Γολγοθάς το 2014 για τους ιδιοκτήτες ακινήτων

Σε πολλές –πιθανότατα εννέα– μηνιαίες δόσεις θα μπορεί ο ιδιοκτήτης ακίνητης περιουσίας να εξοφλήσει τον …

ενιαίο φόρο ακινήτων ο οποίος –τρόικας επιτρέπουσας– θα επιβληθεί από την 1/1/2014, αντικαθιστώντας το χαράτσι της ΔΕΗ και τον ΦΑΠ. Η εξόφληση θα μπορεί να γίνει μέχρι και το Δεκέμβριο του 2014 ενώ –σύμφωνα με τον προγραμματισμό– θα αρχίσουμε να πληρώνουμε από τον Απρίλιο του 2014.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι για το επόμενο 15μηνο οι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν να ανέβουν έναν πραγματικό Γολγοθά, καθώς κάθε μήνα που θα περνάει θα πληρώνουν δύο ή τρεις διαφορετικούς φόρους για τα ακίνητά τους. Από τον Απρίλιο του 2014 θα έχουν να αντιμετωπίζουν μόνο τον ενιαίο φόρο, αλλά από αυτόν δεν πρόκειται να απαλλαγούν ποτέ. Κάθε χρόνο, από τον Απρίλιο μέχρι το τέλος του έτους, θα πρέπει να προσθέσουν και αυτό το χαράτσι στο μηνιαίο προϋπολογισμό τους.
Να γιατί το υπουργείο Οικονομικών προωθεί νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα επιτρέπεται σε όσους δεν έχουν ρευστότητα να μεταβιβάσουν ακίνητο στο υπουργείο Οικονομικών. Διότι, για να αντεπεξέλθεις στο πρόγραμμα που ακολουθεί, ή θα πρέπει να έχεις πολλά χρήματα στην άκρη ή θα πρέπει να παραχωρήσεις μέρος της ακίνητης περιουσίας σου.
Έτσι, ο «εφιάλτης» με τους φόρους ακινήτων για το επόμενο 15μηνο περιγράφεται ως εξής:
Οκτώβριος 2013
· Πληρώνουμε τη 2η από τις πέντε δόσεις του χαρατσιού της ΔΕΗ
· Πληρώνουμε την 3η από τις επτά δόσεις για το ΦΑΠ του 2011 και του 2012.
Νοέμβριος 2013
· Πληρώνουμε την 4η από τις επτά δόσεις για το ΦΑΠ του 2011 και του 2012.
Δεκέμβριος 2013
· Πληρώνουμε την 3η από τις πέντε δόσεις του χαρατσιού της ΔΕΗ
· Πληρώνουμε την 5η από τις επτά δόσεις για το ΦΑΠ του 2011 και του 2012
· Πληρώνουμε την 1η από τις τέσσερις δόσεις για το ΦΑΠ του 2013.
Ιανουάριος 2014
· Πληρώνουμε την 6η από τις επτά δόσεις για το ΦΑΠ του 2011 και του 2012
· Πληρώνουμε τη 2η από τις τέσσερις δόσεις για το ΦΑΠ του 2013.
Φεβρουάριος 2014
· Πληρώνουμε την 4η από τις πέντε δόσεις του χαρατσιού της ΔΕΗ
· Πληρώνουμε την 3η από τις τέσσερις δόσεις για το ΦΑΠ του 2013
· Πληρώνουμε την 6η από τις επτά δόσεις για το ΦΑΠ του 2011 και του 2012.
Μάρτιος 2014
· Πληρώνουμε την τελευταία δόση για το ΦΑΠ του 2013
· Πληρώνουμε την τελευταία δόση για τον ΦΑΠ του 2011 και του 2012.
Απρίλιος 2014
· Πληρώνουμε την τελευταία δόση από το χαράτσι της ΔΕΗ
· Αρχίζουμε να πληρώνουμε την 1η από τις (πιθανότατα) εννέα δόσεις του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων

Τα σενάρια για τις αγοραπωλησίες ακινήτων
Έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο φορολόγησης των μεταβιβάσεων ακινήτων, που προβλέπει ακόμη και τη μηδενική φορολόγησή τους, θέλει να «εγκαινιάσει» το υπουργείο Οικονομικών από την 1/1/2014, αν και εφόσον πείσει την τρόικα ότι θα μπορέσει να εισπράξει μέσω του ΕΝΦΑ το 80% τουλάχιστον από τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ που προβλέπονται την επόμενη χρονιά. Το φορολογικό βάρος από τον αγοραστή θα μετατοπιστεί στον πωλητή, με προφανή στόχο να αυξηθεί ο αριθμός των αγοραπωλησιών και να αναθερμανθεί το ενδιαφέρον για την κτηματαγορά. Η μείωση του φορολογικού συντελεστή που εφαρμόζεται στις αγοραπωλησίες ακινήτων αναμένεται να συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο του ενιαίου φόρου κατοχής ακινήτων.

1ο σενάριο
Προβλέπει ο φορολογικός συντελεστής να πέσει ακόμη και στο 0 προκειμένου να δοθεί ένα ισχυρό κίνητρο σε όσους θέλουν να αγοράσουν ακίνητο. Το οικονομικό επιτελείο δεν περιμένει έκρηξη της ζήτησης από την εγχώρια αγορά. Ωστόσο, πιστεύει ότι μπορεί να κεντρίσει το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών. Άλλωστε, έχει ήδη ενεργοποιηθεί ο νόμος που εξασφαλίζει άδεια παραμονής στους Κινέζους που θα αγοράσουν ακίνητο αξίας άνω των 250.000 ευρώ. Η μείωση του συντελεστή στις μεταβιβάσεις θα συνδυαστεί και με την περικοπή άλλων δαπανών (π.χ. την κατάργηση της υποχρεωτικής παράστασης δικηγόρου) προκειμένου να φανεί ως «χείρα φιλίας» προς τους υποψήφιους επενδυτές. Όσο για τα διαφυγόντα έσοδα, θα εξασφαλιστούν από τον προωθούμενο ενιαίο φόρο κατοχής. Δηλαδή, το φορολογικό βάρος θα μεταβιβαστεί από την απόκτηση στην κατοχή.

2ο σενάριο

Το δεύτερο σενάριο προβλέπει γενναία μείωση αλλά όχι κατάργηση του συντελεστή, ο οποίος, σε περίπτωση που υιοθετηθεί αυτή η «μετριοπαθέστερη» λύση, θα διαμορφωθεί γύρω στο 3-4% από 8-10% που είναι σήμερα. Κι ενώ τα νέα για τους υποψήφιους αγοραστές είναι καλά, δεν ισχύει το ίδιο για τους πωλητές. Ήδη από τον Ιούλιο, έχει ψηφιστεί νόμος που αλλάζει τη διαδικασία φορολόγησης των πωλητών. Ο φόρος υπεραξίας, θα επιβάλλεται με συντελεστή 15% στη διαφορά «τιμή πώλησης μείον τιμή απόκτησης», ενώ όσο μεγαλύτερο είναι το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί από την απόκτηση μέχρι την πώληση, τόσο μικρότερος θα είναι και ο φόρος. Το κακό είναι ότι από την 1/1/2014 φόρος θα επιβάλλεται σε όλες τις πωλήσεις και όχι μόνο στα ακίνητα που θα αλλάξουν χέρια για δεύτερη φορά μετά την 1/1/2013, όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί.

Tου Νίκου Σαμοΐλη
tokarfi.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *