“Και οι Ολυμπιακές αγώνες του 2020 πάνε στο… Τόκιο!”

Και όμως! Ήταν έκπληξη η επιλογή του Τόκιο για τους Ολυμπιακούς του 2020. Αλλά οι Γιαπωνέζοι κατάφεραν με το δικό τους τρόπο να αποδυναμώσουν τις ανησυχίες για τη Φουκοσίμα και να πείσουν ότι θα …
“κάνουν τη διαφορά”.

«Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή έχει την τιμή να ανακοινώσει ότι οι αγώνες της 32ης Ολυμπιάδας θα διοργανωθούν στην πόλη του Τόκιο».
Η μαγική φράση του Προέδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Ζαγκ Ρόγκ από το Μπουένος Άιρες που έστειλε στα ουράνια εκατομμύρια Γιαπωνέζων και στα «τάρταρα» εκατομμύρια Τούρκων, που περίμεναν με μεγάλη αγωνία την ετυμηγορία της Επιτροπής. Η υποψηφιότητα της Μαδρίτης απέτυχε ως πρώτη.

Καινοτομία και ασφάλεια

Απογοήτευση για την Τουρκία. Ο Ερνοτγάν με μέλη της τουρκικής επιτροπής διεκδίκησης Απογοήτευση για την Τουρκία. Ο Ερνοτγάν με μέλη της τουρκικής επιτροπής διεκδίκησης
Όμως παρά τους όποιους ενδοιασμούς ακούστηκαν για τις επιπτώσεις από το πυρηνικό ατύχημα στη Φουκοσίμα η ιαπωνική επιτροπή διεκδίκησης των αγώνων έπεισε τελικά ότι η επιλογή του Τόκιο είναι η καλύτερη σε τρία σημαντικά σημεία: στην εξασφάλιση υποδομών, στη σταθερότητα και στη ασφάλεια και στην εορταστική ατμόσφαιρα, όπως είχε γίνει και το 2002 στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου. Επί πλέον οι Ιάπωνες κατάφεραν να κάνουν τη διαφορά και στον τομέα της καινοτομίας με το φουτουριστικό στάδιο της φημισμένης βρετανίδας αρχιτεκτόνισσας, ιρακινής καταγωγής, της Ζάχα Χαντίτ. Το 85% των χώρων τέλεσης των ολυμπιακών αθλημάτων βρίσκονται σε ακτίνα 8 χιλιομέτρων από το Ολυμπιακό Χωριό. Λίγο πριν την ανακοίνωση της απόφασης ο ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε διαβεβαίωσε ότι η χώρα του έχει υπό έλεγχο την κατάσταση στη Φουκοσίμα και τις επιπτώσεις από το πυρηνικό ατύχημα.
Ποτέ γιαπωνέζος αθλητής ντοπαρισμένος

Ενθουσιασμός και στο Τόκιο Ενθουσιασμός και στο Τόκιο
Ένα άλλο σημείο που χρησιμοποίησε διακριτικά αλλά με σωστές κινήσεις η ιαπωνική επιτροπή διεκδίκησης για να πείσει τα μέλη της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής ήταν ότι δεν βρέθηκε ποτέ αθλητής της χώρας να έχει κάνει χρήση αναβολικών. Η κυβέρνηση του Τόκιο υποσχέθηκε μάλιστα να ενισχύσει τη συμβολή της στο έργο της Διεθνούς Επιτροπής Αντιτόπινγκ (Wada).
«Το Τόκιο, στα μάτια των μελών της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής αντιπροσωπεύει κάποια σταθερότητα σε αυτήν την ασταθή περίοδο στον κόσμο αλλά και κάποια παράδοση στην υποψηφιότητα», δήλωσε ο Τόμας Μπαχ, πρόεδρος του Γερμανικού Συνδέσμου Ολυμπιακών Αθλημάτων. «Οι Γιαπωνέζοι βελτίωσαν ακόμη και την τελευταία στιγμή την υποψηφιότητά τους και εξασφάλισαν την ασφάλεια στον οικονομικό αλλά και στον πολιτικό τομέα. Νομίζω όλα αυτά τα επιχειρήματα συνέβαλαν, ώστε να θεωρηθεί το Τόκιο η πιο σταθερή και η πιο ασφαλής επιλογή».
Αγώνες για συνταξιούχους

Τόκιο 2020: η αντίστροφη μέτρηση αρχίζει Τόκιο 2020: η αντίστροφη μέτρηση αρχίζει
Μεγάλη ήταν η απογοήτευση στην Τουρκία. «Πρέπει να αποδεχθούμε την απόφαση», δήλωσε ο τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν. Όμως η Κωνσταντινούπολη δεν θα μείνει χωρίς παγκόσμια προβολή. Μετά την χθεσινή αποτυχία αυξάνουν οι πιθανότητες να φιλοξενήσει την ίδια χρονιά τον ημιτελικό και τον τελικό του Μουντιάλ. Ήδη η Γερμανική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου ανακοίνωσε ότι σε περίπτωση που το Μόναχο επιλεγεί ως φιλοξενούσα πόλη του τελικού, θα παραχωρήσει τη θέση της στην Κωνσταντινούπολη. Απομένουν δύο ακόμη σημαντικές αποφάσεις. Την ερχόμενη Τρίτη (10.09) θα ξεκαθαριστεί αν θα παραμείνει η πάλη ολυμπιακό αγώνισμα και αν θα προστεθούν κι άλλα και στη συνέχεια θα εκλεγεί ο νέος πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής. Ο Ζακ Ρόγκ παίρνει «σύνταξη» και παραδίδει τη σκυτάλη κατά πάσα πιθανότητα στον Τόμας Μπαχ. Στην τελευταία συνέντευξη τύπου και στο ερώτημα τί περιμένει του 2020 από το Τόκιο, ο 71ενός Βέλγος απάντησε: «καταρχήν περιμένω ότι το Τόκιο θα κάνει όλες τις απαραίτητες προετοιμασίες για να κάνει άνετους τους Αγώνες για συνταξιούχους».

telalhs.blogspot.com

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *