20.000 πρόσφυγες θα εγκατασταθούν στη Ρόδο και την Κρήτη

Απόφαση να εγκατασταθούν στα Δωδεκάνησα και στην Κρήτη τουλάχιστον 20.000 πρόσφυγες από τη Συρία οι οποίοι είναι πιθανό να έρθουν στα νησιά μας μέσω Τουρκίας ή Κύπρου, προβλέπει το επιχειρησιακό σχέδιο «Ιώνη» που ενέκρινε προχθές το βράδυ το Υπουργικό Συμβούλιο!

Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα Νέα» η έκρυθμη κατάσταση στη Συρία και οι απρόβλεπτες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή «ανάγκασαν» την…
ειδική ομάδα που έχει συσταθεί για τη διαχείριση πιθανής κρίσης με άφιξη χιλιάδων προσφύγων από τη Συρία να πραγματοποιήσει την άσκηση «Ιώνη».

Είναι το ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης μιας ανθρωπιστικής κρίσης που παρουσιάστηκε πρόσφατα στον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και πήρε το πράσινο φως από το Μαξίμου. Στη συνέχεια συστάθηκε μια ειδική ομάδα εργασίας που αποτελείται από στελέχη των υπουργείων Προστασίας του Πολίτη, Εθνικής Αμυνας και Ναυτιλίας, ενώ ο πρώτος λόγος δόθηκε στην Κατεχάκη.

Η άσκηση για το σχέδιο «Ιώνη» προβλέπει την εντός 48ώρου τοποθέτηση 20.000 σκηνών σε χώρους που έχουν ήδη επιλεγεί από την αρμόδια επιτροπή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο μεγαλύτερος όγκος των προσφύγων πρόκειται να μεταφερθεί στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα.

Οι καθημερινές αναφορές από τις τουρκικές Αρχές, με τις οποίες έχουν αποκτήσει διαρκή δίαυλο οι ελληνικές, για τον αριθμό των προσφύγων από τη Συρία που ετοιμάζονται να περάσουν τα σύνορα υποχρέωσε την ελληνική κυβέρνηση να θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο Ιώνη και να ετοιμαστεί για κάθε ενδεχόμενο.

Η άσκηση έχει τρία σενάρια. Το πρώτο είναι η άμεση υποστήριξη των τουρκικών Αρχών ώστε να σιτίσουν, να περιθάλψουν και να κρατήσουν σε ειδικά διαμορφωμένα στρατόπεδα τους χιλιάδες πρόσφυγες από τη Συρία. Αυτή τη στιγμή ο αριθμός τους στη γείτονα χώρα αγγίζει τους 100.000, ενώ η Αγκυρα έχει θέσει ως ανώτερο αριθμό που μπορεί να διαχειριστεί τους 130.000.

Σε περίπτωση όμως ένοπλης σύρραξης μεταξύ των δύο χωρών, τότε εκτιμάται πως οι Σύριοι θα αναζητήσουν διαφυγή μέσω της Κύπρου. Αυτό είναι το δεύτερο σκέλος της άσκησης, καθώς οι κυπριακές Αρχές έχουν ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Ενωση πως δεν θα αντέξουν να περιθάλψουν 40.000-50.000 πρόσφυγες για περισσότερες από 48 ώρες.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Telegraf οι προσφυγικοί καταυλισμοί στην Τουρκία δεν μπορούν να υποδεχθούν άλλους Σύρους, καθώς στεγάζουν ήδη 100.000 φυγάδες από τη Συρία. Η Τουρκική κυβέρνηση, έχει ανακοινώσει πάντως, ότι έχει ξεκινήσει έργα υποδομής για να φιλοξενήσει άλλες 30.000.

Η Τουρκία έχει “σκληρύνει” τα μέτρα της για όσους πρόσφυγες θέλουν να εισέλθουν στο έδαφος της, επιτρέποντας την είσοδο μόνο σε όσους χρειάζονται επειγόντως νοσοκομειακή περίθαλψη.

Οι υπόλοιποι θα πρέπει να περιμένουν μέχρι να υπάρξει χώρος στους καταυλισμούς.

Ο Τζέρι Σίμπσον, ανώτερος ερευνητής προσφύγων του Human Rights Watch, δήλωσε ότι η Τουρκία παραβιάζει την Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και τη Σύμβαση Προσφύγων με το να μην επιτρέπει την είσοδο σε σύρους πρόσφυγες.

«Καλούμε την Τουρκία να σταματήσει να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, το οποίο κάνει τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες» είπε.

Μαχητικά αεροσκάφη του ʼσαντ έχουν πραγματοποιήσει αεροπορικές επιδρομές κοντά στα δύο στρατόπεδα στο εσωτερικό της Συρίας. Ο κ. Σίμπσον τόνισε πως η Τουρκία θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των προσφύγων, εμποδίζοντας την διέλευση στα σύνορα.

«Εάν πέσει μια βόμβα και είναι πολύ αργά, τότε η Τουρκία θα έχει να απαντήσει σε πολλές ερωτήσεις» δήλωσε ο Σίμπσον.»

Στην πρόσληψη τεσσάρων ατόμων τα οποία θα στελεχώσουν την υπηρεσία ασύλου (περιφερειακής ενότητας Ρόδου) ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει το ΑΣΕΠ.

Ειδικότερα, το αρμόδιο τμήμα καλεί τους ενδιαφερόμενους που περιλαμβάνονται σε οριστικούς πίνακες διοριστέων που δημοσιεύθηκαν σε ΦΕΚ από 1.1.2009 μέχρι και την 31.12.2010 βάσει διαδικασιών πλήρωσης θέσεων τακτικού προσωπικού και προσωπικού ιδ. δικαίου αορίστου χρόνου του ΑΣΕΠ ή των φορέων των οποίων οι πίνακες έχουν ελεγχθεί από το ΑΣΕΠ και δεν διορίστηκαν, να υποβάλουν Αίτηση−Υπεύθυνη Δήλωση καθώς και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, σύμφωνα με τους όρους της παρούσας πρόσκλησης για την πλήρωση εξήντα έξι (66) θέσεων κατηγορίας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Δ.Ε.) της Υπηρεσίας Ασύλου του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη.

εφημερίδα ΡΟΔΙΑΚΗ

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *