Θεσσαλονίκη: Μειώνονται τα τέλη τραπεζοκαθισμάτων για το 2015

Σε μείωση κατά 5% στα τέλη ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων από τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και κατά 50% σε ορισμένες περιπτώσεις στις παραδοσιακές αγορές προχωρά ο δήμος Θεσσαλονίκης, δίνοντας μια μικρή οικονομική ανάσα στους επαγγελματίες.

Την αναπροσαρμογή και τον καθορισμό των τελών χρήσης πεζοδρομίων, πλατειών, υπεδάφους και λοιπών κοινοχρήστων χώρων για το 2015 αναμένεται να εγκρίνει την ερχόμενη Δευτέρα το δημοτικό συμβούλιο.

Τραπεζοκαθίσματα

Το τέλος για τα τραπεζοκαθίσματα καθορίζεται κατά ζώνες, στις οποίες έχουν υπαχθεί οι περιοχές, οι πλατείες και οι δρόμοι, με γνώμονα την δίκαιη επιβάρυνση των καταστηματαρχών ανάλογα με την κίνηση που παρουσιάζει η κάθε περιοχή, όπου βρίσκονται τα καταστήματά.

Σύμφωνα με την εισήγηση της αντιδημαρχίας Οικονομικών και Ανάπτυξης προτείνεται να ισχύσει για το νέο έτος μείωση της τάξης του 5%. Συγκεκριμένα:

– Για τα καταστήματα της πρώτης ζώνης τα τέλη διαμορφώνονται στο ποσό των 123 ευρώ/τ.μ. (από 130 ευρώ/τ.μ φέτος). Εξαίρεση αποτελούν τα καταστήματα που βρίσκονται στη λεωφόρο Νίκης, καθώς και στον άξονα της Αριστοτέλους από την Εγνατία μέχρι και τη λεωφόρο Νίκης, για τα οποία ισχύει χρέωση 303 ευρώ/τ.μ. (από 319 ευρώ/τ.μ. φέτος).

Στην πρώτη ζώνη ανήκουν τα καταστήματα που βρίσκονται

*στην περιοχή που ορίζεται ως εξής: Εγνατία – Αγγελάκη, Μ. Ανδρόνικου, Βασιλέως Γεωργίου, λεωφόρος Νίκης, Κουντουριώτου, Σαλαμίνος, Δωδεκανήσου, Εγνατία (και από τις δύο πλευρές).

*στις οδούς 25ης Μαρτίου, Μάρκου Μπότσαρη, καθώς και στη λεωφόρο Κωνσταντίνου Καραμανλή.

*στη λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου και στην οδό Μαρίας Κάλλας.

*στην περιοχή που περικλείεται από τις οδούς Βασιλέως Γεωργίου, Βασιλίσσης Όλγας, Θεμιστοκλή Σοφούλη, Αργοναυτών, Έδισσον και Βασιλέως Γεωργίου (και από τις δύο πλευρές).

– Για τα καταστήματα της δεύτερης ζώνης ισχύει χρέωση 80 ευρώ/τ.μ. (από 84 ευρώ/τ.μ φέτος).

Στη ζώνη αυτή ανήκουν:

*η οδός Μοναστηρίου από τον αριθμό 1 μέχρι και το 95 και από τον αριθμό 4 μέχρι και το 26 (ιερός ναός Αγίων Πάντων),

*οι οδοί Αλεξάνδρου Παπαναστασίου, Αγίων Πάντων, Ανατολικής Θράκης, Γρηγορίου Κολωνιάρη, Γρηγορίου Λαμπράκη, Διογένους, Δελφών, 26ης Οκτωβρίου (από Εγνατία μέχρι Πολυτεχνείου), Επταπυργίου, Κωνσταντινουπόλεως, Κλεάνθους, Καυτανζόγλου, Μηνά Πατρικίου, Παπάφη (και από τις δύο πλευρές), καθώς και η λεωφόρος Στρατού.

*η περιοχή που περικλείεται από τη Λαγκαδά, τη Δεμερτζή, την Παναγίας Φανερωμένης, την Κλαυδιανού, την Αυρηλιανής, την πλατεία Μουσχουντή, την Ολυμπιάδος, την Κασσάνδρου, την Εθνικής Αμύνης, την Εγνατία και τη Λαγκαδά.

– Για τα καταστήματα της τρίτης ζώνης τα τέλη τραπεζοκαθισμάτων διαμορφώνονται σε 51 ευρώ/τ.μ. (από 53 ευρώ/τ.μ. φέτος). Στην περιοχή αυτή περιλαμβάνονται όλες τις υπολειπόμενες περιοχές της δημοτικής ενότητας Θεσσαλονίκης.

– Για τα καταστήματα της τέταρτης ζώνης, η οποία περιλαμβάνει όλους τους κοινόχρηστους χώρους που ανήκουν στη δημοτική ενότητα της Τριανδρίας, η χρέωση παραμένει στο ποσό των 16 ευρώ/τ.μ.

Πεζόδρομοι – Λαδάδικα

– Στην πρώτη ζώνη στο ποσό των 195 ευρώ/τ.μ. (από 205 ευρώ/τ.μ φέτος). Η ίδια χρέωση ισχύει και για την περιοχή των κάτω Λαδάδικων (η οποία περικλείεται από τις οδούς Αβέρωφ, Αξιού, Κουντουριώτη, Σαλαμίνος, Πολυτεχνείου, Τσιμισκή, Ίωνος Δραγούμη, Κουντουριώτη, Βότση και Αβέρωφ).

Υψηλότερες τιμές θα ισχύσουν για τα καταστήματα της πρώτης ζώνης που βρίσκονται:

*Στον πεζόδρομο της Αριστοτέλους (303 ευρώ/τ.μ. από 319 ευρώ/τ.μ. φέτος).

*Στους πεζόδρομους της Ικτίνου και της Ζεύξιδος (206 ευρώ/τ.μ. από 217 ευρώ/τ.μ. φέτος).

*Στους πεζόδρομους της Καλαποθάκη και της Δημητρίου Γούναρη από τη Μητροπόλεως μέχρι και την Εγνατία (206 ευρώ/τ.μ. από 217 ευρώ/τ.μ. φέτος).

Στους πεζόδρομους των αγορών Βλάλη (Σπανδωνή, Κυδωνιάτου, Ασκητού, Βλάλη, Μενεξέ, Σολωμού) Βατικιώτη (Μπαλάνου, Δραγούμη, Βαρδαμαλή, Βατικιώτου, Αυγερινού, Παπαμάρκου, Δημητσά) και Μπεζεστένι (Σολωμού, Παπαδοπούλου, Καρίπη, Κουντουρά), όπου η χρέωση διαμορφώνεται σε 206 ευρώ/τ.μ. (από 217 ευρώ/τ.μ. φέτος).

– Στη δεύτερη ζώνη τα τέλη τραπεζοκαθισμάτων διαμορφώνονται σε 112 ευρώ/τ.μ. (από 118 ευρώ/τ.μ. φέτος).

– Στην τρίτη ζώνη η χρέωση είναι 73 ευρώ/τ.μ. (από 77 ευρώ/τ.μ. φέτος).

– Στην τέταρτη ζώνη τα τέλη παραμένουν στο ύψος των 35 ευρώ/τ.μ.

Για την περιοχή που περικλείεται από τη Βασιλέως Γεωργίου, τη Μανόλη Ανδρόνικου, τη Νικολάου Γερμανού και το πάρκο της ΧΑΝΘ ορίζεται τέλος 60 ευρώ/τ.μ. τον χρόνο.

Σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους που προορίζονται για την κυκλοφορία πεζών επιβάλλεται ελεύθερη ζώνη όδευσης πεζών με απαραίτητο ελάχιστο πλάτος 2,00 μ. ελεύθερο από κάθε είδους εμπόδιο, που χρησιμοποιείται για τη συνεχή, ασφαλή και ανεμπόδιστη κυκλοφορία.

Σε πλατείες και πάρκα

Ανάλογες μειώσεις προτείνονται και για τα καταστήματα που αναπτύσσουν τραπεζοκαθίσματα σε πλατείες ή πάρκα. Συγκεκριμένα:

– Στην πρώτη ζώνη ορίζονται σε 189 ευρώ/τ.μ. (από 199 ευρώ/τ.μ φέτος). Για την πλατεία Αριστοτέλους η χρέωση είναι 303 ευρώ/τ.μ. (από 319 ευρώ/τ.μ. φέτος), για την πλατεία Άθωνος 206 ευρώ/τ.μ. (από 217 ευρώ/τ.μ. φέτος) και για την πλατεία Ναβαρίνου 212 ευρώ/τ.μ. (από 223 ευρώ/τ.μ. φέτος). Για τα καταστήματα της πλατείας Δημοκρατίας ισχύει η ίδια χρέωση που προτείνεται ευρύτερα για την πρώτη ζώνη, δηλαδή η τιμή των 189 ευρώ/τ.μ.

– Στη δεύτερη ζώνη τα τέλη διαμορφώνονται στο ποσό των 93 ευρώ/τ.μ. (από 98 ευρώ/τ.μ. φέτος).

– Στην τρίτη ζώνη η αντίστοιχη χρέωση διαμορφώνεται σε 61 ευρώ/τ.μ. (από 64 ευρώ/τ.μ. φέτος).

– Στην τέταρτη ζώνη η τιμή παραμένει στο ποσό των 35 ευρώ/τ.μ.

Όταν το ίδιο κατάστημα τοποθετεί τραπεζοκαθίσματα και εντός του πάρκου και στο πεζοδρόμιο, η τιμή χρέωσης είναι ενιαία και είναι η μεγαλύτερη.

Στις παραδοσιακές αγορές – εμπορεύματα

Σε μειώσεις, που σε ορισμένες περιπτώσεις φθάνουν ακόμη και στο 50% αναμένεται να προχωρήσει η δημοτική αρχή για τα δημοτικά τέλη που καταβάλλουν οι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στις παραδοσιακές αγορές της πόλης.

Όλοι οι δρόμοι και πεζόδρομοι της αγοράς «Βλάλη (Καπάνι)», «Βατικιώτη» & «Μπεζεστένι» καθώς και τα παλαιοπωλεία της περιοχής Μπιτ Παζάρ (Τοσίτσα, Καρμπολά κλπ), στο πλαίσιο της προσπάθειας του Δήμου για την ανάδειξη του Ιστορικού Κέντρου της πόλης και την ενίσχυση των παραδοσιακών επαγγελμάτων, θα καταβάλλουν τέλος 65,00 ευρώ το τ.μ ανά έτος από 114,75 ευρώ/τ.μ..

Για τα ανθοπωλεία οδού Βασ. Ηρακλείου: 2348,00 ευρώ το χρόνο το καθένα και για εμβαδόν κοινοχρήστου χώρου 12 τ.μ. στον οποίο περιλαμβάνεται και ο καλυμμένος με το περίπτερο κοινόχρηστος χώρος, ανεξάρτητα από την διάρκεια χρήσης του χώρου αυτού. Σε περίπτωση που για οποιοδήποτε λόγο δεν λειτουργήσει καθόλου στο διάστημα από 1-1-2015 έως 31-12-2015 κάποιο από τα ανθοπωλεία αυτά, ορίζεται τέλος χρήσης του καλυμμένου μόνο κοινόχρηστου χώρου (δηλ. 12 τμ.) που καταλαμβάνεται από το ήδη υπάρχον περίπτερο 1.030,00 ευρώ το χρόνο. Στα παραπάνω τέλη γίνεται μείωση 50%, λόγω των έργων ανάπλασης που θα πραγματοποιηθούν, στο πλαίσιο της αναβάθμισης του κέντρου της πόλης και της εναρμόνισής του με τον περιβάλλοντα ιστορικό τόπο.

πηγή: voria.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *