Εντολή κατεδάφισης για 22 κατοικίες σε συγκρότημα της Χαλκιδικής

Την κατεδάφιση των 22 κατοικιών σε πολυτελές συγκρότημα στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής σηματοδοτούν οι τελευταίες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ).
Οι ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί με τρεις αποφάσεις τους απέρριψαν τις αιτήσεις τριτανακοπής που είχαν κάνει οι ιδιοκτήτες των κατοικιών διεκδικώντας την ανατροπή παλαιότερων δυσμενών γι’ αυτούς αποφάσεων της Ολομέλειας του ΣτΕ.
Η υπόθεση, όπως είναι γνωστό…
έφτασε στη Δικαιοσύνη ύστερα από προσφυγή οικολογικών οργανώσεων της Θεσσαλονίκης και του εκπροσώπου της Κοινότητας Νέας Φώκαιας ζητώντας να ακυρωθούν οι οικοδομικές άδειες, με βάση τις οποίες επετράπη στην εταιρεία «Σάνη» να προχωρήσει στην ανέγερση των 22 κατοικιών μέσα σε παραθαλάσσια δασική έκταση 2.233 στρεμμάτων στη Χαλκιδική. Στη συνέχεια η εταιρεία πώλησε τα ακίνητα αυτά σε ιδιώτες.
Τόσο το Ε’ Τμήμα του ΣτΕ όσο και η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου ακύρωσε ως παράνομες τις οικοδομικές άδειες που επέτρεπαν την ανέγερση των κατοικιών στην επίμαχη περιοχή.
Σε μία προσπάθεια να ανατρέψουν το εις βάρος τους δικαστικό αποτέλεσμα, οι ιδιοκτήτες του συγκροτήματος των κατοικιών προσέφυγαν εκείνοι με τη σειρά τους στο ΣτΕ ζητώντας την ανακοπή των αποφάσεων.
Ωστόσο, βγήκαν και πάλι ηττημένοι από τη δικαστική διαμάχη, καθώς οι ανώτατοι δικαστές απέρριψαν όλους τους ισχυρισμούς τους κρίνοντας ουσιαστικά ότι και οι παλαιότερες αποφάσεις ήταν ορθές.
Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από το σκεπτικό των αποφάσεων, η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ότι:
n Η οικοπεδοποίηση και η χρησιμοποίηση για οικιστικούς σκοπούς ιδιωτικών ή δημόσιων δασών, που συνεπάγεται την εξάλειψη της δασικής μορφής τους, αντιβαίνει στις συνταγματικές διατάξεις, καθώς η οικιστική αξιοποίηση δεν συνιστά σε καμία περίπτωση λόγο υπέρτερου δημοσίου συμφέροντος, ο οποίος θα μπορούσε να δικαιολογήσει τη μεταβολή του δασικού προορισμού της έκτασης.
n Η ακύρωση των οικοδομικών αδειών δεν συνιστά επέμβαση στον πυρήνα του δικαιώματος της προστασίας της περιουσίας και δεν παραβιάζει ούτε την αρχή της αναλογικότητας ούτε το δικαίωμα της προστατευόμενης εμπιστοσύνης.
Από την πλευρά τους μάλιστα οι σύμβουλοι Επικρατείας επισημαίνουν στην απόφασή τους ότι οι ιδιοκτήτες των ακινήτων έχουν δικαίωμα να στραφούν κατά της Διοίκησης και να διεκδικήσουν αποζημίωση.

kalanemos

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *