Απομακρύνεται ο στόχος για πρωτογενή πλεονάσματα ως το τέλος του 2013

Δυσκολεύει ο στόχος για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος ως το τέλος του χρόνου στον προϋπολογισμό, εξέλιξη που θα επέτρεπε την …
επαναδιαπραγμάτευση με την τρόικα για μείωση φόρων. Τα στοιχεία γενικής κυβέρνησης που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών δείχνουν πως εξανεμίστηκαν τα πλεονάσματα που εμφάνιζε στο α΄τετράμηνο ο προϋπολογισμός αλλά το Μάιο πλέον προκύπτει πρωτογενές έλλειμμα 830 εκατ. ευρώ στο πεντάμηνο, αντί για πλεόνασμα 629 εκατ. ευρώ που εμφάνιζε το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

Ωστόσο το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης –που είναι το βασικό κριτήριο που εξετάζει η Τρόικα όταν σχεδιάζει νέα μέτρα- παρουσιάζει σημαντική βελτίωση της τάξεως του 52% και διαμορφώθηκε στα 3,88 δισ. ευρώ από 8,08 δισ. ευρώ το 2012.

Η «άσπρη τρύπα» στους φορείς γενικής κυβέρνησης φαίνεται να διασώζει τον προϋπολογισμό του στενού δημόσιου τομέα. Σε επίπεδο κρατικού προϋπολογισμού, πιέσεις ασκούν το πρόγραμμα αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.

Επειδή τα ασφαλιστικά Ταμεία και τα νοσοκομεία δεν πληρώνουν πλέον, εμφανίζουν πλεόνασμα 1,49 δισ. ευρώ έναντι 1,12 δισ. ευρώ πέρυσι, ενώ στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης παρατηρείται πλεόνασμα 535 εκατ. (έναντι 268 εκατ. πέρυσι) και στα Νομικά Πρόσωπα 737 (από 356 εκατ. ευρώ).

Ειδικά στα νοσοκομεία παρατηρείται σημαντική συγκράτηση δαπανών, η οποία εξισορροπεί την μείωση των εσόδων.

Όσον αφορά στις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου, διαμορφώθηκαν στο τέλος Μαΐου στα 6,931 δισ. ευρώ από 7,262 δισ. που ήταν ένα μήνα νωρίτερα. Τα χρέη των ασφαλιστικών ταμείων έφθασαν τα 3,89 δισ. ευρώ, των νοσοκομείων στα 1,42 δισ. ευρώ και των ΟΤΑ στα 926 εκατ. ευρώ. Οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων αυξήθηκαν οριακά στα 309 εκατ. ευρώ έναντι 278, 3 εκατ. ευρώ ένα μήνα νωρίτερα.

newmoney.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *