Η υποκρισία της Ατζέντας 21 “καίει” και τα δάση μας

Όποιος δεν έχει ακόμα καταλάβει τι ρόλο παίζει η λεγόμενη Ατζέντα 21 στην μαύρη εξέλιξη της ζωής μας, και το μέγεθος της υποκρισίας και
ψευτιάς της, αφού υποτίθεται ότι προστατεύει το περιβάλλον ενώ στην ουσία καταστρέφει, ίσως τώρα να αρχίσει να το καταλαβαίνει. Το “κάψιμο” των δασών μας προ των πυλών.

Νόμιζες θα σταματήσουν στους αιγιαλούς;

Με διαδικασίες fast track θα ανακαλείται ή θα αίρεται εντός τριμήνου η απόφαση αναδάσωσης περιοχών από τον γενικό γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ενώ επιτρέπονται σύνθετες τουριστικές εγκαταστάσεις, μεγάλα έργα υποδομής και πλήθος επενδυτικών δραστηριοτήτων και εκμεταλλεύσεων μέσα στα δάση. Τα παραπάνω προβλέπει το τελικό κείμενο του δασικού νομοσχεδίου, που καταθέτει εντός της εβδομάδας το ΥΠΕΚΑ για ψήφιση στη Βουλή.
Σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία το δασικό νομοσχέδιο, συμπεριλαμβάνεται στις μνημονιακές υποχρεώσεις και στα προαπαιτούμενα για την είσπραξη της δόσης Ιουλίου. Ειδικότερα, παρά το γεγονός ότι το υπουργείο απέσυρε σκανδαλώδεις διατάξεις οι οποίες προέβλεπαν αλλαγή του ορισμού του δάσους και κατάργηση της δασικής προστασίας εκτάσεων δημόσιας γης, ωστόσο το νομοσχέδιο προβλέπει τον αποχαρακτηρισμό χιλιάδων στρεμμάτων, κυρίως γεωργικής γης με διαδικασίες fast track.

Παράλληλα καταργείται η ενδιάμεση εισήγηση πρωτοβάθμιας επιτροπής για την άρση αναδάσωσης για να απλουστευθεί η σχετική διαδικασία. Επιπρόσθετα, προβλέπονται σύνθετα τουριστικά καταλύματα, κέντρα αναζωογόνησης και ευεξίας, καθώς και κέντρα ιαματικού τουρισμού σε δάση και δασικές εκτάσεις. Αλλάζει ο νόμος 4030/2011 που προβλέπει ότι οι τουριστικές εγκαταστάσεις μπορούν να καταλαμβάνουν 30% της έκτασης δασών ή δασικών εκτάσεων. Στο σχέδιο νόμου του ΥΠΕΚΑ, το ποσοστό δόμησης από 10% μειώνεται σε 5% και ο συντελεστής περιορίζεται στο 0,05 από 0,1 που ισχύει σήμερα.

Στις επιτρεπόμενες εντός των δασών χρήσεις περιλαμβάνονται βιομηχανικές εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούν ως πρώτη ύλη το ξύλο, βιομηχανίες εμφιάλωσης νερού, μόνιμες κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, αθλητικές εγκαστάσεις, ΧΥΤΑ, κεραίες ραδιοτηλεοτπικών μέσων, κέντρα υποδοχής μεταναστών, μεγάλα δημόσια έργα κ.α. [πηγή: www.dikaiologitika.gr]

Δασικό νομοσχέδιο

Το ΥΠΕΚΑ ξαναχτύπησε! Αυτή τη φορά με το σχέδιο νόμου «Περιβαλλοντική αναβάθμιση και ιδιωτική πολεοδόμηση – Βιώσιμη ανάπτυξη οικισμών – Ρυθμίσεις δασικής νομοθεσίας» που αναμένεται να κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή προκειμένου να εξυπηρετήσει μεμονωμένα συμφέροντα, να ικανοποιήσει διάφορα ρουσφέτια που εδώ και καιρό γλυκοκοιτάζουν τα δάση, υποσχόμενα επενδύσεις και ανάπτυξη στους ιθαγενείς.

Μεμονωμένα συμφέροντα από τουριστικά fund και μεταλλευτικές επιχειρήσεις μέχρι «οικιστές» εντός δασών, οικοδομικούς συνεταιρισμούς εντός δασών και κτηνοτροφικές μονάδες.

Το δεδομένο είναι ότι με τις ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου αποχαρακτηρίζεται άγνωστος αριθμός δασών και δασικών εκτάσεων. Και λέμε άγνωστος γιατί το ΥΠΕΚΑ δεν είναι σε θέση να απαντήσει πόσοι οικισμοί εντός δασών νομιμοποιούνται, πόσες δασικές εκτάσεις μετονομάζονται σε αγροτικές και πόσοι οικοδομικοί συνεταιρισμοί θα μπορούν να κτίσουν και μέσα σε δάση.

Δάσος – τσιμέντο 5 αστέρων!

Πλέον στα δάση και τις δασικές εκτάσεις της χώρας μπορούν να κτίζονται τα πάντα και συγκεκριμένα:
Οργανωμένοι υποδοχείς τουριστικών δραστηριοτήτων
Ξενοδοχειακά καταλύματα 4 και 5 αστέρων
Μονάδες ιαματικής θεραπείας
Γήπεδα γκόλφ
Κέντρα ιαματικού τουρισμού-θερμαλισμού
Κέντρα αναζωογόνησης και ευεξίας
Ειδική τουριστική υποδομή
Εγκαταστάσεις αξιοποίησης ιαματικών πόρων
Σχοινοσιδηρόδρομοι, καλωδιοκίνητοι εναέριοι θάλαμοι και τηλεσκί    

Στο σχέδιο νόμου υπάρχει ειδική πρόβλεψη και για τη δημιουργία σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων μέσα σε ιδιωτικά δάση και δασικές εκτάσεις. Όπου σύνθετα τουριστικά καταλύματα είναι ένα νέο «προϊόν» όπως λένε στην πιάτσα που περιλαμβάνει ξενοδοχεία 5 αστέρων, γήπεδα γκολφ, συνεδριακά κέντρα, μαρίνες, κέντρα θαλασσοθεραπείας, μονάδες ιαματικού τουρισμού, κέντρα αναζωογόνησης και τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες.

Λατομεία

Μια δεύτερη ομάδα συμφερόντων που ευεργετείται με τις ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου είναι οι λατομικές και μεταλλευτικές επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα προβλέπονται τα εξής ωραία:

Δεν κηρύσσονται αναδασωτέες μετά από πυρκαγιά οι λατομικές ζώνες, προκειμένου να συνεχίσει απρόσκοπτα η λειτουργία τους, καθώς είχε ήδη συντελεστεί νόμιμη αλλαγή χρήσης! Όπου οι λατομικές ζώνες μπορεί να είναι μερικές εκατοντάδες στρέμματα δάσους και δασικών εκτάσεων.
Όσοι έχουν λατομεία ή μεταλλεία εντός δασών και δασικών εκτάσεων μπορούν να δηλώσουν αδυναμία αποκατάστασης του τοπίου που κατέστρεψαν (σ.σ γιατί η αποκατάσταση χρειάζεται περιβαλλοντική μελέτη και να βάλουν το χέρι βαθιά στην τσέπη) και αντί της αποκατάστασης να αναδασώσουν μια άλλη περιοχή μετά από υπόδειξη της δασικής υπηρεσίας!
Και στη συνέχεια τα μεταλλεία και τα λατομεία που έπαυσε η λειτουργία τους και δεν αποκαταστάθηκαν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως χώροι εναλλακτικής διαχείρισης στερεών αποβλήτων

Αποχαρακτηρισμοί – νομιμοποιήσεις

Εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα που πριν το Σύνταγμα του 1975 είχαν εκχερσωθεί, χαρακτηρίζονται αγροτικές εκτάσεις και έναντι τιμήματος μπορούν να εξαγοραστούν ακόμα και από μη κατ΄επάγγελμα αγρότες.
Νομιμοποιούνται οικισμοί που οριοθετήθηκαν εντός δασών και δασικών εκτάσεων μετά την ψήφιση του Συντάγματος του 1975 και πριν την εφαρμογή του Ν998 για τα δάση. Για τους οικισμούς αυτούς – άγνωστος για το ΥΠΕΚΑ ο αριθμός- ακυρώνονται αποφάσεις των δασικών υπηρεσιών.
Δίνεται το πράσινο φως για εγκατάσταση εντός δασών και δασικών εκτάσεων μόνιμων κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων και νομιμοποιούνται οι υφιστάμενες.
Οικοδομικοί συνεταιρισμοί που κατέχουν δάση και δασικές εκτάσεις εντός των οποίων δεν μπορούν να κτίσουν έχουν δυο επιλογές. Η πρώτη είναι να ανταλλάξουν τις δασικές εκτάσεις με δημόσιες χορτολιβαδικές!

Και η δεύτερη,  να αποδώσουν στο δημόσιο ποσοστό τουλάχιστον 50% της υπό ρύθμιση έκτασης, η οποία θα χαρακτηρίζεται ως προστατευόμενη περιοχή και θα τίθεται στην αρμοδιότητα και τη διαχείριση των αρμοδίων υπηρεσιών. Όσον αφορά στις δασικές, αναδασωτέες εκτάσεις αλλά ακόμα και τους αρχαιολογικούς χώρους, , η διαδικασία της ρύθμισης επιτρέπεται μόνο υπό την προϋπόθεση να αποδίδεται στο Ελληνικό Δημόσιο μέσω της διαδικασίας της Τράπεζας Γης ποσοστό τουλάχιστον 50% της υπό προστασία ιδιωτικής έκτασης!

Και κάτι τελευταίο για να καταλάβουμε το μέγεθος της προχειρότητας. Με το άρθρο 28, παράγραφος 29 του σχεδίου νόμου, τροποποιούνται άρθρα του νομοσχεδίου για τη «Χωροταξική και πολεοδομική μεταρρύθμιση – Βιώσιμη ανάπτυξη» που ψηφίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή! [πηγή: Το Ποντίκι]

Τροποποιούνται άρθρα του ήδη ψηφισμένου νομοσχεδίου για τη «Χωροταξική και πολεοδομική μεταρρύθμιση – Βιώσιμη ανάπτυξη»!!! Έτσι το λένε μετά την υπογραφή της Ατζέντας 21 … Βιώσιμη -my ass- Ανάπτυξη. Μια ανάπτυξη βιώσιμη για την ελίτ και θανάσιμη για λαούς και πλανήτη!

ΑΥΤΗ είναι η Ατζέντα 21!
ΜΑΘΕ ΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΤΖΕΝΤΑ 21 ΠΟΥ ΚΡΥΒΟΥΝ ΣΤΑ ΦΑΝΕΡΑ!

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *