Βγαίνει από το μνημόνιο μέσα στο 2013 η Ιρλανδία

Η Ιρλανδία έχει εκπληρώσει “όλες τις υποχρεώσεις της” έναντι των πιστωτών της και είναι έτοιμη να αποχωρήσει από το πρόγραμμα αρωγής της από το ΔΝΤ και την ΕΕ (μνημόνιο) “μέχρι το τέλος της χρονιάς”, ανακοίνωσε χτες…

ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Έντα Κένι, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

“Είμαστε αποφασισμένοι να εγκαταλείψουμε το πρόγραμμα της ΕΕ και του ΔΝΤ πριν από το τέλος της χρονιάς”, δήλωσε ο Κένι μιλώντας στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

“Τηρήσαμε όλες –επιμένω, όλες– τις δεσμεύσεις που αναλάβαμε έναντι της ΕΕ και του ΔΝΤ”, τόνισε επισημαίνοντας πως η Ιρλανδία “προχωρεί στην οδό της ανάκαμψης”.

“Η ιρλανδική οικονομία έχει αρχίσει και πάλι να αναπτύσσεται, οι εξαγωγές μας έφτασαν σε επίπεδα ρεκόρ και ελέγχουμε τις δημόσιες δαπάνες μας”, δήλωσε ο ιρλανδός πρωθυπουργός. Οι διεθνείς επενδυτές εμπιστεύονται και πάλι την Ιρλανδία, πρόσθεσε.

Βεβαίως, παραδέχθηκε ο Κένι, η οικονομία της χώρας “παραμένει εύθραυστη”. “Όμως”, πρόσθεσε, “είμαι πεπεισμένος ότι το 2013 θα είναι η χρονιά κατά την οποία η Ιρλανδία θα εγκαταλείψει αυτό το πρόγραμμα αρωγής”.

Η Ιρλανδία συνήψε το Νοέμβριο του 2010 συμφωνία για ένα πρόγραμμα αρωγής 85 δισεκ. ευρώ με την τρόικα –ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ–, ενώ η χώρα αντιμετώπιζε μια σοβαρή οικονομική κρίση.

Ο Κένι δήλωσε εξάλλου πως η μάχη εναντίον της ανεργίας των νέων θα αποτελέσει μία από τις προτεραιότητες της ιρλανδικής προεδρίας της ΕΕ κατά τους έξι επόμενους μήνες.

Η Ιρλανδία έχει ποσοστό ανεργίας 14,6%, που φτάνει το διπλάσιο μεταξύ των νέων, και ένα χρέος γύρω στο 120% του ΑΕΠ της. Ο αριθμός των ανέργων στην ΕΕ είναι “απαράδεκτος”, παραδέχθηκε ο Κένι.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *