Κριμαία: Την Κυριακή μετά τις 20.00 τα πρώτα αποτελέσματα

Τα πρώτα προκαταρκτικά αποτελέσματα του δημοψηφίσματος για την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία θα γίνουν γνωστά λίγο μετά το κλείσιμο των εκλογικών τμημάτων στις 20.00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), ανακοίνωσε το Σάββατο ο Μιχαΐλο Μαλίτσεφ, πρόεδρος της επιτροπής που διοργανώνει το δημοψήφισμα.

«Τα οριστικά αποτελέσματα της …
ψηφοφορίας, που ξεκινά στις 08.00, θα ανακοινωθούν το πρωί της Δευτέρας» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Μαλίτσεφ, 623 δημοσιογράφοι που εκπροσωπούν 129 μέσα ενημέρωσης έχουν λάβει διαπίστευση για να καλύψουν το δημοψήφισμα, καθώς και 135 ξένοι παρατηρητές από 23 χώρες.

Οι παρατηρητές αυτοί θα αναγνωρίζονται από ένα κόκκινο σήμα, ενώ οι τοπικοί παρατηρητές θα φέρουν ένα μπλε.

Οι υπάλληλοι ενός ινστιτούτου δημοσκοπήσεων που θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα μιας έρευνας κατά την έξοδο από τα εκλογικά τμήματα θα φέρουν λευκό κασκέτο με τις λέξεις «Κριμαία-Ψηφοφορία-Άνοιξη».

Το ίδιο ινστιτούτο κοινωνιολογικών και πολιτικών ερευνών της Δημοκρατίας της Κριμαίας δημοσιοποίησε αυτήν την εβδομάδα μία δημοσκόπηση σύμφωνα με την οποία το 77% των ψηφοφόρων θα ψηφίσει υπέρ της προσάρτησης στη Ρωσία.

Τα μέσα ενημέρωσης θα έχουν την άδεια να καλύψουν την καταμέτρηση των ψηφοδελτίων που θα τοποθετηθούν σε τρεις στοίβες: για τη Ρωσία, για μια διευρυμένη αυτονομία και λευκά ψηφοδέλτια.

«Οι Ουκρανοί στρατιωτικοί που σταθμεύουν στην Κριμαία μπορούν να ψηφίσουν» υπογράμμισε ο Μαλίτσεφ και πρόσθεσε ότι «αυτό εξαρτάται από τον ανώτερό τους».

Παράλληλα, τόνισε πως έχει λάβει αιτήματα στρατιωτών που λένε ότι θέλουν να ψηφίσουν, αλλά δεν μπορούν να το κάνουν ελλείψει συμφωνίας με την ιεραρχία τους.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές του δημοψηφίσματος, θα τυπωθούν περίπου 1,5 εκατ. ψηφοδέλτια, αριθμός που ανταποκρίνεται στον ενήλικο πληθυσμό συν ένα τοις εκατό.

Όπως υποστήριξαν οι ίδιοι, ο προϋπολογισμός του δημοψηφίσματος, που καλύπτεται πλήρως από τα αποθέματα της περιοχής, ανέρχεται στα 16 εκατομμύρια γρίβνα ή 1,3 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι στοιχεία για τη συμμετοχή θα δίνονται από την κεντρική εκλογική επιτροπή πολλές φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας.

zougla.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *