«Κοιμούνται» στο συρτάρι 21 εκ. ευρώ που δικαιούται η Ηλεία από το Ταμείο Μολυβιάτη

Σε «σκάνδαλο» εξελίσσεται το θέμα της αξιοποίησης μέρους των χρημάτων από το πρ. «ταμείο Μολυβιάτη» υπέρ των…..

πυροπλήκτων κι αυτή τη φορά όχι με ευθύνη της κυβέρνησης, αλλά της τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Επί δύο και τρία χρόνια οι δήμαρχοι ωρύοντο για τα χρήματα που δεν τους εδίδοντο προκειμένου να εκτελέσουν αναγκαία έργα υποδομής στις πυρόπληκτες περιοχές. Τελικά εδέησε και τον Δεκέμβριο του 2012 η κυβέρνηση ενέκρινε την χορήγηση 24,7 εκ. ευρώ στην περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας για τους πυρόπληκτους από τα οποία τα 21 εκ. στο νομό Ηλείας. Δόθηκε μάλιστα προθεσμία μέχρι το τέλος του περσινού Μάρτη (δηλ. του 2013) στους δήμους να καταθέσουν φακέλους με τα έργα που επιθυμούσαν και περιλαμβάνοντο στα κριτήρια που είχαν τεθεί για να τα δημοπρατήσουν.

Από τότε πέρασε ένας χρόνος και δεν δημοπρατήθηκε ούτε ένα έργο. Και τα χρήματα παραμένουν στον αντίστοιχο λογαριασμό που υπάρχει στην Τράπεζα. Αιτία για την πρωτοφανή αυτή κατάσταση είναι το γεγονός ότι κανείς δήμος δεν είχε ολοκληρωμένη μελέτη και συνεπώς ώριμο φάκελο έστω και για ένα έργο.

Ρωτήσαμε τον πρόεδρο της οικονομικής επιτροπής της Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδος Χρ. Χριστοδουλόπουλο ο οποίος επεσήμανε ότι η αρμόδια επιτροπή εξετάζει τώρα κάποιους φακέλους που – ουσιαστικά – εκπρόθεσμα κατατέθηκαν. Το ίδιο επιβεβαίωσε και ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Χαρ. Καφύρας μιλώντας πρόσφατα σε ραδιοφωνική εκπομπή στην ΕΡΑ Πύργου.

Θα σημειώσουμε εδώ την παρέμβαση του κ. Καφύρα πέρσι σε συνεδρίαση του Περιφερειακού συμβουλίου στην οποία είχε μεταξύ άλλων επισημάνει την αδικία στην κατανομή των πιστώσεων ανά πληγείσα, από τις πυρκαγιές, Περιφέρεια

– Δυτ. Ελλάδα 52%

– Πελοποννήσου 33,26%

– Στερεά Ελλάδα 14,74%

όταν το ποσοστό ζημιάς στη Δυτ. Ελλάδα έφθανε το 61,6% και άρα ανάλογη θα έπρεπε να ήταν η κατανομή.

Παρ’ όλα αυτά έστω και αυτά τα χρήματα που κατανεμήθηκαν, οι δήμοι ένα χρόνο αργότερα και παρά τις τεράστιες ανάγκες δεν κατόρθωσαν να τα απορροφήσουν. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι για το μοναδικό έργο που παρουσιάστηκε μελέτη ήταν για την επισκευή του μουσείου ολυμπιακών αγώνων στην Αρχ. Ολυμπία.

patrisnews.com

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *