Το δημοκρατικό πολίτευμα στην 21 Απριλιου 1967..

” Επεσε όχι σαν ώριμο φρούτο, αλλά σαν σαπισμένο”..

Το 2007 για τα σαράντα χρόνια από το πραξικόπημα ο μακαρίτης αγωνιστής Καρκαγίαννης από τις στήλες της Καθημερινής (29/4/2007):

Το δημοκρατικό πολίτευμα πριν καταλυθεί το 1967 είχε υπονομευθεί πολιτικά

Γράφει ο Aντωνης Kαρκαγιαννης

Αναγνώστης, αφού διάβασε όσα έγραψε ο Τύπος και άκουσε όσα μετέδωσε η τηλεόραση για τα σαράντα χρόνια από το πραξικόπημα του 1967, μου τηλεφώνησε και….
μου είπε περίπου τα εξής:

«Γράφετε για το πραξικόπημα με κάποιο είδος κρυφής και ανομολόγητης νοσταλγίας για τη δυστυχία που μας βρήκε. Οι αναμνήσεις από διώξεις, βασανιστήρια, ξερονήσια, από δίκες και καταδίκες καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος από όσα γράφετε. Μετά έρχεται η ίντριγκα του πραξικοπήματος, τα στοιχεία που συνθέτουον τη συνωμοσία των συνταγματαρχών. Πώς πήραν την απόφαση, πώς κινήθηκαν εκείνο το μοιραίο βράδυ, πώς βραχυκύκλωσαν τους στρατηγούς, που και αυτοί ετοίμαζαν το δικό τους πραξικόπημα, και πώς, μέσα σε λίγες ώρες, εξουδετέρωσαν και αιχμαλώτισαν ολόκληρη τη νόμιμη ηγεσία της χώρας, τον βασιλιά, την κυβέρνηση, τα πολιτικά κόμματα, όλους τους έπιασαν στον ύπνο! Φοβάμαι ότι ένας νεότερος (ίσως το 80% του πληθυσμού είναι “νεότεροι”) θα αισθανόταν θαυμασμό για τους συνταγματάρχες πραξικοπηματίες, για την οργανωτικότητα και την αποφασιστικότητά τους και περιφρόνηση για την τότε πολιτική ηγεσία, η οποία αφέθηκε να πιαστεί στον ύπνο και δεν επιχείρησε καν να υπερασπισθεί το δημοκρατικό πολίτευμα, στο οποίο και η ίδια όφειλε την ύπαρξή της.

Δεν αμφισβητώ τα όσα γράφετε. Ηταν τόσα και άλλα τόσα. Ελάχιστα, όμως, ασχοληθήκατε με τα πολιτικά αίτια του πραξικοπήματος. Τι ήταν εκείνο που επέτρεψε στους συνταγματάρχες να οργανωθούν τόσο καλά, να εφαρμόσουν τα σχέδιά τους και μέσα σε λίγες ώρες να καταλύσουν το δημοκρατικό πολίτευμα, πιάνοντας στον ύπνο ολόκληρη την πολιτική ηγεσία.»

Λίγες μέρες πριν από το πραξικόπημα έτυχε να πάρω μέρος σε μια σύσκεψη στελεχών στα γραφεία της τότε ΕΔΑ. Πλησίαζαν οι εκλογές και αντικείμενο της σύσκεψης ήταν η οργάνωση του προεκλογικού αγώνα, ώστε η Αριστερά να βγει ενισχυμένη. Θυμάμαι τον εισηγητή (μέλος της ηγεσίας της ΕΔΑ και κρυφά της ηγεσίας του παράνομου ΚΚΕ) να λέει ότι η απειλή προέρχεται από την αριστερή δημαγωγία του Ανδρέα Παπανδρέου που προσπαθούσε να υπερφαλαγγίσει την Αριστερά (το κατόρθωσε αργότερα, μετά τη δικτατορία). Συνεπώς τα προεκλογικά συνθήματα της Αριστεράς θα πρέπει να υπερακοντίζουν εκείνα του Ανδρέα Παπανδρέου προς μια πιο ριζοσπαστική αλλαγή της ελληνικής κοινωνίας και του πολιτικού συστήματος.

Μετά την εισήγηση σηκώθηκε ο μακαρίτης Ανδρέας Λεντάκης (ηγετικό στέλεχος της Νεολαίας Λαμπράκη και μετά τη δικτατορία, δήμαρχος Υμηττού επί δύο τετραετίες και βουλευτής) και είπε ότι το ερώτημα δεν είναι ποιος θα βγει ενισχυμένος από τις εκλογές, το ερώτημα είναι αν θα φτάσουμε στις εκλογές. Αρκεί να φτάσουμε στις εκλογές και ας τις κερδίσει η ΕΡΕ. Είπε πολλά και κατέληξε: η κύρια απειλή δεν προέρχεται από τη δημαγωγία του Ανδρέα Παπανδρέου, την οποία πρέπει η Αριστερά να αντιμετωπίσει με περισσότερη δημαγωγία. Η απειλή προέρχεται από την κατάλυση του δημοκρατικού πολιτεύματος και τη ματαίωση των εκλογών.

Ο Ανδρέας Λεντάκης, νέος τότε, περίπου τριαντάρης, είχε το δικό του τρόπο να σκέφτεται και να αναλύει τα γεγονότα και νομίζαμε ότι ήταν παράξενος. Δεν ήταν παράξενος. Απλώς σκεφτόταν πιο ελεύθερα και πιο αδογμάτιστα από την ηγεσία και από όλους εμάς.

Τον άμεσο κίνδυνο κατάλυσης του δημοκρατικού πολιτεύματος φαίνεται ότι κατάλαβε και ο ηγέτης της Ενωσης Κέντρου ο Γεώργιος Παπανδρέου. Τον Δεκέμβριο του 1966 συμφώνησε στην πτώση της κυβέρνησης Παρασκευόπουλου και την αντικατάστασή της από αμιγή κυβέρνηση της μειοψηφίας της ΕΡΕ από τον Παναγιώτη Κανελλόπουλο. Πίστευε και είχε δίκαιο ότι μια κυβέρνηση της «Δεξιάς» με τα ερείσματα που είχε στο Παλάτι, στον Στρατό και στον «συμμαχικό» παράγοντα, ήταν καταλληλότερη για να αντιμετωπίσει την άμεση απειλή κατά του δημοκρατικού πολιτεύματος και να οδηγήσει ομαλά τη χώρα σε εκλογές. Φαίνεται ότι ο γηραιός και πολύπειρος ηγέτης δεν γνώριζε τότε αυτό που αποκαλύφθηκε αργότερα: ότι το Παλάτι με τους στρατηγούς σχεδίαζε τη δική του εκτροπή και ότι σ’ ένα είδος εκτροπής είχε συμφωνήσει το σύνολο της ηγεσίας της ΕΡΕ.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου και η Αριστερά, παρ’ ότι είχαν ενημερωθεί από τον Γεώργιο Παπανδρέου για τους φόβους του, ότι «στον στρατό δεν έχουμε ούτε λοχία», και ότι η μόνη λύση που απέμενε ήταν ο σχηματισμός κυβέρνησης από τη μειοψηφία της ΕΡΕ αντιμετώπισαν τον ελιγμό ως… «προδοσία του δημοκρατικού αγώνα» και συνέχισαν τη μεταξύ τους πλειοδοσία ακραίων, λαϊκίστικων συνθημάτων. Διακήρυσσαν διάφορες «λεβέντικες» μπαρούφες, ότι δεν θα αποτολμήσουν πραξικόπημα, ότι «ο λαός δεν φοβάται το πραξικόπημα» και θα τιμωρήσει τους πραξικοπηματίες αν το αποτολμήσουν.

Ασφαλώς και δεν φοβούνταν και κανείς δεν αμφισβήτησε τον «ηρωισμό» και τη «λεβεντιά» τους. Αλλά η πολιτική είναι μια δύσκολη τέχνη, πέρα από ηρωισμούς και λεβεντιές. Εκείνο που αμφισβητήθηκε αργότερα ήταν η πολιτική τους οξυδέρκεια, ότι δεν επισήμαναν τον άμεσο και θανάσιμο κίνδυνο που διέτρεχε το δημοκρατικό πολίτευμα, που μόνο με μια βασική συμφωνία όλων των πολιτικών δυνάμεων, με ένα είδος «ιστορικού συμβιβασμού» μπορούσε να αντιμετωπισθεί. Αυτό ακριβώς εννοούσε ο μακαρίτης Ανδρέας Λεντάκης με την «παραδοξότητα», ας γίνουν οι εκλογές και ας τις κερδίσει η ΕΡΕ!

Το 1967 το δημοκρατικό πολίτευμα καταλύθηκε μέσα σε λίγες ώρες χωρίς να προβάλει καμιά αντίσταση, επειδή πριν καταλυθεί είχε υπονομευθεί πολιτικά, ιδιαίτερα μετά τα «ιουλιανά» του 1965. Ενα παράδοξο παιχνίδι μεταξύ ακραίων δυνάμεων, μια αλληλοτροφοδοσία σε ακραία συνθήματα θα έλεγα μια υπόγεια και άτυπη συμμαχία διέβρωσε το δημοκρατικό πολίτευμα, ιδεολογικά το αχρήστευσε. Επεσε όχι σαν ώριμο φρούτο, αλλά σαν σαπισμένο.

Σήμερα το δημοκρατικό πολίτευμα δεν πιστεύω ότι κινδυνεύει γιατί δεν υπάρχουν δυνάμεις να το απειλήσουν. Το παιχνίδι όμως των ακραίων δυνάμεων ανανεώθηκε και συνεχίζει να υπονομεύει το δημοκρατικό πολίτευμα και να το απαξιώνει…

tabouri

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

21 Comments

 1. Ανώνυμος

  ΟΙ ΣΗΜΕΡΙΝΟΙ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΔΕΣ ΚΑΡΑΤΖΑΦΥΡΕΡ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΑΚΑΤΑΝΟΜΑΣΤΟΙ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΧΟΥΝ ΚΑΜΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ Η ΤΟΝ ΙΩΑΝΝΗ ΜΕΤΑΞΑ;;;;;

  Reply
 2. Ανώνυμος

  ΕΡΩΤΗΜΑ:

  ΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΣΑΝ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑ
  Α. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
  Β. ΤΥΡΑΝΙΑ
  Γ. ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΧΟΥΝΤΑ

  Reply
 3. Ανώνυμος

  ΠΩΣ ΘΕΛΩ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΟΥ
  ΘΕΛΩ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΕΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΚΑΙ ΚΛΕΦΤΕΣ
  ΘΕΛΩ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΕΙ ΕΓΚΑΘΕΤΟΥΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
  ΘΕΛΩ ΝΑ ΔΩ ΤΑ ΠΑΝΕΠΗΣΤΗΜΙΑ ΧΩΡΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΑΡΑΜΑΓΑΖΑ
  ΘΕΛΩ ΤΙΣ ΠΟΔΙΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΤΟΛΕΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
  ΘΕΛΩ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ
  ΘΕΛΩ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΟΥ ΚΑΘΑΡΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΜΟΡΙΕΣ ΠΟΥ ΤΗΝ ΡΗΜΑΖΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΟΠΩΣ ΓΥΦΤΩΝ ΤΣΙΓΓΑΝΩΝ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΦΙΛΩΝ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ
  ΘΕΛΩ ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΧΟΥΝΤΑ
  ΘΕΛΩ ΤΟΝ ΣΤΡΑΤΟ ΝΑ ΦΥΛΑΕΙ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΕΝΤΡΟ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΕΙΣΕΡΧΟΜΕΝΟΥ ΤΑΛΙΜΠΑΝ
  ΘΕΛΩ ΤΑ ΓΥΝΑΙΚΟΠΕΔΑ ΝΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΤΟΥΣ ΚΑΘΕ ΛΟΓΗΣ ΜΟΓΓΟΛΟΥΣ ΠΟΥ ΕΒΑΛΑΝ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ
  ΘΕΛΩ ΙΣΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΙΣΟΠΟΛΙΤΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΞΕΝΟΥΣ
  ΘΕΛΩ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΓΚΑΘΕΤΟΥΣ
  ΘΕΛΩ ΤΟΥΣ ΚΛΕΦΤΕΣ ΦΥΛΑΚΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟΥΣ ΑΘΩΟΥΣ
  ΘΕΛΩ ΠΙΣΩ ΤΑ ΚΛΕΜΕΝΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΛΕΦΤΕΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ
  ΘΕΛΩ ΑΡΣΗ ΜΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
  ΘΕΛΩ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΡΓΑΤΟΠΑΤΕΡΕΣ ΚΑΙ ΑΠΕΡΓΙΕΣ
  ΘΕΛΩ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΔΟΥΛΕΙΑ
  ΘΕΛΩ ΟΡΑΜΑ ΚΑΙ ΟΝΕΙΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΦΩΤΙΑ ΚΑΙ ΣΤΑΧΤΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΤΩΡΑ
  ΘΕΛΩ ΝΑ ΔΩ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΝΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΑΝΕ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ
  ΘΕΛΩ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΙΚΑ ΠΑΡΑΜΑΓΑΖΑ
  ΘΕΛΩ ΜΙΑ ΧΩΡΑ ΜΕ ΕΞΥΠΝΟΥΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕ ΑΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΑΝΤΗΔΕΣ
  ΘΕΛΩ ΠΙΣΩ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΘΕΛΩ ΤΩΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΗΣ ΓΕΝΙΑΣ ΤΟΥ ΕΦΙΑΛΤΗ

  Reply
 4. Ανώνυμος

  ΞΥΠΝΑΤΕ ΠΡΟΒΑΤΑ ΟΣΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙΡΟΣ ΔΙΟΤΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΟΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΒΑΛΕΙ ΑΠΟ ΚΑΙΡΟ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥΣ ΣΕ ΠΛΗΡΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑ ΔΙΑΜΕΛΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΔΩΣΟΥΝ ΒΟΡΑ ΣΤΑ ΔΟΝΤΙΑ ΤΩΝ ΛΥΣΑΣΜΕΝΩΝ ΥΑΙΝΩΝ ΠΟΥ ΚΑΡΑΔΟΚΟΥΝ ΕΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΕΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΝΑ ΣΩΘΕΙ Η ΧΩΡΑ ΞΥΠΝΑΤΕ ΤΩΡΑ ΑΛΛΙΩΣ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ ΤΟΝ ΥΠΝΟ ΣΑΣ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΟΤΑΝ ΘΑ ΞΥΠΝΗΣΕΤΕ ΘΑ ΕΙΣΤΕ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΕΦΙΑΛΤΗ ΠΟΥ ΕΣΕΙΣ ΕΧΕΤΕ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ

  Reply
 5. Ανώνυμος

  O Giorgos Papandreou (pappous) eixe ksekathara eidopoiisei tin xora na fovatai apo ton gio tou ton Antrea.(istorika ntokoumenta yparxoun).Tin de 20 Aprili irthe o sofer tou Andrea na parei tin kori tou Sofia apo to sxoleio (epaize malista kithara ekeini tin ora stous symmathites tis) kai tin epomeni pou eitane na pame sxoliki ekdromi ke etoimaze i mama mou ta fagita gyro stis 6 to proi, akousame ta stratiotika emvasmata sto radiofono,vgikame sto parathyro, Patission kai eidame ta tanks na anevokatevainoun ke na simadevoun tis polykatoikies.Etsi mou irthe tora gia tin Ellada re gamoto……………………

  Reply
 6. Ανώνυμος

  Ανώνυμε 1.05
  Τι είναι αυτά που λες ; Πετάς μια κουβέντα όπως τόσοι άλλοι "προοδευτικοί" των οποίων οι πνευματικοί πατέρες ΚΑΤΕΣΦΑΞΑΝ ΜΕ ΤΟΝ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΤΡΟΠΟ xiλιάδες Έλληνες. Λίγη ντροπή επιτέλους. Και κατηγορείτε την επανάσταση γιατί "σας έσκισε το καλτσόν" !
  Πού στηρίζετε την άποψή σας ότι η επανάσταση ήταν Αμερικανοκίνητη ; – Οι ΗΠΑ από την επομένη (22 Απριλίου 1967) έκανε εμπάργκο στην Ελλάδα μέχρι την 08 Οκτωβρίου 1973 που η επανάσταση ΠΑΡΕΔΩΣΕ την εξουσία στην κυβέρνηση Μαρκεζίνη με εντολή εντός 4 μηνών το πολύ, να κάνει εκλογές.
  Επίσης οι συνταγματάρχες άφησαν την χώρα ΠΑΝΟΠΛΗ. Στην κύπρο ο ξένος παράγων, που σε συνεργασία με εσάς (εκόντες άκοντες) προσέγγισε τους αρχηγούς των τριών όπλων (Αραπάκη, Μπονάνο, Παπανικολάου). Αυτοί δεν έδωσαν τα όπλα στον σρατό και δεν άφησαν τα αεροπλάνα και τα υποβρύχια να χτυπήσουν.
  Αυτή είναι η αλήθεια, είτε σας αρέσει είτε όχι !

  Reply
 7. Ανώνυμος

  ΓΙΑ ΠΟΙΟΝ ΛΟΓΟ ΑΝΗΣΥΧΕΙΣ 1:15; ΜΗΠΩΣ ΠΑΝΕ ΤΕΛΙΚΑ ΣΤΟ ΓΟΥΔΙ ΟΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΥ ΠΟΥΛΗΣΑΝΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ; ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΚΆΝΑΝΕ ΤΟ ΒΑΤΟΠΕΔΙΟ; ΣΗΜΕΝΣ; ΥΠΟΒΡΥΧΙΑ; ΥΠΟΚΛΟΠΕΣ; ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ; ΤΩΝ ΟΦΣΟΡ;ΤΩΝ ΚΑΛΑΜΠΟΚΙΩΝ; ΤΟΥ… ΚΟΛΟΣΠΙΤΟΥ; ΤΗΣ ΤΖΟΥΛΙΑΣ; ΤΗΣ ΜΙΜΗΣ; ΤΨΝ ΠΙΣΩΓΛΕΝΤΗΔΩΝ;ΤΩΝ ΜΠΕΙΤΕ ΣΚΥΛΟΙ ΑΛΕΣΤΕ;

  Reply
 8. Ανώνυμος

  ΟΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΝΤΑΒΑΤΖΙΔΕΣ ΚΑΠΟΤΕ,ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΕΚΑΝΑΝ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕ ΧΟΥΝΤΕΣ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥΣ.Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΟΜΩΣ ΔΙΔΑΣΚΕΙ ΟΤΙ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΟΙ ΑΥΤΑΡΧΙΚΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΕΚΑΝΑΝ ΚΑΙ ΜΕΡΙΚΑ ΚΑΛΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΑΟ ΤΟΥΣ ΑΦΕΝΟΣ ΚΑΙ ΑΦΕΤΕΡΟΥ ΠΟΛΕΣ ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΟΝΤΟΥΣΑΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΝΤΟΛΟΔΟΤΕΣ ΚΑΙ ΕΚΑΝΑΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΙΟΥ ΤΟΥΣ.ΓΙΑΥΤΟ ΚΑΙ Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΑΛΑΞΕ.ΤΩΡΑ ΤΑ ΚΑΝΠΟΥΝ ΟΛΑ ΜΕ "ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ" ΤΡΟΠΟ ΜΕ "ΕΚΛΟΓΕΣ".ΑΥΤΟΙ ΔΕ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΤΕΘΗΜΕΝΟΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΥΠΗΡΕΤΗΣΟΥΝ,ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΕΛΩΣ ΠΕΙΘΗΝΙΟΙ ΚΑΙ ΛΕΝΕ ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ.ΖΗΤΩ Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ 21ΗΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1967.ΖΗΤΩ Η ΕΛΛΑΣ.

  Reply
 9. Ανώνυμος

  καπου πηρε το αυτι μου οτι επειδη θα παμε απο το κακο προς το χειροτερο καποιοι στρατιωτικοι θα παρουν παλι την εξουσια και εκτος των αλλων δεν θα μεινη ουτε ενας λαθρομεταναστης εδω στην ελλαδα γιατι θα παρουν τον μπουλο οπως τους αξιζει. σαν πολυ αερα δεν πηραν;

  Reply
 10. Ανώνυμος

  Οι συνταγματάρχες της 21ης Απριλίου 1967 με την βοήθεια των Αμερικανών ( CIA DIA και το κακό συναπάντημα ) και με την χρήση των τανκς κατέλαβαν την Χώρα. Οταν η πατρίδα τους χρειάσθηκε ( ελληνοτουρκική κρίση) έβαλαν την ουρά στα σκέλια , άφησαν ανοχύρωτη τη χώρα και ζήτησαν κλαψουρίζοντες την συνδρομή του αυτοεξόριστου "εθνάρχη" για να γλυτώσουν το τομάρι τους.

  Reply
 11. Ανώνυμος

  ΕΛΛΗΝΕΣ !
  Ακούστε την Ο.Ε.Α. για να σωθείτε!
  Στο ellhnkaichaos.blogspot.com
  υπάρχει το Α’ + Β' ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟΝ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ
  + ΤΡΙΜΕΡΕΙΣ ΑΡΧΑΙΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ
  ΤΕΧΝΕΣ ΤΡΙΜΕΡΟΥΣ ΕΠΙΒΙΩΣΕΩΣ.
  450.000 Αλβανοί ουτσεκάδες (UCK+UCC) και
  700.000 χατζαροφόροι ισλαμιστές ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
  περιμένουν το σύνθημα για να μας ΞΕΣΚΙΣΟΥΝ.
  Λέτε, αν περιμένουμε, έτσι να κάνουμε και καινούριες γνωριμίες;(!)

  Reply
 12. Ανώνυμος

  ΖΗΤΩ Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ 21 ΑΠΡΙΛΙΟΥ.
  ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!
  ΕΛΛΑΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ

  Reply
 13. Ανώνυμος

  ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕΝ ΕΙΧΑΜΕ ΠΟΤΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.ΠΑΝΤΑ ΕΙΧΑΜΕ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ ΦΑΣΙΣΜΟ.Η 21 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1967 ΗΤΑΝ ΜΙΑ ΛΑΟΠΡΟΒΛΗΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Η ΟΠΟΙΑ ΑΡΧΙΣΕ ΝΑ ΑΝΑΜΟΡΦΩΝΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΔΑ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΕΚΑΝΕ ΣΙΓΑ-ΣΙΓΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ.ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΗΘΕΛΑΝ ΟΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΝΤΑΒΑΝΤΖΙΔΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΡΙΞΑΝ.ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΓΗ ΕΦΑΡΜΟΖΑΝ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΖΟΥΝ ΑΝΕΚΑΘΕΝ.ΟΤΑΝ ΕΝΑ ΚΡΑΤΟΣ ΠΑΕΙ ΝΑ ΟΡΘΟΠΟΔΗΣΕΙ,ΝΑ ΣΤΑΘΕΙ ΣΤΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥ ΠΟΔΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΤΡΟΠΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟ ΔΕΣΜΕΥΟΥΝ ΞΑΝΑ.ΒΛΕΠΕ.ΙΡΑΚ/ΣΑΝΤΑΜ.ΡΟΥΜΑΝΙΑ/ΤΣΑΟΥΣΕΣΚΟΥ ΣΕΡΒΙΑ/ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ.ΛΥΒΥΗ/ΓΚΑΝΤΑΦΙ.ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ.ΕΙΝΑΙ ΘΑΝΑΣΙΜΟ ΑΜΑΡΤΗΜΑ.ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΓΟΝΑΤΙΣΤΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΚΑΛΑΕΙ.

  Reply
 14. Ανώνυμος

  Το δημοκρατικό πολίτευμα δεν το απαξιώνουν οι ακραίες δυνάμεις αγαπητέ αρθρογράφε αλλά εκείνοι πού κυβερνούν απαξιωτικά την χώρα απαξιώνοντας τις ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ και ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ με διάφορα τερτίπια παίρνοντας αποφάσεις πού εξυπηρετούν τα προσωπικά τους και κομματικά συμφέροντα μόνο και αδιαφορόντας για τα "θέλω" του Ελληνικού λαού.

  Reply
 15. Ανώνυμος

  …."να καταλύσουν το δημοκρατικό πολίτευμα, πιάνοντας στον ύπνο ολόκληρη την πολιτική ηγεσία.»" Θέλετε να πείτε ,σίγουρα, ότι επανέφεραν την τάξη από την βασιλευομένη καί κ-υ-νοβουλευτική ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ , σε Στρατιωτική Δικτατορία και πολύ σωστά το θέσατε . ότι έπιασαν στον ΥΠΝΟ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΠΟ ΛΙ ΤΙ ΚΗ Ηγεσία. γιατί ο λαός το περίμενε πώς καί πώς όπως το περιμένει καί τώρα. Τώρα όσο για τα ….θύματα ,αφήστε τα κλαψουρίσματα, αυτό είναι μιά άλλη ΔΑΚΡΥΒΤΡΕΚΤΗ ΙΣΤΟΡΙΑ, για πολιτικάντηδες και την περίφημη ΓΕΝΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΠΟΥ ΕΦΕΡΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ.ΚΑΙ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΥΠΟΝΟΜΕΥΕΤΑΙ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ,Εκτος και αν εσείς ζείτε σε άλλη χώρα και δεν βλέπετε την δικτατορία και τον απόλυτο φασισμό της κ_υ_νοβουλευτικής δικτατορίας πού έχουμε.

  Reply

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *