20 σημαντικότερες καινοτομίες στον τομέα του φαγητού!

perierga.gr - 20 σημαντικότερες καινοτομίες στην ιστορία του φαγητούΗ λίστα περιλαμβάνει 20 καινούργιες ανακαλύψεις αλλά και πολύ παλιότερες που παίζουν σημαντικό ρόλο στο φαγητό, από τον τρόπο παρασκευής του και τα μαγειρικά σκεύη μέχρι τα μαχαιροπίρουνα και…
το δίχτυ ψαρέματος. Αρχικά μια επιτροπή από διακεκριμένους επιστήμονες της Royal Society (Εθνική Ακαδημία Επιστημών) επέλεξε 100 σπουδαίες ανακαλύψεις-εφευρέσεις, από τις οποίες εν τέλει δημιουργήθηκε η λίστα με τις 20 σημαντικότερες. Τα κριτήρια επιλογής ήταν τέσσερα: προσβασιμότητα, παραγωγικότητα, αισθητική και υγεία. Παρακάτω παρατίθενται οι ανακαλύψεις με αντίστροφη σειρά.

 20. Τηγάνισμα

 Η πρακτική τηγανίσματος των υλικών σε λάδι, βούτυρο ή λίπος πιστεύεται ότι εφευρέθηκε από τους αρχαίους Αιγύπτιους περίπου το 2500 π.Χ.

 19. Φούρνος Μικροκυμάτων

 Αρκετά πρόσφατη ανακάλυψη, ο φούρνος μικροκυμάτων εφευρέθηκε από τον Δρ. Percy Spencer, ο οποίος βασίστηκε σε τεχνολογία ραντάρ που χρησιμοποιήθηκε κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο πρώτος φούρνος πωλήθηκε το 1947.

 18. Βαρέλια

 Οι Κέλτες λέγεται ότι ήταν οι πρώτοι που δημιούργησαν ένα βαρέλι παρόμοιο με αυτά που ξέρουμε σήμερα. Ξύλινες σανίδες η μία δίπλα στην άλλη συγκρατούνταν από σιδερένιες ταινίες και στο πάνω και κάτω μέρος έκλειναν από κομμάτια ξύλου.

 17. Φελλός

 Μέχρι το 1650, οι Γάλλοι οινοπαραγωγοί δεν χρησιμοποιούσαν φελλούς για να κλείσουν τα μπουκάλια τους, αλλά κουρέλια με λάδι τα οποία σφήνωναν στο στόμιο.

16. Σκεύη φαγητού

 Τα σκεύη του φαγητού (πιάτα, μαχαιροπίρουνα κ.λπ.) έχουν αλλάξει πολλές μορφές μέσα στα χρόνια. Το πιρούνι, για παράδειγμα, μπήκε στα τραπέζια της βασιλικής αυλής στη Μέση Ανατολή τον 7ο αιώνα.

 15. Μαχαίρι κουζίνας

 Παρ’ ότι κατά τους προϊστορικούς χρόνους μαρτυράται η χρήση μαχαιριών, σχετικά πρόσφατα στα χρόνια της ανθρώπινης ιστορίας παρατηρήθηκαν μαχαίρια ειδικά σχεδιασμένα για τις ανάγκες της κουζίνας.

 14. Κατσαρόλα

 Οι κατσαρόλες είναι δύσκολο να πούμε πότε ακριβώς ανακαλύφθηκαν, καθώς συναντώνται σε διάφορες μορφές από πολύ παλιά. Η πρώτη τους μορφή ήταν μάλλον από πηλό ή πέτρα, ενώ σήμερα είναι κυρίως μεταλλικές.

 13. Ποικιλία σποράς

 Κατά τη διάρκεια των χρόνων οι άνθρωποι χρησιμοποίησαν την πρακτική της καλλιέργειας διαφορετικών ειδών (φρούτων ή λαχανικών) στο ίδιο χωράφι.

 12. Δίχτυ

 Το παλαιότερο δίχτυ για αλιεία που σώζεται μέχρι σήμερα ήταν κατασκευασμένο από ιτιά και βρέθηκε γύρω στο 8300 π.Χ., στην πόλη Antrea της Φινλανδίας.

 11. Ζύμωση

 Η ζύμωση είναι μια χημική διαδικασία που αξιοποιείται ιδιαίτερα στην παραγωγή κρασιού και μπίρας. Οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν –ασυνείδητα- την πρακτική της ζύμωσης εδώ και χιλιάδες χρόνια, αλλά η ακριβής διαδικασία ορίστηκε τον 17ο αιώνα.

 10. Άροτρο

 Το άροτρο θεωρείται ως το πιο σημαντικό γεωργικό εργαλείο από την αρχή της ιστορίας. Ο μηχανισμός του, που εξελίχθηκε ιδιαίτερα στους Ρωμαϊκούς χρόνους, γυρίζει και δημιουργεί κενά στη γη, για να καλλιεργηθούν οι σπόροι και, παράλληλα, καταπολεμά τα ζιζάνια.

 9. Μύλοι

 Νερόμυλοι εφευρέθηκαν για πρώτη φορά από τους Έλληνες για το άλεσμα των σιτηρών, μειώνοντας με αυτό τον τρόπο την ανθρώπινη εργασία που απαιτείται για το άλεσμα.

 8. Επιλεκτική εκτροφή

 Η επιλεκτική διαδικασία αναπαραγωγής φυτών και ζώων με ειδικά χαρακτηριστικά εξηγήθηκε πρώτη φορά από τον Δαρβίνο στην «Καταγωγή των Ειδών», αλλά υπάρχουν ενδείξεις ότι τη χρησιμοποιούσαν για χιλιάδες χρόνια.

 7. Ψωμί

 Στους Αιγύπτιους «πιστώνεται» η πρώτη σκόπιμη χρήση για το προζύμι αλλά και η παραγωγή ψωμιού με σχεδόν σύγχρονες μεθόδους από το 2600 π.Χ.

 6. Θεριζοαλωνιστική μηχανή

 Ο Αμερικανός αγρότης Hiram Moore εφηύρε την πρώτη θεριζοαλωνιστική μηχανή το 1834, με τις πρώτες μορφές της να σέρνονται από μουλάρια ή άλογα. Το όνομά της προέρχεται από τον συνδυασμό του θερισμού και του αλωνίσματος.

 5. Άρδευση

 Το 6000 π.Χ. ξεκίνησε το σύστημα της άρδευσης σχεδόν ταυτόχρονα στην Αίγυπτο και τη Μεσοποταμία, από ανάγκη για τη διοχέτευση των νερών του πλημμυρισμένου Νείλου, του Τίγρη και του Ευφράτη.

 4. Φούρνος

 Οι φούρνοι είναι παλιότεροι από ό,τι φανταζόμαστε, φτάνοντας ακόμα και χιλιάδες χρόνια πίσω. Η πρώτη γραπτή μαρτυρία ψησίματος σε χτιστό φούρνο αναφέρεται το 1490 στη Γαλλία. Σήμερα φυσικά, ο φούρνος είναι ηλεκτρικός, ακόμα και γκαζιού και πολύ πιο εξελιγμένος τεχνολογικά.

 3. Κονσερβοποίηση

 Η διαδικασία της διατήρησης των τροφίμων σε ένα αεροστεγές δοχείο είχε αρχικά σχεδιαστεί κατά τους Ναπολεόντειους Πολέμους, όταν η γαλλική κυβέρνηση πρόσφερε χρηματικό ποσό ύψους 12.000 φράγκων σε όποιον κατάφερνε να εφεύρει έναν φθηνό τρόπο για να διατηρηθούν μεγάλες ποσότητες τροφίμων για μεγάλο χρονικό διάστημα για το στρατό. Ο ζαχαροπλάστης και ζυθοποιός Nicolas Appert κέρδισε το βραβείο το 1810, αφού πρώτα πειραματιζόταν για μία δεκαετία με γυάλινα δοχεία σφραγισμένα με κερί και σύρμα, τα οποία διατηρούνταν σε βραστό νερό για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

 2. Παστερίωση-αποστείρωση

 Ο Γάλλος χημικός Louis Pasteur είναι εκείνος που ανακάλυψε την έννοια της παστερίωσης, η οποία αρχικά προοριζόταν για την προστασία της μπίρας και του κρασιού από την αλλοίωση. Η μέθοδος περιλαμβάνει θέρμανση των τροφίμων για κάποιο χρονικό διάστημα και αμέσως μετά την ψύξη τους, η οποία αποτρέπει την ανάπτυξη μικροβίων.

 1. Ψυγείο

 Το πρώτο κατοχυρωμένο με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας ψυγείο δημιουργήθηκε από τον Jacob Perkins το 1834, αλλά το 1913 τα ψυγεία ξεκίνησαν να χρησιμοποιούνται στο σπίτι.

 ΠΗΓΗ: perierga

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *