Σε ποιες περιοχές θα είναι ανοιχτά τα καταστήματα την Κυριακή 19 Ιανουαρίου

Ανοιχτά θα είναι στις περισσότερες περιοχές της χώρας τα εμπορικά καταστήματα την Κυριακή 19 Ιανουαρίου…

 Οι τακτικές χειμερινές εκπτώσεις ξεκίνησαν τη Δευτέρα 13 Ιανουαρίου και λήγουν την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου και τα εμπορικά καταστήματα θα παραμείνουν ανοικτά την Κυριακή 19 Ιανουαρίου.

 Οι εμπορικές επιχειρήσεις θα πρέπει να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή στα κάτωθι:

 – Η αναγραφή διπλής τιμής, δηλαδή της παλαιάς (διαγραμμένης) και της νέας τιμής όλων των ειδών που πωλούνται με έκπτωση είναι υποχρεωτική, σε εμφανή σημεία του καταστήματος και οπωσδήποτε στα σημεία όπου αυτά εκτίθενται.

 – Η αναγραφή ποσοστού έκπτωσης επιτρέπεται, αλλά δεν είναι υποχρεωτική. Ανήκει στη διακριτική ευχέρεια της κάθε επιχείρησης.

 Όσον αφορά τους καταναλωτές, ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών συστήνει να επιλέγουν τα προϊόντα που προτίθενται να προμηθευτούν, ύστερα από έρευνα της αγοράς και με γνώμονα την ποιότητα και την τελική τιμή έκπτωσης.

 Από τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών, το προτεινόμενο ωράριο είναι 11.00- 18.00.

 Το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων την Κυριακή 19 Ιανουαρίου, λόγω των χειμερινών εκπτώσεων που ξεκινούν Δευτέρα 13 Ιανουαρίου και θα διαρκέσουν έως τις 28 Φεβρουαρίου, προτείνει ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης. Σε σχετική ανακοίνωση, ο ΕΣΘ σημειώνει ότι το πλαίσιο του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές, βάσει του νόμου, καθορίζεται από ώρα 11:00 έως ώρα 20:00, με τον Σύλλογο να προτείνει ωράριο 11 το πρωί έως 5 το απόγευμα για όσα καταστήματα λειτουργήσουν.

 Τα περισσότερα καταστήματα κέντρο της Πάτρας φαίνεται ότι θα είναι ανοικτά την Κυριακή 19 Ιανουαρίου σύμφωνα με τοπικά site παρά την απόφαση του Εμπορικού Συλλόγου της πόλης να μην λειτουργήσει η αγορά. Αυτό μπορεί να το καταλάβει κάποιος, αν δει τις σχετικές αφίσες που έχουν αναρτηθεί στις βιτρίνες των καταστημάτων.

 Η αφίσα απεικονίζει ένα ημερολόγιο και στην ημέρα της Κυριακής 19 Ιανουαρίου, αναγράφεται ότι η αγορά είναι ανοιχτή.

 Βάσει νόμου τα εμπορικά καταστήματα θα ανοίξουν από τις 11 πμ έως τις 6 μμ. Να υπενθυμίσουμε ότι στην Πάτρα σύμφωνα με την απόφαση του Εμπορικού Συλλόγου τα καταστήματα θα είναι ανοικτά και το βράδυ του Σαββάτου, ημέρα της Τελετής Έναρξης του Πατρινού Καρναβαλιού, από τις 8 ως τις 12 τα μεσάνυχτα.

 Ανοιχτά θα είναι τα εμπορικά καταστήματα του Βόλου την Κυριακή 19 Ιανουαρίου, πρώτη των φετινών χειμερινών εκπτώσεων, σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία. Τα καταστήματα θα λειτουργήσουν από τις 11 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα.

 Ανοιχτά θα παραμείνουν τα καταστήματα του Άργους την Κυριακή 19/1/2014. Ο Εμπορικός σύλλογος Άργους δήλωσε πως τα εμπορικά καταστήματα μπορούν να μείνουν ανοιχτά, εφόσον οι έμποροι το επιθυμούν, την πρώτη Κυριακή της περιόδου αυτής, δηλαδή στις 19/1/2014. Το προτεινόμενο ωράριο είναι 11 π.μ έως 15 μ.μ. , για όσα καταστήματα λειτουργήσουν στις 19 Ιανουαρίου.

 Από τον Εμπορικό Σύλλογο Καλαμπάκας ανακοινώθηκε ότι η Κυριακή 19 Ιανουαρίου είναι μια από τις 7 Κυριακές που σύμφωνα με το νόμο τα καταστήματα μπορούν να λειτουργούν προαιρετικά. Το προαιρετικό ωράριο λειτουργίας είναι από τις 11 το πρωί μέχρι τις 3 το μεσημέρι.

 Έπειτα από το Διοικητικό συμβούλιο του Εμπορικού Συλλόγου Δράμας προτείνεται, η αγορά της πόλης να λειτουργήσει την Κυριακή από τις 11.00π.μ. έως 16.00μ.μ.

 Ανοιχτά θα παραμείνουν τα εμπορικά καταστήματα της Χαλκίδας σύμφωνα με δηλώσεις του Πρόεδρου του Εμπορικού Συλλόγου Χαλκίδας Νίκου Γεωργάτου σε τηλεφωνική επικοινωνία με το Eviaportal.

 Το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων για την Κυριακή 19 Ιανουαρίου θα είναι από τις 11:00 π.μ έως τις 18:00 μ.μ.

 Ο Εμπορικός Σύλλογος Λιβαδειάς έχει λάβει σχετική απόφαση να παραμείνουν κλειστά τα καταστήματα. Ωστόσο αρκετά καταστήματα θα λειτουργήσουν.

 Ανοιχτά τα μαγαζιά της Κομοτηνής την Κυριακή 19 Ιανουαρίου. Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου προτείνεται τα εμπορικά καταστήματα της Κομοτηνής να είναι ανοιχτά την Κυριακή 19/1 με ωράριο λειτουργίας 11.00- 16.00.

 Τα καταστήματα στο Ναύπλιο μπορούν να ακολουθήσουν το πρόγραμμα και να ανοίξουν προαιρετικά την Κυριακή 19 Ιανουαρίου.

 Πρόταση προς τα μέλη του να μην ανοίξουν την Κυριακή 19 Ιανουαρίου τα καταστήματά τους κατέθεσε και ο Εμπορικός Σύλλογος Χανίων.

 Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε ανακοίνωση του Συλλόγου, «το Διοικητικό Συμβούλιο μετά από συνεδρίασή του επιβεβαίωσε την πάγια θέση του για τη μη διεύρυνση της κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων και κλείσιμο των καταστημάτων εκείνη την ημέρα».

 Στην ίδια ανακοίνωση το Δ.Σ. καλεί όλους τους Χανιώτες έμπορους «να συνταχτούν με την απόφαση και να περιφρουρήσουν την κυριακάτικη αργία».

 Το Διοικητικό Συμβούλιο του Εμπορικού Συλλόγου στην ίδια ανακοίνωση εκφράζει την αντίθεσή του στην προοπτική της πλήρους απελευθέρωσης της αγοράς με τη λειτουργία των καταστημάτων και τις 52 Κυριακές του χρόνου.

 Πανελλαδική απεργία

 Εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία στον κλάδο του εμπορίου προκήρυξε η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων για την Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2014. Η ομοσπονδία σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι οι εργαζόμενοι συνεχίζουν τον αγώνα, ενάντια στο νόμο 4177/13, “που καταργεί το δικαίωμα της Κυριακής Αργίας”.

 Η ομοσπονδία αμφισβητεί τα στοιχεία των εμπορικών συλλόγων και του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, ότι η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές και η “λευκή νύχτα” τόνωσαν το τζίρο στην αγορά και σημειώνει ότι η πραγματικότητα είναι διαφορετική.

 Αναφέρει συγκεκριμένα ότι: “Η συντριπτική πλειοψηφία των καταστημάτων που δοκίμασαν τη λειτουργία τους και τις Κυριακές δεν κατάφερε να καλύψει ούτε τα βασικά έξοδα λειτουργίας. Ο κόσμος βγήκε για βόλτα και όχι ψώνια. Χιλιάδες εργαζόμενοι που εξαναγκάστηκαν να εργαστούν τις Κυριακές, ούτε ρεπό πήραν ούτε πληρώθηκαν. Δούλεψαν δωρεάν για τους εργοδότες ενώ αυτή τη στιγμή, χιλιάδες εργαζόμενοι στο εμπόριο είναι απλήρωτοι για πάνω από 6 μήνες. Η εκ περιτροπής εργασία των 2-3 ημερών την εβδομάδα έχει γενικευτεί. Οι νέοι που απασχολούνται με 4ωρο δεν παίρνουν πάνω από 250 ευρώ το μήνα”.

 Η ομοσπονδία εκτιμά ότι η Κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων πρέπει να ανατραπεί καθώς φέρνει νέα λουκέτα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και χιλιάδες νέες απολύσεις. Για την Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2014 προγραμματίζεται απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα στις 12.00 μ.μ. (Σύνταγμα και Ερμού).

news.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *