Μέχρι το 2014 ο υποθαλάσσιος αγωγός φυσικού αερίου Λεβιάθαν-Κύπρου, ενδιαφέρον της Gazprom για Κύπρο

Την κατασκευή ενός υποθαλάσσιου αγωγού από τα κοιτάσματα Λεβιάθαν και το Κυπριακό Οικόπεδο 12 προς την Κύπρο και τον εφοδιασμό της κυπριακής αγοράς με φυσικό αέριο πρότεινε η εταιρεία Noble Energy σε συνεργασία με την ισραηλινή Delek σύμφωνα με την….
εφημερίδα Φιλελεύθερος.

Ο αγωγός θα μπορούσε να είναι έτοιμος το 2014 με στόχο να καλύψει τις ανάγκες της Κύπριο η οποία εξετάζει το ενδεχόμενο συνεργασίας με την Shell για την κατασκευή μονάδας υγροποιημένου αερίου που θα μεταφέρεται στο νησί με καράβια.

Σε δεύτερο στάδιο η πρόταση της Noble Energy προβλέπει την μεταφορά του φυσικού αερίου από τα θαλάσσια κοιτάσματα Κύπρου και Ισραήλ στο Βασιλικό, όπου θα κατασκευαστούν μονάδες υγροποίησης και από εκεί εξαγωγές στην Ευρώπη.

Για το συγκεκριμένο έργο υπάρχει συμφωνία και πολιτική βούληση από το Κύπριο πρόεδρο και τον Ισραηλινό πρωθυπουργό. Τέλος μία ακόμα σημαντική εξέλιξη για την Κύπρο είναι η εκδήλωση ενδιαφέροντος της ρωσικής Gazprom να εμπλακεί με οποιοδήποτε τρόπο στο ενεργειακό παιχνίδι που λαμβάνει χώρα στην Κύπρο, είτε στην προμήθεια της Κύπρου με φυσικό αέριο, είτε στη διεκδίκηση κάποιων από τα υπόλοιπα «Οικόπεδα».

Η εμπλοκή της Ρωσίας αποτελεί και επιθυμία της Κυπριακής Δημοκρατίας όπως διαφάνηκε από τις επαφές υψηλόβαθμου στελέχους του ρωσικού κολοσσού, τόσο με τον υπουργό Εμπορίου, Αντώνη Πασχαλίδη, όσο και με άλλους παράγοντες από κυπριακής πλευράς. Επιπλέον είναι γνωστές οι επαφές μεταξύ Gazprom και Delek για τα μέλλον των ενεργειακών προγραμμάτων στην περιοχή.

defencenet.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

1 Comment

  1. Ανώνυμος

    Ο ΔΙΚΟΣ ΜΑΣ Ο ΓΑΠ ΜΑΛΑΚΑΣ ΤΗ ΠΕΡΗΜΕΝΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΕΙ ΑΟΖ ΠΕΡΗΜΕΝΕΙ ΝΑ ΧΡΕΟΚΟΠΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΜΑΣ ΤΑ ΦΑΝΕ ΟΛΑ ΤΖΑΜΠΑ ΚΑΛΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑΣ ΑΝΤΡΑΣ ΜΕ ΑΡΧΙΔΙΑ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΟΛΕΣ ΚΟΥΝΙΣΤΕΣ ΕΙΝΑΙ

    Reply

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *