Πρωτογενές πλεόνασμα από το 2012, “βλέπει” ο Βενιζέλος

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλος, θεωρεί Εφικτή θεωρεί την επίτευξη γενικότερης συμφωνίας για το ευρωπαϊκό χρέος στη μεθαυριανή έκτακτη σύνοδο κορυφής της Ευρωζώνης, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός των Οικονομικών, κ. Βενιζέλος, με δηλώσεις που έκανε στο πρακτορείο ειδήσεων Associated Press, οι οποίες αναδημοσιεύτηκαν και σε….
άλλα διεθνή μέσα ενημέρωσης.
“Η επίτευξη μίας λύσης είναι εφικτή, επειδή αυτή η λύση δεν περιλαμβάνει μόνο την Ελλάδα. Το ζήτημα είναι το ευρώ και η αντοχή της Ευρωζώνης. Αυτός είναι ο λόγος που η προστασία της Ελλάδας αποτελεί μηχανισμό αυτοάμυνας για την Ευρωζώνη. Αυτό θα μας βοηθήσει να αποφύγουμε ένα ντόμινο”, τόνισε ο κ. Βενιζέλος.

Σημείωσε δε ότι ο στόχος της Ελλάδας είναι να αποφευχθεί η υπαγωγή της στη βαθμίδα της επιλεκτικής χρεοκοπίας από τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης. “Ο στόχος μας είναι να αποφύγουμε την επιλεκτική χρεοκοπία. Υπάρχουν προτάσεις που δίνουν απάντηση σε αυτό που αναζητούμε και ταυτόχρονα δεν επιτρέπουν στους οίκους αξιολόγησης να προχωρήσουν σε αυτή την αξιολόγηση. Πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να επιτύχουμε κάτι που θα είναι ασφαλές, θετικό για τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους και θα διασφαλίζει την Ελλάδα ως χώρα και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα”, σημείωσε.

Αναφερόμενος στις επιδιώξεις της Ελλάδας όσον αφορά το νέο πακέτο οικονομικής στήριξης από την ΕΕ, ο υπουργός σημείωσε: “Θέλουμε μία λύση που καθιστά βιώσιμο το χρέος μας… εγγυάται τις δανειακές ανάγκες της Ελλάδας έως τα μέσα του 2014, όταν προβλέπουμε να επιστρέψουμε στις αγορές, και εγγυάται τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών”. Μάλιστα, ριψοκινδύνευσε την πρόβλεψη πως η Ελλάδα είναι σε τροχιά για να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό το επόμενο έτος, παρά το γεγονός ότι δεν έχουν επιτευχθεί έως τώρα οι δημοσιονομικοί στόχοι για το 2011».

Ο έλληνας υπουργός Οικονομικών απέδωσε τις πιέσεις στο κόστος δανεισμού της Ιταλίας και Ισπανίας στα στοιχήματα κερδοσκόπων εναντίον των χωρών αυτών και εναντίον του ευρώ. “Παρατηρούμε οργανωμένες επιθέσεις σε χώρες με πολύ καλά μακροοικονομικά στοιχεία, όπως για παράδειγμα η Ιταλία”, είπε ο υπουργός, προσθέτοντας: “Δεν υπάρχει πανικός, υπάρχει μία ψύχραιμη και καλά οργανωμένη επίθεση”.

http://www.dailynews24.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *