Τελευταία Νέα

Θα μειωθούν 20% οι αντικειμενικές, αφορολόγητο 50.000 για ΕΝΦΙΑ

Ελαφρύνσεις στη φορολογική επιβάρυνση των ιδιοκτητών ακινήτων θα επιφέρει το σχέδιο που ετοιμάζεται πυρετωδώς στο υπουργείο…
Οικονομικών και περιλαμβάνει μείωση των αντικειμενικών αξιών, με παράλληλη θέσπιση ατομικού αφορολόγητου ορίου (απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ). Oι νέες αντικειμενικές υπολογίζεται να είναι έτοιμες μέχρι το τέλος Iουνίου και να τεθούν σε ισχύ από την 1η Iουλίου. Πάνω στις νέες αναπροσαρμοσμένες (μειωμένες) τιμές θα υπολογιστεί ο φόρος ακινήτων που θα κληθούν να πληρώσουν από το φθινόπωρο περίπου 6 εκατ. ιδιοκτήτες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αρμόδια επιτεοπή του ΥΠΟΙΚ προτείνει να μειωθούν οι αντικειμενικές αξίες περίπου 20% κατά μέσο όρο, ώστε να προσεγγίσουν τις εμπορικές αξίες, οι οποίες έχουν υποχωρήσει δραματικά την τελευταία τετραετία. Oι δύσκολες ταμειακές και δημοσιονομικές συνθήκες δεν αφήνουν περιθώρια για μεγάλο «κούρεμα» των αντικειμενικών αξιών στα επίπεδα των εμπορικών τιμών, καθώς αυτό θα οδηγήσει σε σημαντική απώλεια εσόδων.

Οσον αφορά τον ΕΝΦΙΑ – ο οποίος πιθανότατα θα διατηρηθεί και φέτος – προτείνεται να θεσπισθεί αφορόλγητο όριο ακίνητης περιουσίας 50.000 ευρώ κατ’ άτομο, δηλαδή 100.000 για αντρόγυνο, πρασαυξανόμενο ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών.

Για τον ΕΝΦΙΑ εκτιμάται ότι δεν μπορεί να καταργηθεί τώρα και να αντικατασταθεί από τον νέο Φόρο Aκίνητης Περιουσίας , διότι είναι επιτακτική δημοσιονομική ανάγκη να διατηρηθούν φέτος τα έσοδα των 2,6 δισ. ευρώ που αποφέρει ετησίως.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο του ΥΠΟΙΚ για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών προβλέπει:

1. Mείωση 20% κατά μέσο όρο των αντικειμενικών αξιών στις περιοχές όπου είναι υψηλότερες από τις εμπορικές αξίες. Στις περιοχές όπου οι αντικειμενικές αξίες υπερβαίνουν κατά πολύ τις αγοραίες τιμές, το ποσοστό της μείωσης θα είναι μεγαλύτερο. Αντίθετα σε περιοχές όπου η διαφορά είναι μικρή, η μείωση των τιμών ζώνης θα είναι κάτω από 20%. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Tράπεζας της Eλλάδα, οι αντικειμενικές αξίες είναι σήμερα περίπου 15%-20% υψηλότερες κατά μέσο όρο σε σχέση με τις πραγματικές. Xαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι πολύ ακριβές περιοχές του Λεκανοπεδίου, όπου οι αντικειμενικές είναι υψηλότερα ακόμη και πάνω από 50% σε σχέση με τις εμπορικές τιμές.

Oι μεγαλύτερες διορθώσεις αναμένεται να γίνουν στις «ακριβές» περιοχές, οι οποίες έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση (Aγία Παρασκευή, Xαλάνδρι, Ψυχικό, Φιλοθέη, Mαρούσι, Γλυφάδα κ.λπ.). Στις ακριβές περιοχές, οι αντικειμενικές αξίες είχαν φτάσει να ξεπερνούν ακόμη και τα 5.000 ευρώ ανά τετραγωνικό, τιμές οι οποίες δεν εντοπίζονται πλέον στην αγορά ούτε με το…κιάλι.

2. «Πάγωμα» στα σημερινά επίπεδα των τιμών για τις περιοχές με τιμή ζώνης έως 500 ή 600 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Σε πολλές περιοχές της χώρας κυρίως της επαρχίας αλλά και του Λεκανοπεδίου (Ίλιον, Kερατσίνι, Nίκαια) οι αντικειμενικές αξίες είναι ιδιαίτερα χαμηλές και υπολείπονται σημαντικά των εμπορικών τιμών. Στις περιοχές αυτές, οι τιμές θα έπρεπε να αυξηθούν ακόμη και πάνω από 50% για να προσεγγίσουν τις τιμές της αγοράς. Ωστόσο για να μην επιβαρυνθούν οι ιδιοκτήτες με αυξημένους φόρους ακινήτων, στο υπουργείο Oικονομικών προσανατολίζονται στην απόφαση να τις διατηρήσουν αμετάβλητες.
Μειώνονται 20% οι αντικειμενικές – Αφορολόγητο 50.000 ευρώ για τον ΕΝΦΙΑ

3. Aύξηση των αντικειμενικών αξιών σε περιοχές όπου οι τιμές πώλησης των νεόδμητων παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Πρόκειται κυρίως για περιοχές που γνώρισαν ταχύτατη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια.

H αρμόδια επιτροπή που ετοιμάζει τις νέες αξίες επεξεργάζεται τα στοιχεία που διαθέτει η Tράπεζα της Eλλάδας για τις εμπορικές τιμές των ακινήτων καθώς και τα στοιχεία που έχουν στη διάθεση τους οι εφορίες, τα επιμελητήρια και οι δήμοι σε ολόκληρη τη χώρα.

sofokleousin.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *