Τελευταία Νέα

«Δύσκολο το 2013»

Τι προβλέπει η σημερινή έκθεση που θα παρουσιάσει ο Γ. Προβόπουλος
Στην ανάγκη ενίσχυσης των προσπαθειών για έξοδο από την κρίση θα αναφερθεί σήμερα ο Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, στην ομιλία, που θα απευθύνει στην 80η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της τράπεζας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γιώργος Προβόπουλος θα απευθύνει μήνυμα στην κυβέρνηση να εντείνει τις προσπάθειες για να μην πάνε χαμένες οι θυσίες των πολιτών, ενώ θα προειδοποιήσει πως και το 2013 θα είναι δύσκολο έτος για την ελληνική οικονομία.

Ο κ. Προβόπουλος αναμένεται να επισημάνει στην ομιλία του ότι η πτώση της οικονομικής δραστηριότητας και η υψηλή ανεργία δεν επιτρέπουν εφησυχασμό, παρά την ουσιαστική βελτίωση, που έχει επιτευχθεί στο δημοσιονομικό πεδίο, με την εμφάνιση πρωτογενών πλεονασμάτων.

Ενδεικτικά, στην καθιερωμένη έκθεση, που θα παρουσιάσει σήμερα, εμπεριέχεται πρόβλεψη για ύφεση 4,5% το 2013, η ανεργία τοποθετείται στο 27%, ενώ γίνεται και αναφορά στον κίνδυνο, που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τα οποία έχουν ξεπεράσει το 22,5% του συνόλου των χορηγήσεων.

Ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος θα σημειώσει στην ομιλία του πως η Ελλάδα έχει καταφέρει την τριετία 2010 – 2012 να ανακτήσει το 75% της ανταγωνιστικότητας, που απώλεσε από την είσοδό της στο ευρώ ως και το ξέσπασμα της κρίσης χρέους.

Στο πλαίσιο αυτό, θα σημειώσει πως τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για την επανεκκίνηση της οικονομίας, με τη δρομολόγηση των μεγάλων έργων υποδομής, την εκμετάλλευση του ΕΣΠΑ, την περαιτέρω απελευθέρωση των αγορών και την επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων.

Ο κ. Προβόπουλος θα τονίσει ότι κλειδί για την ενίσχυση της ρευστότητας αποτελεί η εύρυθμη λειτουργία των τραπεζών, οι οποίες το 2012 – μετά τις συμφωνίες συγχωνεύσεων – γύρισαν σελίδα. Θα επισημάνει, πάντως, ότι – παρά τα βήματα, που έχουν γίνει – απαιτείται ακόμη αρκετή δουλειά για την ολοκλήρωση της αναδιάταξης του χρηματοπιστωτικού συστήματος, ώστε να είναι σε θέση να χρηματοδοτήσει επαρκώς την αγορά.

Σημειώνεται πως η Τράπεζα της Ελλάδος και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έχουν, με επιστολές προς τις διοικήσεις των Εθνική, Eurobank, Alpha Bank και Πειραιώς, ζητήσει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και να ολοκληρωθούν οι αυξήσεις κεφαλαίου εντός του χρονοδιαγράμματος, που προβλέπεται στο Μνημόνιο, δηλαδή μέχρι το τέλος Απριλίου. Οι επιστολές είναι τυπικού χαρακτήρα και δεν προοιωνίζονται την τελική απόφαση της τρόικας.

Τέλος, ο κ. Προβόπουλος, στην ομιλία του, αναμένεται να απευθύνει εμμέσως συστάσεις και για το υπό κατάρτιση νέο φορολογικό νομοσχέδιο, ζητώντας δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *