενάριο την οριστική απώλεια των περιουσιών τους». Ταυτοχρόνως, υποδεικνύει ότι «σε περίπτωση εκδίκασης [από την «Επιτροπή»], ο Ε/κ χάνει οριστικά την κυριότητα έναντι αποζημίωσης». Εν ολίγοις, για κάθε ιδιοκτήτη που πάει στην «Επιτροπή», σε περίπτωση εκδίκασης χάνει οριστικά την περιουσία του, ενώ αν δεν πάει το πιθανότερο είναι η οριστική απώλεια της περιουσίας του και πάλι! Επομένως, δεχτείτε οτιδήποτε σύμφωνα με τον «φωστήρα».

Τα πιο πάνω είναι αυθαίρετα και λανθασμένα. Το κυριότερο είναι αισχρά, διότι λειτουργούν εκβιαστικά για να υποκύψουμε ως τον Δεκ 2011 στην «Επιτροπή», διαφορετικά χάνουμε δήθεν την περιουσία μας, χωρίς καν οποιαδήποτε αποζημίωση. Εδώ θα είμαστε την επόμενη του Δεκ 2011 για να δούμε τι θα κάνουν όλοι αυτοί, εάν δεν χάσω οριστικά την περιουσία μου. Εύχομαι όμως, κάποιος που επηρεάστηκε από την εν λόγω παραπλάνηση και ξεπούλησε την περιουσία του στην «Επιτροπή», να κινηθεί εναντίον του όποιου «φωστήρα» με αγωγή.

Στην πραγματικότητα, κανείς δεν ξέρει με βεβαιότητα τι θα συμβεί μετά τον Δεκέμβριο του 2011. Απέναντι όμως στα αυθαίρετα και αισχρά (ότι δήθεν «μετά τον Δεκ 2011, οι Ε/κ χάνουν οριστικά τις περιουσίες τους»), ιδού μερικές ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΕΣ. Το ΕΔΑΔ δεν αμφισβήτησε το δικαίωμα της περιουσίας οποιουδήποτε και δεν υποχρεώνει κάποιον Ε/κ να πάει στην «Επιτροπή». Η Τουρκία είναι που επιδιώκει να πάνε οι Ε/κ στην «Επιτροπή». Αλλά, γιατί η Τουρκία θέλει να πάνε οι Ε/κ στην «Επιτροπή», εφόσον -σύμφωνα με την πιο πάνω «γνωμάτευση»- μπορεί να πάρει τις περιουσίες μας χωρίς να πληρώσει οτιδήποτε;

Στις αρχές Νοεμβρίου 2010 έγινε στην Άγκυρα μια «ιστορική σύνοδος κορυφής» (όπως περιγράφηκε στα τουρκικά μέσα) με θέμα την «Επιτροπή» που λειτουργεί στα κατεχόμενα για τις Ε/κ περιουσίες. Στην «σύνοδο» παρέστησαν ο Γκιούλ (Πρόεδρος Τουρκίας), ο Έρογλου, ο Πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας και άλλοι. Όπως δημοσιεύτηκε στις 3 Νοεμβρίου 2010 (εφημερίδα «Χουριέτ»), λήφθηκε απόφαση να διοχετευτούν χρήματα στην «Επιτροπή» των κατεχομένων από διάφορες τουρκικές τράπεζες για να εξαγοραστούν οι Ε/κ περιουσίες και να τουρκοποιηθούν. Και στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι, η «Επιτροπή» ενδιαφέρεται ΜΟΝΟ για αποζημίωση ή ανταλλαγή, με οριστική απώλεια της περιουσίας. Όχι αποκατάσταση! Ανεξάρτητα από το εάν θα χρηματοδοτηθεί ή όχι η «Επιτροπή», είναι φανερό ότι η Τουρκία θέλει να πάνε οι Ε/κ ιδιοκτήτες στην «Επιτροπή». Εφόσον όμως σύμφωνα με τις γνωματεύσεις των «φωστήρων», οι Ε/κ ιδιοκτήτες χάνουν τις περιουσίες τους μετά τον Δεκ 2011, γιατί καίγεται η Τουρκία να πάμε στην «Επιτροπή»; Θέλει να μας πληρώσει αποζημιώσεις αφού μπορεί μετά τον Δεκ 2011 να πάρει όλες τις περιουσίες δωρεάν; Ας απαντήσει ορθολογιστικά κάποιος.

Μια άλλη εξέλιξη είναι μια δικαστική απόφαση-ορόσημο που κέρδισε ο Ελληνοαμερικανός δικηγόρος Α. Τσιμπίδης στις ΗΠΑ. Με το σκεπτικό εκείνης της απόφασης κατατέθηκε πρόσφατα αγωγή από Αρμένιους στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα, από ιδιοκτήτη γης (κατέχει τον τίτλο) την οποία γη του αφαίρεσε η Τουρκία. Σήμερα, πάνω στην γη βρίσκεται η αμερικανική αεροπορική βάση Incirlik στην Τουρκία. Η αγωγή στρέφεται εναντίον της Τουρκίας και μιας σειράς πολυεθνικών εταιρειών (Pizza Hut, Starbucks, AT&T κ.ά.) που δραστηριοποιούνται πάνω στην γη του νόμιμου ιδιοκτήτη σύμφωνα με την αγωγή. Από την αγωγή ξεχωρίζω μια φράση μόνο: «το διεθνές δίκαιο απαγορεύει την αφαίρεση περιουσίας όταν γίνεται με τρόπο που συνιστά διάκριση ή που οφείλεται σε κατάφωρη παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Παρόμοια ομαδική αγωγή στις ΗΠΑ είναι ανοιχτή για Ε/κ ιδιοκτήτες και σύντομα θα έχουμε τον δικηγόρο Α. Τσιμπίδη για ενημέρωση του κοινού.

Κώστας Μαυρίδης [email protected]

«Φιλελεύθερος»

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

1 Comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *