Το 2011 δεν είναι 2007…

ΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ

Από την προηγούμενη Τρίτη και την άτυπη αλλά… πολύωρη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Ευάγγελος Βενιζέλος εξελίσσεται στο «πρόσωπο της ημέρας», σχεδόν κάθε μέρα, για το ΠΑΣΟΚ και την Κυβέρνηση.

Έθεσε ζήτημα «πολιτικής διεύθυνσης» του τόπου, που προφανώς και αφορά τον Πρωθυπουργό. Η «διόρθωση» στην οποία προχώρησε, πήγε το….
θέμα ακόμη πιο μακριά, ανοίγοντας συζήτηση περί διακομματικού διευθυντηρίου, μέσω της παροχής συναίνεσης, και ενδεχομένως κυβερνητικής συνεργασίας.

Όταν ο Αντώνης Σαμαράς ταρακούνησε το «σύστημα ΠΑΣΟΚ» με την πρόταση ελπίδας που κατέθεσε στο «Ζάππειο 2», ο Ευάγγελος Βενιζέλος ήταν εκείνος που σήκωσε πρώτος το γάντι και έδωσε μια κάποια απάντηση. Ο Γιώργος Παπανδρέου, βρισκόταν την ίδια στιγμή στο μακρινό Όσλο.

Χθες Σάββατο, την ώρα που οι αναγνώστες των «Νέων» κατέληγαν στο συμπέρασμα ότι ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας δέχτηκε «πολιτικό μαστίγωμα» από τον Πρωθυπουργό, μετά από όσα είπε στο υπουργικό συμβούλιο της Τρίτης, ο άλλοτε διεκδικητής της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ το 2007, δεν δίστασε να βγει και να μιλήσει για «προβοκάτσια», αναφερόμενος σε μια εμβληματική για την ιστορία της Κεντροαριστεράς εφημερίδα.

Σήμερα, με συνέντευξη που παραχωρεί στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», δηλαδή την εφημερίδα που προ μερικών εβδομάδων κόντεψε… να ρίξει την Κυβέρνηση, αναφερόμενη σε «σκανδαλώδεις λεπτομέρειες» της επένδυσης του Κατάρ στο Ελληνικό, επιχειρεί να κλείσει όλα τα εκκρεμή ζητήματα.

Με την ευχέρεια λόγου που τον χαρακτηρίζει όμως, μάλλον… τα ανοίγει περισσότερο. Απορρίπτει τα «νεφελώδη οικουμενικά σχήματα». Δείχνει πολιτική δυσπιστία απέναντι στη θρυλούμενη ύπαρξη τεχνοκρατών και προσωπικοτήτων, που θα μπορούσαν στη σημερινή δύσκολη συγκυρία να πάρουν πάνω τους την Ελλάδα. Αναφέρεται στη δημοσιονομική πραγματικότητα που διαμορφώνεται για τη χώρα, και «δείχνει» τις Βρυξέλλες και τα άλλα 2/3 των δανειστών, ως εκείνους που θα πρέπει να κάνουν το μεγάλο βήμα προς την αποκατάσταση της ισορροπίας με το μέλλον.

Και βέβαια, στρέφει την κουβέντα στον ίδιο και τις σχέσεις του με τον Γιώργο Παπανδρέου. «Ελπίζω να μην εκλαμβάνει κανείς ως αδυναμία και να μην παρερμηνεύει την υπεύθυνη στάση μου να μην τροφοδοτώ μια παιδαριώδη παραπολιτική προσέγγιση, η οποία μας υποτιμά όλους. Το 2011 δεν είναι ούτε 2007, ούτε καν 2010. Άλλαξαν όλα γύρω μας», αναφέρει χαρακτηριστικά, θέλοντας να διώξει την αμφιβολία για τις πολιτικές φιλοδοξίες του.

Κάποιος βέβαια θα μπορούσε να διαβάσει «ανάποδα» την επισήμανση περί της έλλειψης ομοιοτήτων με το παρελθόν. Γιατί, αν πράγματι το 2011 δεν είναι 2007, ίσως ο Ευάγγελος Βενιζέλος να μην κάνει τα τότε «μοιραία» για τον ίδιο λάθη…

Home

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *