Άγνωστες ιστορίες για τους αγωνιστές του 21

Άγνωστα στιγμιότυπα για πρόσωπα και καταστάσεις της Επανάστασης του 21, της βασιλείας του Όθωνα και του Γεωργίου του Α΄, περιλαμβάνει το βιβλίο του Δημητρίου Γ. Δημητρακάκη με τίτλο “Απομνημονεύματα ή Ενθυμήματα και Διηγήσεις ενός Κοινοβουλευτικού του 19 ου αιώνα”. …

Το εξέδωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καστορείου “Ο Πολυδεύκης” και το Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού, Αθλητισμού και Περιβάλλοντος του Δήμου Σπάρτης σε επιμέλεια – σχολιασμό της φιλολόγου Θεοδώρας Δαρειώτη – Πελεκάνου. Πρόκειται για έκδοση αδημοσίευτων χειρογράφων που παραχώρησε ο επίγονός του δικηγόρος Δημήτριος Ι. Δημητρακάκης.

Η αξία των ενθυμημάτων έγκειται στο ότι έρχονται στο φως αθέατες πτυχές της ιστορίας μέσα από τη διήγηση ανθρώπων που έχουν ζήσει τα μεγάλα γεγονότα. Είναι η μικρή ιστορία μέσα στην Ιστορία.

Ο Δημήτριος Γ.Δημητρακάκης που γεννήθηκε στο Καστρί του τέως Δήμου Καστορείου το 1823 και πέθανε το 1888, ήταν γιος του οπλαρχηγού της Επανάστασης Γεωργίου Δημητρακάκη και εγγονός του Εθνομάρτυρα της εξέγερσης του Ορλώφ. Αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και υπηρέτησε ως γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών , Εσωτερικών και του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Δικηγόρησε στην Σπάρτη και στην Αθήνα , διετέλεσε Έπαρχος Επιδαύρου, Τριφυλίας, Μεσσήνης, Ευρυτανίας, Λιβαδειάς, Δωρίδας, Σκοπέλου, νομάρχης Αρκαδίας, Εύβοιας, Φθιώτιδας.

Από τις θέσεις αυτές έδωσε μάχη για την καταπολέμηση της ληστείας. Εκλέχτηκε τέσσερις φορές βουλευτής Σπάρτης σε μια εποχή που το νέο ελληνικό κράτος προσπαθούσε να οργανωθεί. Τότε που στην Αθήνα δίνονταν στο Παλάτι χοροί από φραγκοφορεμένους νέους αριστοκράτες με προσκαλεσμένους φουστανελοφόρους επαρχιώτες. Με πολιτικούς που σπαταλούσαν το δημόσιο χρέος οδηγώντας τη χώρα στη χρεοκοπία, με δωροδοκίες και ξυλοδαρμούς στη διάρκεια των εκλογών, με φόνους και αυτοδικίες, με μεσαιωνικές κοινωνικές σχέσεις, αλλά και με σκληρά εργαζόμενους στα χωράφια και στη βιοτεχνία.

Πηγή: Nooz.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *