24 τροφές που νικούν το χανγκόβερ

1. Πορτοκαλί δύναμη
Τα φρούτα και οι χυμοί μειώνουν τον πόνο του χανγκόβερ, σύμφωνα με έρευνα στο British Medical Journal. Η βιταμίνη C και η φρουκτόζη στο χυμό πορτοκάλι βοηθούν το συκώτι σου να μεταβολίσει το αλκοόλ και, σύμφωνα με άλλη έρευνα στο American Journal of Clinical Nutrition, μειώνουν την περιεκτικότητα του αίματος σε αλκοόλ μέχρι και 100%. Οσο πιο φρέσκος είναι τόσο….
καλύτερος. Στύψε τον δικό σου χυμό.

2. Energy drinks
Το καλύτερο για την αφυδάτωση. Το αλκοόλ δρα σαν διουρητικό και οδηγεί στην αφυδάτωση, κάτι που θα σου χαρίσει κακή αναπνοή και γερούς πονοκεφάλους. Τα ισοτονικά ποτά έχουν τους ηλεκτρολύτες που χρειάζεσαι και είναι καλύτερα από καφέ ή τσάι, τα οποία είναι κι αυτά διουρητικά και θα σε κάνουν να χάσεις ακόμα περισσότερο νερό.

3. Μποραντζέλαιο
Είναι πλούσια πηγή γ-λινολεϊκού οξέος, ένα ω-6 λιπαρό οξύ, και θα μειώσει τη σφοδρότητα του χανγκόβερ σου, κυρίως την κούραση και τον πονοκέφαλο, σύμφωνα με έρευνα της Pharma Nord. Ο καλύτερος τρόπος να το λάβεις είναι σε μορφή συμπληρώματος. Τσέκαρε πρώτα αν το έχει η κοπέλα σου, αφού ανακουφίζει και τα συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου.

4. Χτίσε λευκά
Δεν είναι απλώς άλλος ένας λόγος για να πάρεις λίγα υγρά, αλλά επειδή το γάλα είναι πλούσιο σε ασβέστιο απαλύνει ερεθισμούς που συνδέονται με το χανγκόβερ. Επίσης, είναι καλή πηγή κυστεΐνης, ένα αμινοξύ που διαλύει την ακεταλδεΰδη, ένα παράγωγο του μεταβολισμού της αιθανόλης (αλκοόλ).

5. Virgin Mary
Μόλις αρχίσεις να πηγαίνεις στην τουαλέτα, αρχίζεις και να χάνεις ηλεκτρολύτες – μέταλλα τα οποία σε βοηθούν να κρατήσεις ισορροπία υγρών, όπως είναι το κάλιο. Οταν τα επίπεδά τους πέσουν, ξεκινούν οι πονοκέφαλοι, η κούραση και η ναυτία. Ο ντοματοχυμός έχει μπόλικα μέταλλα, άρα πιες μία Virgin Mary (Bloody Mary χωρίς αλκοόλ).

6. Γιαπωνέζικη ανακούφιση
Ενα μπολ σούπα miso περιέχει χολίνη που, σύμφωνα με έρευνα του Northwestern University, βοηθάει το συκώτι σου να μεταβολίζει το αλκοόλ. Επίσης, περιέχει προβιοτικά που υποστηρίζουν την καλή λειτουργία του γαστρεντερικού σου συστήματος.

7. Το αντιβιοτικό της φύσης
Το τοξικό παράγωγο του αλκοόλ είναι η ακεταλδεΰδη, μια χημική ένωση που προκαλεί ζημιά από ελεύθερες ρίζες. Αυτό που συμβαίνει μοιάζει με δηλητηρίαση από ραδιενέργεια (έτσι εξηγείται και η ναυτία). Το σκόρδο περιέχει κυστεΐνη που προλαμβάνει τη ζημιά.

8. Η ρίζα του καλού
Το καλύτερο για τη ναυτία. Είτε σε χυμό ή τσάι, το τζίντζερ καταπολεμά τη ζαλάδα. Μια έρευνα στο Obstetrics & Gynecology βρήκε ότι καταπολεμούσε τον εμετό και τη ναυτία σε έγκυες γυναίκες. Αν μπορεί να τα καταφέρει εκεί, τότε μπορεί να σε σώσει κι από το χανγκόβερ. Προσοχή: το φρέσκο τζίντζερ μπορεί να ερεθίσει το άδειο στομάχι.

9. Δυόσμος
Δημοφιλές στην καταπολέμηση του εμετού και της ναυτίας, ο δυόσμος λειτουργεί σαν ένα ελαφρύ αναισθητικό για το στομάχι σου, έτσι ώστε να μη γίνεις ρεζίλι πηγαίνοντας στη δουλειά. Δοκίμασε κάψουλες με έλαιο δυόσμου, τσάι ή καραμέλες, που επίσης θα φτιάξουν την αναπνοή σου.

10. Το σνακ της μαϊμούς
Μία έρευνα στο Quarterly Journal of Studies on Alcohol έδειξε ότι μεγάλες δόσεις Β6 μείωναν τα συμπτώματα του χανγκόβερ. Μία μπανάνα έχει τη μισή ΣΗΔ βιταμίνης Β6. Επίσης, είναι εξαιρετική πηγή καλίου (δες τον ντοματοχυμό).

11. Διττανθρακικό νάτριο
H ναυτία που θα πάθεις αν πιεις το βάρος του σώματός σου σε αλκοόλ οφείλεται στην οξύτητα. Ενα κουταλάκι του γλυκού baking powder σε ένα ποτήρι νερό εξουδετερώνει την οξύτητα στο στομάχι σου. Επίσης, είναι πολύ γρήγορο, καθώς απορροφάται κατευθείαν.

12. Κιτρινόπτερη θεραπεία
Η α-κετογλουταράτη δεϋδρογενάση μπορεί να είναι σωστός γλωσσοδέτης, αλλά είναι ο καλύτερος φίλος σου αν έχεις πιει. Οσο περισσότερο μείνει το αλκοόλ στο σύστημά σου τόσο χειρότερος ο πονοκέφαλος. Αυτό είναι το ένζυμο που θα το διώξει. Λίγος τόνος έχει το 40% της ΣΗΔ αυτής της βιταμίνης. Φά� τον πάνω σε μία ψητή φέτα τοστ.

13. Μάσα πασατέμπο
Το καλύτερο για καθαρό κεφάλι. Μια έρευνα στο Human and Experimental Toxicology βρήκε ότι το αλκοόλ συστέλλει τις αρτηρίες του εγκεφάλου και οδηγεί σε νευρολογικά προβλήματα. Μόνο 32 γραμμ. από αυτά τα σπόρια περιέχουν το 60% της ΣΗΔ για μαγνήσιο, που σταθεροποιεί τις κυτταρικές μεμβράνες και τα νευρικά κύτταρα κι εξαφανίζει τον πονοκέφαλό σου.

14. Φραγκόσυκο
Η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία. Αυτό συμβαίνει και με το φραγκόσυκο. Μια έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας βρήκε ότι το εκχύλισμα απαλύνει τη ναυτία και την ξηροστομία. Για καλύτερα αποτελέσματα πρέπει να το πάρεις πριν αρχίσεις να πίνεις.

15. Πιπέρι στο στόμα
Είναι γνωστό ότι ενεργοποιεί τα κέντρα ευχαρίστησης του εγκεφάλου και απελευθερώνει ενδορφίνες. Επίσης, καταπολεμά πονοκεφάλους. Αυξάνει το κατώφλι πόνου, έτσι ώστε το σώμα να συνηθίζει και να επηρεάζεται λιγότερο από αυτόν. Βάλε μπόλικο πιπέρι στον ντοματοχυμό σου.

16. Από τη γλάστρα
Το δεντρολίβανο χρησιμοποιείται από τα αρχαία χρόνια για την καταπολέμηση των πονοκεφάλων, καθώς ευνοεί την κυκλοφορία του αίματος στον εγκέφαλο. Είναι ό,τι πρέπει για την επόμενη μέρα. Επίσης, είναι αποτελεσματικό στην οξειδωτική βλάβη – όταν έχεις τιγκάρει ελεύθερες ρίζες από το πολύ ποτό.

17. Γίνε αβγοκέφαλος
Αν δεν αντέχεις να σηκωθείς για περισσότερο από πέντε λεπτά, ένα γρήγορο πρωινό με αβγά είναι το καλύτερο πράγμα που έχεις να κάνεις. Είναι πλούσια σε κυστεΐνη που διαλύει το αλκοόλ. Αν αισθάνεσαι θαρραλέος, συνδύασέ τα με χυμό πορτοκάλι. Τα ωμά αβγά μπορεί να περιέχουν σαλμονέλα, οπότε βράσε τα ή κάνε τα ποσέ.

18. Κανέλα
Το αλκοόλ επηρεάζει την ισορροπία του σακχάρου στο αίμα σου και γι’ αυτό αισθάνεσαι τόσο κουρασμένος. Ερευνα στο American Journal of Clinical Nutrition δείχνει ότι η κανέλα ρυθμίζει τις απότομες αυξήσεις της γλυκόζης που συνδέονται με την κατανάλωση αλκοόλ. Επίσης, ρίχνει τη χοληστερόλη. Βάλε ένα κουταλάκι του γλυκού στον καφέ σου.

19. Το αβγό του ψαριού
Για να σταθείς στα πόδια σου όσο πιο γρήγορα γίνεται θα χρειαστεί να αναπληρώσεις τα αποθέματα Β12. Ενας πολύ καλός τρόπος για να το κάνεις γρήγορα είναι να φας αβγοτάραχο. Εκατό γραμμ. αβγά λευκόσαρκων ψαριών περιέχουν 56,4 μg B12, δηλαδή το 94% της ΣΗΔ. Μην προτιμήσεις χαβιάρι, γιατί έχει μόνο το ένα τρίτο της ποσότητας (20 μg ή 33,3% του ΣΗΔ).

20. Κάτω από τα λάχανα
Τα επίπεδα φολικού οξέος είναι από τα πρώτα θύματα της μπαρότσαρκάς σου. Είναι ζωτικό στη διατήρηση της ενέργειάς σου κι εμπλέκεται στην παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων, που είναι απαραίτητα στην επισκευή της ζημιάς που έχεις κάνει. Το λάχανο είναι πολύ καλή πηγή. Επίσης, ο χυμός του περιέχει λαχανίνη, που θεραπεύει το στομάχι.

21. Λουκάνικα ελαφιού
Θέλεις κάτι τηγανητό για πρωινό; Σύμφωνα με το European Journal of Clinical Nutrition, ακόμα και η μετριοπαθής κατανάλωση αλκοόλ εξαντλεί τα επίπεδα της βιταμίνης Β12, κάτι που θα σε κάνει να αισθανθείς κούραση. Εκατόν δεκατρία γραμμ. κυνηγιού περιέχουν το 60% της ΣΗΔ για βιταμίνη Β12, οπότε βάλε λίγα στο γκριλ με λίγα αβγά ποσέ.

22. Οστρακα ανακούφισης
Ο ψευδάργυρος είναι απαραίτητος για το μεταβολισμό του αλκοόλ, μέσω του ρόλου που παίζει στο ένζυμο δεϋδρογενάση. Οταν πίνεις, εξαντλείς αυτό το μέταλλο μειώνοντας την αποτελεσματικότητά σου στην επεξεργασία οινοπνεύματος και χειροτερεύοντας το σφυροκόπημα στο κεφάλι σου. Τα στρείδια περιέχουν περισσότερο ψευδάργυρο από οποιαδήποτε άλλη τροφή. Έξι από αυτά περιέχουν 77 mg, οκτώ φορές τη ΣΗΔ σου.

23. Χέλι με Μέλι
Ιδανικό για την κούραση. Το μέλι σου δίνει το νάτριο, το κάλιο και τη φρουκτόζη που χρειάζεσαι μετά από ένα ολονύκτιο γλέντι, σύμφωνα με τη Royal Society of Chemistry. Φάε το το πρωί με λίγο ψωμί ολικής άλεσης για να αισθανθείς ξανά άνθρωπος.

24. Φυσικό γιαούρτι
Η βιταμίνη Β5 θα σου λείπει αν το προηγούμενο βράδυ έπινες. Χωρίς αυτή δεν έχεις τις πρώτες ύλες για να ξεκινήσεις τη μέρα σου. Το φυσικό γιαούρτι είναι καλή πηγή και δεν ερεθίζει το στομάχι αν δεν είναι στα καλύτερά του. Μαζί με φρούτα του δάσους (έχουν αντιοξειδωτικά) θα επιδιορθώσει τη ζημιά από τις ελεύθερες ρίζες.

Ευεξία – Αντιγήρανση – Αθλητισμός

www.fit-4-all.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

8 Comments

  1. Ανώνυμος

    Ντροπη σας . Αντι να λετε χαζα καλυτερα να
    μαθαινετε .
    Εγω κατι εμαθα !!!Και τον ευχαρηστω . Α.Ν.Μ

    Reply
  2. Ανώνυμος

    4:18,
    Βλεπω ότι είσαι πιό μαλάκας από ότι έδειχνες…
    Προκαλείς κιόλας!!

    Εκανες την κωλομετάφραση σου.
    Γιατί την ανάρτησες?
    Αφού δεν ξέρεις ούτε να προφέρεις τις λέξεις σωστά.

    Αλλωστε, οι …ντιντήδες προς τους οποίους απευθύνεσαι, …ξέρουν αγγλικά.

    Reply
  3. Ανώνυμος

    @3:14,
    σ'ευχαριστώ πολύ! Του τάπες μια χαρά και με γλύτωσες από ένα κάρο μπινελίκια που θα του κατέβαζα, του παλιομαλάκα καράβλαχου "fit-4-all".
    Μή χέσω!
    Νάξερε κιόλας να γράψει σωστά και τη λέξη hangover, θάλεγα…

    Reply
  4. Ανώνυμος

    Και γιατι ρε μαλακα εγω τωρα πρεπει να ψαχνω γαι λεξικο για να βρω τι σημαινει η κωλολεξη που εγραψες;
    Ειμαι σε Ελληνικο ιστιολογιο ναι η οχι;
    Εχεις δει πουθενα σε αγγλικα ιτιολογια να μιλανε Ελληνικα;
    Αει στο διαολο μεσημεριατικα καμπλεξικοι νενεκοι!

    Reply
  5. partisan

    ΑΝΤΙ ΝΑ ΘΕΡΑΠΕΥΕΙΣ ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΕΙΣ ΜΗ ΠΙΝΟΝΤΑΣ.
    ΤΟ ΑΛΚΟΟΛ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΝΑΡΚΩΤΙΚΟ ΚΑΙ ΑΦΗΝΕΙ ΜΟΝΙΜΕΣ ΒΛΑΒΕΣ ΚΥΡΙΩΣ ΣΤΟΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟ. ΤΟ ΣΥΚΩΤΙ ΔΥΣΚΟΛΕΥΕΤΑΙ ΠΟΛΥ ΝΑ ΤΟ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΕΙ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΠΑΘΑΙΝΕΙ ΕΥΚΟΛΑ ΚΑΤΙ. ΜΟΝΟ ΠΟΝΑΕΙ ΑΝ ΔΕΝ ΤΟ ΒΟΗΘΗΣΕΙΣ ΜΕ ΚΑΠΟΙΟ ΣΚΕΥΑΣΜΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΤΩΝ ΣΑΚΧΑΡΩΝ.
    ΚΑΜΜΙΑ ΜΕΘΗ Η ΚΡΕΠΑΛΗ ΔΕΝ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΥΠΟΦΕΡΕΙΣ ΤΟΣΟ ΕΠΕΙΤΑ, ΒΑΖΟΝΤΑΣ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΣΟΥ. ΔΥΟ ΠΟΤΗΡΙΑ ΚΡΑΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΟ ΓΙΑ ΝΑ ΕΥΘΥΜΗΣΕΙΣ. ΤΟ ΠΟΛΥ ΑΛΚΟΟΛ ΕΠΙΣΗΣ ΟΔΗΓΕΙ ΣΕ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ. ΚΑΙ ΜΗΝ ΠΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΟΤΙ ΑΛΚΟΟΛΙΚΟΣ ΓΙΝΕΣΑΙ ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΧΡΟΝΙΑ. ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΗ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΕΙΣ ΣΤΗΝ "ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ". ΠΡΟΣΟΧΗ ΛΟΙΠΟΝ.

    Reply

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *