Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει ζημία 22-24 δισεκ. ευρώ στο ελληνικό Δημόσιο.

Ενώ η υπόθεση του ΤΤ επαναφέρει επί τάπητος τα ερωτηματικά για τη στάση της ΤτΕ και τις επιδιώξεις τις τρόικας σχετικά με την αναδιάταξη του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, η κυβέρνηση πιέζεται να προχωρήσει σε τροποποίηση των όρων ανακεφαλαιοποίησης των “συστημικών” τραπεζών, ώστε να διεκολυνθεί η επανιδιωτικοποίηση τους. Πιέσεις ασκούνται από τις Βρυξέλλες και….
την τρόικα, ενώ το εγχώριο τραπεζικό κατεστημένο απλώς συνηγορεί, τηρώντας διακριτική στάση.

Το θέμα αποτελεί αντικείμενο πολύμηνων συζητήσεων με το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο, που έχει εξετάσει πολλές εναλλακτικές προτάσεις αλλά έχει αποφύγει να δεσμευθεί, υπολογίζοντας τις αντιδράσεις που θα προκληθούν. Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν συμφωνηθεί σε γενικές γραμμές κάποιες ρυθμίσεις, που θα διευκολύνουν τη μεταβίβαση στρατηγικών ποσοστών μετοχών των 4 μεγάλων τραπεζών από το ΤΧΣ σε ιδιώτες – κυρίως σε ξένους τραπεζικούς ομίλους και σε επενδυτκά σχήματα στα οποία συμμετέχουν παλιοί μεγαλομέτοχοι.

Οι αντιδράσεις που φοβάται η κυβέρνηση ξεκίνησαν ήδη, με τον ΣΥΡΙΖΑ να καταγγέλλει ότι ετοιμάζεται πραγματικό “ξεπούλημα”, το οποίο θα αφήσει ζημία 22-24 δισεκ. ευρώ στο ελληνικό Δημόσιο.

Η αξιωματική αντιπολίτευση επικαλείται πληροφορίες ότι ολοκληρώνεται η κατάρτιση νομοσχεδίου, με το οποίο θα τροποποιηθούν οι ισχύουσες διατάξεις περί ανακεφαλαιοποίησης τραπεζών. Θα αλλάξουν συγκεκριμένα οι όροι διάθεσης των μετοχών που κατέχει το ΤΧΣ (για λογαριασμό και με -δανεισμένα – χρήματα του Δημοσίου), όπως και οι όροι με τους οποίους μπορούν να γίνουν νέες αυξήσεις κεφαλαίου.

Οι αλλαγές συναρτώνται και με την προγραμματισμένη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank, μέσω της οποίας επιδιώκεται να αυξηθεί η συμμετοχή ιδιωτών μετόχων – οι οποίοι θα αναλάβουν και το μάνατζμεντ.

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν ότι με το κυοφορούμενο νομοσχέδιο θα δοθεί η δυνατότητα στο ΤΧΣ να πουλήσει μεγάλα ποσοστά μετοχών των τραπεζών στις τρέχουσες χρηματιστηριακές τιμές, οι οποίες είναι πολύ χαμηλότερες από το κόστος κτήσης.

Ετσι, ενώ το Δημόσιο έχει εισφέρει συνολικά περί τα 40 δισ. στις ανακεφαλαιοποιήσεις (δανειζόμενο αυτό το ποσό από τον ESM για λογαριασμό του ΤΧΣ), θα εισπράξει τελικά 16-18 δισ.

Ετσι θα υποστεί ζημιά 22-24 δισ. ευρώ και για να καλύψει το άνοιγμα, θα χρειασθεί άλλο ένα… Μνημόνιο.

Σε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνεται μεταξύ άλλων στις διατάξεις περί ανακεφαλαιοποίησης προβλεπόταν ότι σε χρονικό διάστημα 2 ως 4,5 ετών οι μετοχές που κατέχει το κράτος μέσω ΤΧΣ, θα μεταβιβασθούν σε ιδιώτες, σε τιμές που θα διασφαλίζουν ότι το κράτος θα πάρει πίσω – και μάλιστα εντόκως – ό,τι εισέφερε. «Εντούτοις, με το νέο νομοθέτημα θα ανοίξει ο δρόμος στους ιδιώτες μετόχους να ανακτήσουν άμεσα τις μετοχές τους σε τρέχουσες τιμές της αγοράς, που είναι σημαντικά χαμηλότερες».

Ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται αποφασισμένος να “σηκώσει” το θέμα, με καταγγελίες κατά υπουργών και ζητώντας ι την παρέμβαση του προέδρου της Δημοκρατίας. Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι «τεράστιες είναι οι ευθύνες του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, του υπουργού Οικονομικών και του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος» Παράλληλα, διατυπώνονται ερωτηματικά για τη στάση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος «θα κληθεί να επικυρώσει με την υπογραφή του ένα νομοθέτημα, που θα ανοίγει τον δρόμο σε απαράδεκτη μεθόδευση σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος»

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *